Allı Turna

Flamingo Yolu ve Miami Vice 80'lerde renkli televizyonla tanışanlarımız için en gözde dizilerdendi.

Pembe kızıl tüylerin görkemli zarafeti aklımda yer eder, bir gün bu mucizevi kuşları dünya gözüyle görmeyi düşlerdim.

2000'lerde şimdi National Geographic Türkiye editörlerinden olan Atlas Fotoğraçısı dostum Kemal Nuraydın ile ilk Birdwatching ? Kuş Gözlem turumuza çıktığımızdaki heyecanımı tahmin edersiniz.

Batı Sahillerimizde bazı noktalarda Flamingoların yerleşik olduğunu, yani dört mevsim kaldıklarını hatırlatarak, yolu İzmir'e düşenlerin, Çamaltı Tuzlası'na bir piknik molası için uğramalarını şiddetle öneririm.

Anadoluyu bin yıllardır mekan seçen bu büyüleyici kuş nasıl olur da türkülerimizde yer almaz der, merak ederdim. Oysa varmış, hem de çok, hele biri var ki yürek yakar.

Hiç Flamingo Türküsü duymadım, sen Amerikan Jazz ? Blues tonlarıyla karıştırmayasın diyecekler acele etmesinler.

Kuş türlerini inceleyenler bilirler ki, bilim adamlarının taksonomik sınıflandırmaları halkın diliyle örtüşmez. Çünkü halk gözüyle düşünür ve benzer olanı aynı kefeye koymakta beis görmez.

Turna ve Flamingo benzer tipolojide kuşlardır. Halkın dili alır, Flamingoyu Allı Turna yapar ve ondan ?şeker ister, şerbet ister, yarinden haber ister!?

Evet, halk türkülerinde sıkça geçen Allı Turna, bildiğimiz Flamingodur.

Nasıl dil öğrenirim? Nasıl iyi çevirmen olurum? Anında nasıl çeviriyorsunuz? diyorsunuz ya, Yahya Kemal'i hatırlayarak çevirmence diyelim :

Çok kimseler anlamaz eski musikimizden

Onu anlamayan anlamaz bizim dilimizden.

Türkçemizi sevelim, müziğiyle sevelim. Anadilimize, sanatıyla, kültürüyle vakıf oldukça, diğer dillere açılmak çok daha kolay ve ödüllendirici olacaktır.

Yanık türkü çığırandan iyi çevirmen olur mu dedin şimdi? Haydi canım sen de!

Not: Bu yazım Medikongre dergisinde daha önce yayınlanmıştır.

21 Ağustos 2009 1-2 dakika 8 denemesi var.
Yorumlar