Eleştiri ve İltifat

Herhangi bir kişiyi, bir eseri, bir konuyu doğru ve yanlışlarını dile getirerek göstermek amacıyla yapılan yorumlar , yazılar eleştiridir. Çoğu kişi eleştiriyi kötüleme olarak algılar. Normalde eleştiri bir kötüleme değil yapıcılık adına yapılan onarma tamir etmedir.

İçimizde insanların eksiklerini, zaaflarını, hatalarını çaktırmadan takip edip eleştiri oklarını acımasızca karşısındakilere yöneltenler var.
Hayatımızda en kolay ve çabuk yaptığımız şey fütursuzca eleştirmek değil mi? Bazılarımızın gözleri, önceliğini eleştirmeye diker. Hep eksileri fark ederler. Artıları bir türlü göremezler. Bu eleştiri uzmanları, belki de kendi eksilerini bastırma çabası içindedirler. İlk hamleyi kendileri yaparak kendi hatalarını başkalarının görmesine fırsat tanımazlar. Bu bir savunma iç güdüsünden başka bir şey değildir. Ben bu tiplere ?eleştiriseverler? diyorum.

İnsanların yeteneklerinin, bilgilerinin, çabalarının ürünü ortaya çıkardığı birikimlere olumlu yönden bakmak varken niçin en son göreceğimiz yerden tutup yerden yere vuruyoruz. Atalarımız ?Yiğidi öldür fakat hakkını yeme? diyerek hak edene, hakkını vermeyi ne güzel söylemişlerdir.
Karşımızdakilerin hatalarını, eksiklerini, farklı bakış açılarını acımasızca yeren yere vuranlar, bir saniye aynanın karşısına geçip kendilerine baksalar daha yerinde olacaktır.

Bir de bu ?eleştiriseverlerin? tam zıddı, ? İltifatseverler? var. Bu tiplerde yapılan, yazılan her şey iyi de olsa kötü de olsa hep göklere çıkarırlar. Tamam öncelikle güzel yönlerini göreceğiz, takdir edeceğiz ama bize göre güzel görmediğimiz noktalarını da mutlaka uygun bir dille nazikçe söyleyeceğiz.

Çevremize baktığımız zaman iyiyi kötüden ayırt etmeden her yazılan çizilene iltifat yağdıran bu grup insanlardan burada da fazlasıyla var.
Edebiyat severler olarak içinde bulunduğumuz bu sitede de yapmış olduğumuz, devamlı iyiye de kötüye de sıradanlaşmış iltifatlar yağdırmak değil mi? Eğer kendimizi geliştirme adına burada bulunuyorsak eleştiride yapmalıyız, eleştiriye de açık olmalıyız. Tüm bunları yaparken mutedil olmayı da elden bırakmamalıyız.

Eğer empati yapabilirsek her şey daha güzel olacaktır.

27 Haziran 2009 2-3 dakika 15 denemesi var.
Yorumlar