Ayva Elma Armut

Merhaba efendim, merhaba edebiyatla...

İyiler ve kötüler, güzeller ve çirkinler...Nasılsınız, sağlıklı sıhhatlisinizdir umarım, aman be takmayın kafaya bir şey... Fıttırmalık gündemler...

Genelde bu tür edebiyat sitelerinde siyasete ve sosyaliteye, dinlere, bölgesel veya uluslararası alana dair paylaşımlar pek sevilmez. Sivri gelir, incitici veya kutuplaştırıcı görülür veya okunur da, işte o şekilde anlanır. Şucusu bucusu bitmedi canım ülkemin... Doğucusu dert, batıcısı der, dindarı ayrı dert, dinsizi ayrı dert... Nerden mi biliyorum, efendim ben fakir hazretleri acayip cahilimdir, 20 yılı devirdik galiba internet edebiyat sitelerinde, cahillik devleti kurulsa beni seçmezseniz başınıza, ayıp ederseniz, benden söylemesi, ayıp etmeyin olur mu?

Ben Tanrı meselelerine takığımdır biraz.. Öyle denir... Bunun sebebi de bir zamanlar üstad kabul ettiğim NFK hazretleridir elbette. 2005 yılı Hece Dergisinin NFK özel sayısı vardır, kalın bir araştırma, deneme, analiz, edebi, şiirsel, şairsel, akademik makademik bir çok yazı var... Tabii öncelikle ben efendim, Y kuşağındanım. Yani aşağısı çene, yukarısı kaş 1980 ile 2000 arası şu kara dünyaya gözünü açan cenahtanım.. Bir zamanlar kendimi tanımlarken öncelikle Türk derdim, sonra İslamı inceledim dedim ben müslümanım, vatan millet sakarya yani, sonra ümmetçi-osmanlıcı fetihçi, cennetci, sevapcı vb...

Eksik olmasınlar edebiyat sitelerinde çok kaliteli kalemler kılavyeler var hani.. Büyük Başarı kuşaklarından... Yani onlar da bizim ata ana amca dayı yenge kuşakları oluyor... Lakin devir mahvetti benim zihnimi... Araştırdım geliştirdim sonradan dinsizliğe terfi ettim.. Tabii bu benim gözümden bir terfi, yeni ben için terfi oluyor, eski ben için ise yolunu şaşırmış, imanını yitirmiş vb söylemler veya şeytana aldanmış dedikleri kesimcilerden oluyorum.. Tabii ki bu süreç pattanak olmaz, offf ki ne offf kolay değil... Beklerim yani.... Ne Tanrı ne ne cennet önce insan önce insan....

Ve yine tabii ki bu siteyi de bir kaç kuşaktaş - nesildaş sayesinde gördüm duydum falan fişman..Onlar kendini bilir zati.. Öncelikle  şiirlerim ve yazılarımın altında "Karasakal" rumuzunun, remzinin çıkmasını istiyordum bir de baktım adım soyadım çıkıyor, değiştirmeye çalıştım olmadı, değerli edebiyat sever yöneticimize duyurulur.. Nasıl yapcaz o değişimi..?

 Tabiii öncelikle buraya üye olmaya çalışırken rumuz seçimi konusunda epey sıkıntılar çektim hatta çektik... Ya hu Türkçe karakter kabul etmiyor zamazingo... İnsani'dir rumuzum olmadı, Dünyevi'dir ondan önceki de o da olmadı.. Daha neler neler.. Köroğlu ve Yunus karışımı bir şey olsun tam türkçe olsun dedik medik olmadı... Türkçe karakter uyarısı veriyor, tabii ki bu da, sistemin suçu, sanırım gavurların icadı olmasından yani teknolojik alt yapının özünü onlar yazmış çizmiş ya o hesap...

Efendim, Nasıreddin hocamızı çok severim, Timur'un karşısına çıkmış derler, Konya ahalisi arkada onu gazlıyorlar tabiii. Bilirsiniz o hikaye -fıkra karışımı hadiseyi, varmış sultanın huzuruna, bir de bir bakmış ki kimse kalmamış ardında... Efendim demiş, Konya ahalisi fillerinizin karnını doyurmayı çok sevdi, bir kaç düzine fil daha gönderirse bakarız sultanın fillerine demiş o da, ne yapsın garibim..

Keloğlan masalları da güzeldir, Bilge dede,o sarışın hatun, arkadaşlık dostluk, iyi niyet kötü niyet falan fişman işte.. Yani çizgi filmlerdeki.. Ben ortaokuldayken yani bundan 30 yıl evveller, öyle derdi üğretmeninim biri, çocuklar çizgi film seyredin, ben hala seyrediyorum, iyi gelir demişti.. Neye iyi geldiğini çözemedim yıllar yılı ama... Tabii o zamanlar nerede internet, tvden seyrediyoruz.. Ülkemiz internet hızında dünyada kaçıncı sırada, arada takılıyor bağlantı, donma, buzlanma yapıyor, karayollarında buzu çözmek için tuzlama çalışmaları yaparlar amma efendim, sanırım; tuz koktu hem ülkemizde hemi de dünyada, essah diyom..

Efendim, malumunuz olmalı, bu görseller yahnisi tavşanın, gazete, tv ve internet bir görüş farklılıkları çoğalttı son nesiller üzerinde.. Daha doğrusu çok bilmişiz bizler.. Oku derlerdi ya, artık ben okuma ya hu, seyret seyret diyorum, acaba yanlış mıyım bu konuda..

Efendim ben buraya epey dolmuş ve boşalmış olarak geldim her konuda.. Aklınıza ne gelirse işte.. Zihin haşat, gönül dersen zaten kuşbaşılı gibi kıyım kıyım kıyılmış.

Bir üstad diyor ki, gece yazılan yazıları farklı bir frekansla okumalı, çözmeye çalışmalı. Bu Y ve Z kuşağından illallah demedeler sanırım.. Bu kuşak meselesine pek kimsenin gönül ve zihin basmıyor. Basanlar da sonradan patara veriyor muhakkak. Efendim fark edilmiyor ancak Y kuşağının en az yüzde ellisi, Z kuşağının yüzde sekseni görüntü hafızalı ve kılavyeci biraz. Yani bu kuşakları pek anlayan yok sanki.. Aman be, zaten anlamasınlar değil mi, bu anlam konuları da dipsiz kuyu. Anlam nedir sizce, mana nedir, ruh nedir, zihin nedir, sanal nedir, gerçek nedir, gölge kimdir, güneş niye var yukarıda değil mi, bir de yıldızlar parlıyor gecede, rüzgar neden eser ki, su neden akar efendim, ateş niye yakıyor ya hu! Sevgi, öz sevgi nedir? Neden sever insan?? Hadi cevap arayalım el birlik bakem?? 

Son nesiller hayatı yaşıyor amma siz bir de onlara sorun.. Hala, hala'daki a'lara inceltme işareti koymalı ya, uzun iş, ortaçağdan kalma düşünür, alim malim, profesör vb sözleri paylaşılıyor...Elektirik icat oldu zihinler yine de değişmedi sanki.. 20 yılda her türlü lafı gördük, okuduk belli ki, artık, ıhh ıhh almıyor kafatasımın içindeki..

2020 sloganımız "en sevdiğinize emanet olun" iken, 2021 yılı sloganımız "birbirine emanet güzel ülkem" olarak belirlemiştim, iyi mi etmişim güzel mi etmişim karar sizin canlar dostlar büyükler küçükler...Yoksa kötü mü?? 

İnsanların "en sevdiği" elbette kişiye göre değişir. Bu en sevilen Tanrı olur, Allah olur, ata ana olur, eş-çocuk-dost yaren olur, peygamberdi, devlet kurucusuydu, ünlü şair veya düşünülerdi olur da olur ya..

Lakin "birbirine emanet güzel ülkem" derken de, kimsenin kimseden başka emanet olacağı şey yok efendim. Tanrı veya Allah bilinemez, ata ana zaten iyi insanlarsa ellerinden geleni son nefeslerine kadar yapar, eş dost aile vb de öyledir ya, lakin vatandaşın yurttaşın birbirinden başka emanet olacak kimsesi yok.. Üzmeyin beni olur mu? Ben pek üzmem, genelde üzmem, haddi zatında üzmem... Bir tebessüm bırakıp gideceğiz şu köhnemiş, çağ değişimi zamanına denk geldiğimiz dünyadan zaten..

Gönlünüz zihniniz aydın olsun efendim.. Birbirinize emanet olunuz.

I'm understand mı acaba, yani benim anlayışım epey kıttır da, kendime soruyorum, Ayva ayva... 

18 Mart 2021 6-7 dakika 194 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar (3)
  • 3 yıl önce

    Merhaba Ekrem bey sitemiz ad ve soyad olarak üye kaydı yapmaktadır nick kullanılmasına izin vermiyoruz karasakal lakabınızı eserleriniz altına yazabilirsiniz elbette ,anlayışınız için de teşekkür ederiz sağlıklı günler dilerim