Günaydın
* 3+1 MODELİ: Lise eğitiminin "3+1" olması ve ilk 3 yılın zorunlu eğitim kapsamında, son 12'nci sınıfın ise üniversite sınavına hazırlık yılı olarak yapılandırılması, lise eğitiminin 3 yıla düşürülmesi ve bunun sonunda öğrencilere diploma verilmesi.
* 2+2 MODELİ: Bu modelde, 10'uncu sınıfı yani ilk 2 yılı bitiren öğrencilere lise diploması verilecek, akademik anlamda ilerlemek isteyenler lise eğitimine devam edecek ve 2 yıl daha eğitim alacak. Üniversiteye gitmek istemeyen, biran önce mesleğe atılmak isteyen öğrenciler ya MESEM veya açıköğretime ya da istihdam programlarına yönlendirilecek.
* YAŞ MODELİ: Lise eğitiminde zorunlu eğitimini yaş temelli olarak yapılandırılması da öneriler arasında yer alıyor. Burada 16 yaşını bitirenlerin zorunlu eğitimden çıkarılması öneriliyor. Diğer bir öneri ise lise eğitiminin bütünüyle zorunluluktan çıkarılması."
Sabah gazetesinin haberine göre Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni bir eğitim modeli üzerinde çalışılıp kabineye sunulacağını belirtti.Esnek model,az ders yükü...
''Özellikle yükseköğretime erişimin yaygınlaşmasıyla beraber çok sayıda öğrenci ortaöğretimi müteakip yükseköğretime gidiyor ve otomatikman sanki zorunlu eğitim 16 yıla çıkmış gibi algılanıyor. Bu bir taraftan pozitif, ama bir taraftan da bilhassa mesleki ve teknik eğitim anlamında bizi sanayi, ticaret ve bu anlamda hizmet sektörü nitelikle eleman bulamamak konusunda bizi eleştirmeye başladılar. Böyle olunca biz de bu hani kamuoyunda böyle bir talep gelirse bu tartışılabilir dedik. Ortaya çıkan formüller var. Biz Bakanlık olarak bütün bu tartışmaları titizlikle takip ediyoruz. Bunların içerisinden süzülecek, üzerinde uzlaşılmış konular olursa bunları alıp siyasi mekanizmalarla, Sayın Cumhurbaşkanımızla Kabine'de istişare ederiz''
2012 yılından itibaren,tüm tartışmalara rağmen,hayatımıza giren ve çıkmak bilmeyen bu çürümüş sistemin,bakanlıkça farkına varılıp düzenlemeye gidilmesi beni sevindirmiyor bilakis üzüyor.Herkes herşeyin farkında olup fakat kimsenin hiçbir şeyden haberi yokmuş gibi davranmaları beni daha da üzüyor...Öğrencisinden öğretmenine,müdüründen doçentine,profesöründen bakanına kadar,yazarından, çizerinden,hizmetçisine bu konuda etkili ve yetkili kim varsa hepsine söyleyeceğim bir söz var: "Günaydın."
Günaydın yurdumun güzel insanları...
Günaydın,tırnağından dişinden artırıp çocuğunun okuyup iyi bir meslek sahibi olması için kendini feda eden analar babalar.
Günaydın,kendi ideolojisi uğruna eğitimi değnek olarak kullanan politikacılar.
Günaydın,bedava hayellerin satıldığı,bol kepçeden puanların dağıtıldığı ve eşitliği sağlayacağız derken eşitsizliğin alasının yapıldığı,zenginlerin kolejlere fakirlerin ise devlet okullarına gönderilerek aynı kefeye konulup yarıştırıldığı düzende mağdur olan tüm çocuklarımıza.
Günaydın,"eğitim" ile "zorunlu" kelimelerinin yan yana getirilebileceğine inanan eğitimcilere.
Günaydın,hakkı yenen,ders çalışmaktan gına gelen,sağlığı bozulan,okuldan ve okumaktan da nefret eden pırıl pırıl gençlerimize.
Günaydın,bu işlerle ilgilenen tüm sivil toplum kuruluşlarına.
Sizlere bir önerim var,gelin bu işi kökten çözelim,yıllardır aynı senaryoları okumaktan ne biz bıktık ne de onlar bıktı,mülakat konusu çoktan unutulup gitti zaten,dünyanın en iyi eğitim sistemi olan ülkeleri araştırdığımızda karşımıza şunlar çıkar:Finlandiya,Güney Kore,Hollanda,Danimarka,İngiltere,İsveç,İsrail,ABD,Norveç,Japonya
Kanada,Yeni Zelanda ve Avusturya.
Kısa kısa geçecek olursak Finlandiya: Eğitim sistemi dünyanın en iyisi olarak kabul edilirmiş.Eğitime başlama yaşı 7 ve zorunlu eğitim 9 yıl,okullarda eğitim müfredatı öğretmenler tarafından belirlenirmiş,öğrencilerin beslenme ve ulaşım giderleri devlet tarafından karşılanırmış.Temel eğitimde sınav yok,öğrenciler okul içi ve okul dışı yaptıkları araştırmalara göre değerlendirilirmiş ve 8.sınıfın sonuna kadar not verme zorunluluğu yokmuş ve ilginç bir yöntem;yetenekleri farklı olan öğrenciler aynı sınıflarda eğitim alırlarmış.
Hollanda:Temel eğitim 4 ile 12 yaş arasındaki çocukları kapsarmış yani 8 yıl ve eğitime başlama yaşı beş,beş yaş öncesinde eğitim zorunlu değil.
Bilim ve teknolojide ileri olan Japonya:Disiplinli ve sistematik bir eğitim yaklaşımını benimsermiş ve (6 yıl ilkokul,3 yıl ortaokul, 3 yıl lise,4 yıl üniversite) zorunlu eğitim süresi 9 yıl ve de öğrenciler 10 yaşına kadar sınava tabi tutulmazlarmış.(Bizler ise birinci sınıftan itibaren test çözmeye alıştırıyoruz.) Lise kademesinde her ders 50 dakikaymış.( Bizimkiler de ders yükünü azaltıp kırk dakikayı indirmek için çalışıyorlar, neymiş,çocukların dikkkat eksikliği varmış, çeşitli öğrenme programlarıyla çocukların dikkatleri çekilemez mi?)
"Eğitim,dünyayı değiştirmek için kullanabileceğiniz en güçlü silahtır." Nelson Mandela