Aşçının Değeri

Aşçılık zor,riksli ve stresli bir meslektir,dışardan göründüğü gibi basit değildir yani herkesin yapabileceği bir iş değildir.

*Özveri gerektirir.

*Özgüven gerektirir.

*Bilgi,beceri ve tecrübe gerektirir.

*Yaratıcılık ve yenilik gerektirir.

*Fedakarlık gerektirir.

*Zaman yönetimi gerektirir.

*Disiplinli,titiz ve temiz olmayı gerektirir.

Hiçbir yemek yapımı hakında ayet ve hadis olmadığına göre,yemeklerin içeriği ve sunumu tamamen yapana bırakılmış gibidir,zaten kültürler kuşaktan kuşağa yazılı olarak aktarılabileceği gibi sözel(anonim)şeklinde de aktarılabilir.

Ben aşçıları futbolculara benzetirim, onlar gibi bonservis ve maaş almamız elbette mümküm değil,onlardan her maçta gol atmalarını beklerler, biz aşçılardan ise gol yemememizi.Öyle ki her zaman yapılan iş,o gün eksik yapılmıştır veya unutulmuştur fatura size kesilir ve o güne dek yaptığınız tüm güzel şeyler çöpe atılıverilir.

İnsanlar var olduğu süreci ölmeyecek tek meslek diyebiliriz,son yıllarda hemen hemen bütün üniversiteler bu bölümü açtı ama mezun olanlara istihdam sağlayabildiler mi,bilemiyorum.Ve en önemli soru:

"Çekirdekten yetişen bir aşçıyla diplomalı aşçı arasında ne gibi farklar vardır ya da olmalıdır?"

"Master Chef"programı en çok izlenen yemek programı,itiraf etmeliyim ki bir aşçı olmama rağmen izlemiyorum,sadece gösterişten ibaret ve doyurucu hiçbir şey yok ayrıca Danilo Şef'in Türk yemeklerine puan vermesi çok tuhaf gelmişti bana.Televizyonda spor,moda,yemek ve müzik programları her zaman seyirci bulmuştur zaten.

"Aşçının değeri tuvalete kadardır."Bunu kulakları çınlasın babacan aşçıbaşı toplatıda söylemişti Talip Usta,hakaret miydi yoksa yüceltme miydi tam da anlayamamıştık.

02 Ağustos 2023 1-2 dakika 132 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar