Cüssesinden Büyük Kelimeler: Mendil

Türkçede her kelime lügatteki karşılığının dışında anlamlar da ihtiva eder. Hatta her insan aynı kelimeye envai çeşit anlamlar yükler. Kişide kelimenin tecessümü, onun geçmişi, beklentileri ve düşünceleriyle olur. Kimimiz için 'Gül' sevdanın simgesi iken, kimimiz için bir yalının şen bahçesi olabilir. 'Yol' kimine göre gurbetin kendisi, kimine göre sıladır.

Kelimeler hayatımızda anlam bulurken, asıl anlamının hiç de önemi yoktur. 'Mendil' de manaca karşılığı olan yalın bir kelimedir. Lügatte; ' El ve yüz silmek için kullanılan kâğıt veya bez parçası.' şeklinde anlam bulan 'Mendil', ben de mahzun sevdamın yatağı olur. Mecidiyeköy'den Boğaziçi Köprüsü'ne kadar karınca hızıyla ilerleyen araçların arasında, sinirleriyle boğuşan sürücülere nispet, ' Bugün bereketli' diye sevinen bir baba için ise umuttur, ekmektir, mutluluktur...

Hiç unutmam Haydarpaşa Numune Hastanesi girişinde kâğıt mendil satan çocuğun feryadını. O gün çocuk, ' Defter alacaktım abı...' diye ağlarken benim gözlerimden kan niyetine dökülen yaşlar, onun ' Defter'ini ıslatamamıştı bile. Polisin kulağını çekerek kanatması dahi umurunda değildi. Yağmur birikintisine düşen mendillerine ağlıyordu o. Aslında mendillerin de hiç önemi yoktu. Bir şikâyet üzerine kulağına yapışan polisin öfkesi, geleceğini suya atan bir hayduttu onun için. Islanan mendilleri değil geleceğiydi çocuğun. Sabi, mendilde saklıyordu gülümseyerek, umutla beklediği geleceğini.
' Mendil', sevdalarımızın da vazgeçilmez unsuruydu bir zamanlar. Türkülerde yer bulur, aşklara vasıta olurdu. Pencerede yavuklusunun sokaktan geçmesini bekleyen kızın dili oluverirdi oyalı mendiller.
' Ey ömrümün mihmanı yağız delikanlı! Gözlerimi göremesen de bu buğulu camın arkasından, şu pınar başına bıraktığım mendile bakıver hele. Sana kalbimi sunacak beyaz bedeninde.' demeye çalışan bir çeşm-i baharın sevdasını başka ne mendil kadar güzel anlatabilirdi ki?
Asker ocağındaki yavukluya gönderilecek en manidar hediye gül oyalı mendildir. Ceketin cebine konulan mendil, aslında yâre bir mesajdır. Ona, ' Seni yüreğimde taşıyorum gönlümün sultanı!' demektense, gözaltından bir bakışla, mendili göstermek daha fazlasını allatamaz mı?
Cüssesinden büyük birçok kelime gibi mendilin de Türk kültüründeki yeri yadsınamaz. O bizim değerlerimizde bambaşka libaslar içinde belirir. Her Türk o libasa takacağı aksesuarı kendi dünyasından alır. Acaba dünyada başka bir millet var mıdır tek kelimeye hayat yükleyen?

07 Ağustos 2012 2-3 dakika 7 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar (2)
  • 11 yıl önce

    👍 İşte şairin edebi zenginliğini gözler önüne seren bir deneme daha.İfadeler insan gerçeğini ve hayalini harman edip okuruna sunarken,kelimelerimizin bize nasıl bir güç kattığını da gösteriyor.

    Dil güçlü ve birikim bir hamlede düşürülmüş sayfaya.

    Tebrik ediyorum.

  • 11 yıl önce

    Harika anlatım. Tebrikler👍👍👍👍