X Nesli Gelişmiş Ülkeler

Y... ' ... den...


:) 1961 ile 1981 arası doğanlar, bir söylenceye göre dünyayı değiştiren kuşak deniliyor. İsyankarlar, şüpheciler... Aslında aylaklar olarak da adlandırıldılar bir ara. İçine düştükleri girdaplar veya sınandıkları zorluklar; uyuşturucu, aıds, kadın hakları- doğum kontrol hapları, ırksal ayrımların ortadan kalkmaya başlaması, kore savaşı, kadın siyasetçiler, kadınların iş gücüne katılımı, devletlerin yalan söylediğine şahit olmaları veya karşılaşmaları gibi bir çok olayın tam ortasında kaldılar. 

Ana caddede eski anlayışların zapturaptlarıyla karşılaşan ilk nesil. Karşılarında ise ikinci dünya savaşının siyasetçileri, tutucuları ve devlet anlayışları vardı. İlk defa internetin gücünü hem ticarette hem de basında anlayan ve uygulayan kuşak olarak geçtiler kayıtlara. 

İlk doğum kontrol hapları kadınlar için bir özgürlük demekti, cinsel korunmanın kadın hakkı olup olmadığı, kadınların buna hakkı olup olmadığı devamlı sorgulandı, karşı çıkıldı. Tvlerdeki dizilerde tek başına yaşayan, kariyer yapan kadınlar geleneksel aile anlayışını değiştirdi. 

Doğum kontrol hapı veren doktorlar tutuklandı, buna rağmen kadınlar haklarından vazgeçmediler. Cinsel döngülerinin sayısal hesaplamalarıyla, günlerle, elde taşınabilen sayısallaştırılmış göstergelerde kendi seçimlerini ellerine alabildiler. Kamusal alanda kadınlar ilk defa söz söylemeye başladılar. İngiltere'de Avrupa'nın ilk kadın başbakanı ortaya çıktı. Yine de ilk kadın başbakanın yaptığı uygulamalar da tüm kadınlar tarafından desteklenmedi, erkekler arasında öne çıksa da tam olarak ataerkil kalıpları tüm kadınlar için yıkamadığı konusunda çok eleştirildi. Yine de anasayal süreçlerde günümüzde bile tam eşitliği sağlayamadılar. 

Müzik olarak agrasiftiler, kraliyet ailelerine, hanedanlara karşı seslerini küfür de olacak şekilde müzik gruplarında ilk defa yükselttiler. 

Petrol kriziyle karşılaştılar, İsrail Arap savaşlarında ABD'nin İsrail'i desteklemesine, Arap petrol şeyhleri üretim kısıtlamasına giderek karışık verdi, bunun sonucunda, Batının amiral gemisi Abd'de benzin ve mazot kuyrukları, yakıt karnelerine düşecek kadar ekonomilerinin etkilendiğini gördüler. Günümüze gelen süreçte Kuveyt'ten başlayarak Irak ve Suriye'ye kadar gelen çatışmaların, savaşların başlangıcı Arap şeyhlerinin Petrol hegemonyasına karşı bir   ön alma, bilek güreşiydi belki de...

Uzak doğunun otomobil üreticileri ABD ve Avrupa araba tekellerini kırmaya başladılar. Bunu da başardılar. Abd ve Avrupa pazarındaki pastadan pay aldılar ve X kuşakları da buna olumlu cevap verdi. Çünkü arabanın ve teknolojinin kökeni önemli değildi, önemli olan insan hayatına sağladığı kolaylıktı. İster A üretsin ister B, ekonomik mi, kaliteli mi, yakıt tüketi mi konusunda ne vaat ediyordu pazardaki otomobiller.... ABD ve Avrupa otomobil üreticileri bu rekabete karşı milliyetçilik kartını oynasalar da başarılı olamadılar. 

Abd'de Siyahi İsyanlarının nedeni olarak da Başkan yardımcıları tarafından kadın hayat tarzı ve tv dizileri gösterildi. Mantıksız ve geleneksel olarak devlet aygıtının hedef saptırmalarına karşı X nesli politikacıların o kadar da bilgili, düşünceli olmadığını gördüler. X nesli ilk defa tvnin gücünü keşfetti, tv ile dünyanın geleceğini değiştirdiler, bir çok konuda sansüre uğradılar. Müzik kapitallerine karşı internet uygulamaları ve siteleri sayesinde müzik endüstrisinde bir kırılıma neden oldular, bunun sonucunda müzik şirketleri senatolarda, mahkemelerde internete karşı resmen savaş açtı denilebilir. Bu karşılıklı sürtüşmenin günümüzde geldiği nokta ise kriptopara borsalarıydı. Geleneksel ekonomi mi yeni ekonomi mi ayrımına geldik sonuçta.

Müzik şirketleri, geleneksel borsalar, geleneksel ulaştırma, mal alım ve satımı konularında yeni bir arayışa geçtiler ve bunu belki de fazlasıyla başardılar X kuşakları. Bizlerin yolunu belki de dozer gibi açtılar. Sağ olsunlar, çok şey yaşadılar, çok uğraş verdiler özgürlükler adına. 

Günümüze yansıması olarak;

Y ve Z nesli, kuşağı veya jenerasyonunun X'lerin karşılaştıkları zorlukları iyi tahlil etmeleri gerekiyor. Ortaçağdan, birinci ve ikinci dünya savaşından gelen geleneksel tutucu devlet ,politika ve hanedan, saray zorbalıklarının ve ayrıcalıklı soylu - köle, zengin -fakir, erkek-kadın, dinli-dinsiz, şirketler ve halkın payı, sosyal haklar konusunda X'lerin başına gelenlerin bir çoğu günümüzde her ne kadar aşılmış gibi görünse de, geleneksel yapılar halkı ve bireyi robotlaştırmayı, çoban-sürü siyasetini bırakacağa benzemiyor. 

Ülkemiz ise bir çok konuda gelişmekte olan ülkeler sınıfında yer almaktadır, yukarıda kısaca değinilen konular az veya çok bizim ülkemizde de yaşandı. Bölgesel olarak farklı kültür ve anlayışlar olsa da hemen hemen benzer süreçlerden geçti. 

X kuşağının ipleri eline alması doğal olarak yaşam döngüsünde 40 yılı buldu. Şuan dünyada söz sahibi kuşak olan X'lerden neler bekliyoruz acaba? 

Sevgili X kuşakları, bizlere göstereceğiniz yollar, ufuklar konusunda gözümüz, kulağımız üzerinizde. 

Saygılarımla... :)

Not: Yukarıdaki üstün körü bilgiler internetten derlenmiştir efendim:) 

Not 2: Nesillerin doğum aralıkları kesin çizgilerle elbette ayrılamaz. Lakin 10 yılda bile anlayışlar değişmektedir.

Eksik olmayın... 

14 Temmuz 2021 5-6 dakika 194 denemesi var.
Yorumlar