Şair Nasıl Olunur

Ya hu allem edip gullem edip internet şairi diyoruz ya kendimize de... Kılavye ozanı…

Amma öyle kolay mı şair olmak....

Not: Can sıkıntısına yazıyorum bu yazıyı..

Madde 1: Kimin faydasına mısralar yazarsanız o kesimler sizi sever tabiii… Sizler belki son 30-40 yılın şairlerini okuduysanız öncelikle anlaşamayız elbette. Ben son 30 -40 yılı pek okumadım gibi… Genelde antolojiler vardır, kimi yazarlar, dernekler, akademia camiasının edebiyatında dr doç ve profları kültürel insanlar toparlar şöyle bir şairlerin şiirlerini… Kısaca özet geçerler işte.

Madde 2: Taklit edersiniz ve mutlaka siyasi, dini, içtimai vb düşüncenize göre şairleri bile gruplandırırsınız aynı partiler gibi.. A şairinden mısra paylaşanın görüşünü hemen tahlil edersiniz, B şairinden kıta-şiir paylaşanı da… Çoğu şair taklitçidir, gulu gulu dansı eder şiirlerinde.. Eski çağ fikirlerine müptela olduysanız iman küfür, habil kabil, münker nekir vb kelimelerini kullanmadan şiir yazabilir misiniz?

Madde 3: Aşk olmadan bülbül gül, gök, dal, su, yağmur, dağ, toprak, ova, bulut vb kullanmadan şiir yazanınız var mı veya Allah kitap nebi kuran falan kelimeleri kullanmadan şiir yazabilir misiniz veya millet, Türklük, bayrak, vatan, şehit, gazi vb kelimelerini kullanmadan şiir yazabilir misiniz veya Mevlana, Yunus, Taptuk, Timur, Şems, Osmanlı, Cumhuriyet, Hayyam, Kerbela, Atatürk, Nazım, Necip, Akif vb kelimelerini kullanmadan şiir yazabilir misiniz?

Madde 4: Mum ışığı, yıldız ışığı, gün, gece, alev, soğuk, kalp, gönül, sevgi, özlem vb romantizm içeren kelimeler kullanmadan şiir yazabilir misiniz?

Madde 5: Kimi zaman tıkanırsınız mecburen belki de, yazma isteğiniz kaybolur, iki mısra karalayamazsınız bile, tükenmişlik yaşarsınız, bitmişsinizdir, yeniden dirilmek kolay değildir…

Madde 6: Bizim kültürün kökeninde hece vardır, hece zor gelir çoğusuna, serbest şiir yazıyoruz deyü bolca karalarsınız, duyar kasarsınız mecburen, başka ne yapacaksınız ki, yani başka türlü şiir nasıl yazılır değil mi?

Madde 7: Hapse düşmeden, devlet zulmüne uğramadan şair ozan olamazsınız öyle kolayına, devlet de; tarihte de örnekleri boldur, ananızdan emdiğiniz sütü burnunuzdan getirir, elbette devletin siyasi ve inançsal düşüncesi, mezhebi olmuştur zamanında veya laiktir, laik değildir gibi asırlardır zulmederek halk aşıklarının yetişmesinde zulmüyle yardımcı olur… Şairleri, ozanları bir de hapse atılmış, sürülmüş, karalanmış, idam edilmiş vb diye ayırmak icap eder aslında. Zaten yaşantısında değil çok sonraları aşık ozan ismini alır bir çok şair ozan… Yoksa dar bir kültür çevresinden çıkamaz dışarıya…

Madde 8 : Yazarken yoruldum… Bir kahve yapam da içem… Kimi zaman lanet olsun derim ilk mısramı karaladığım, ilk kitabı okuduğum, ilk filmi seyrettiğim zamana.. Lanet olsun.. Lanetlidir bu dünya canlarım ciğerlerim..

Madde 9: Karşıt düşünceye, inanca geçirmeden, giydirmeden, hakaret etmeden de pek alkışlamaz sizi kimse, alkışlanmak istiyorsanız, duyulması istenilen kelimeleri, ifadeleri, eski çağ kutsallarını kullanınız bolca… Kutsal olarak bilinen kitaplarda zaten gerçek şairler sevilmez pek, devamlı ötelenir, hakaret edilir, hatta öldürülür, parçalatılır vb…

Madde 10: Biraz düşünün son 40 yıllık görüntüleri ve yaşları biraz 40 ın altında olanlar düşünsün, görüntülü zihne sahipler, hayatın veya edebiyatın veya yaşama dair olan her bir şey sizleri de bıktırmadı mı yaşamdan?? Ezber mısralar, ezber bilindik tanıdık ifadeler karşılaştırmalar, hep aynı edebi sanatlar, hep aynı renkler sıkılmadınız mı gerçekten???

Madde 11: Nasihat vermeden, Tanrıyı Allahı şiire karıştırmadan, ölümü hatırlatmadan şiir yazabilir misiniz mesela???

Madde 12 : Y kuşağıyız amma 80 -90 yaşındaki insanlar gibi zihinlerimiz yorgun, bezgin, ölümü bekleyen hallerdeyiz diye düşünüyorum.. Hani derler ya olsa da olur, olmasa da… Şartellerimize bayağı bayağı fazla enerji bindi değil mi, kitap-tv ve internet sayesinde artık…. Çok fazla çekmeye gelmez bu hayat… Bayatlamış artık insanların da düşünceleri… Hep tekrar, hep nakarat vb…


Madde 13: Kahve yapmayı unuttum yazarken, neyse kahvemi yapayım bari.. Afiyet şeker olsun efendim.. Sürçi lisan olduysa diye belirtmezsem ayıp olur, çünkü benim zihnen veya gönüllen anlaşabildiğim nadir insanlar vardır, anlaşıyorum gibi göründüğüm ise oooo elini sallasan elliisi dedikleri gibi… Galiba değil kesinlikle sorun bende yani.. İyi geceler..

27 Mart 2021 4-5 dakika 186 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar (2)
  • 3 yıl önce

    Y kuşağı olarak yorgun olan biriyim hem de çok nesildaşım. Zihin bedenimi bedenim zihnimi yorup duruyor. Bitmeyen bir kısır döngü. Şair yazar nasıl olunur bilmem de sanırım her meslek için maddi kazanç durumu dışında gönül işi diye bakmışımdır. Emek vermek gerekir, çalışmak, uğraşmak...lakin eğer bu senin işin ise bu uğraştan para kazanmak gerek diye kestirip atılıyor şimdilerde . ;)) Her daim sağlıcakla kalasın nesildaşım.