Güzel Yazmak İçin

Bu güzelim sitelerde yazı yazmaya başladığımdan beri iki şey dikkatimi çok çekti;

1?Gerçekten güzel ve doğru yazan arkadaşlar.
2---Yazmış olmak için yazan arkadaşlar.

Hepsine saygı duyuyorum ancak, yazarsan bazı şeyleri bilerek yazmalısın. Bilmiyorsan yazmamalısın. Yazmak ne kadar önemliyse, yanlış yazmakta o kadar hatalıdır.



Hasbelkader, sınıf öğretmeni olmama rağmen dört yıl orta okullarda Türkçe dersine girdim. Buna bağlı olarakta iki yıl Güzel Konuşma ve Yazma Dersleri verdim. Bu derslerden edindiğim bilgilere göre çocuklara bu dersler ne kadar önemliyse, büyüklere de o kadar ihtiyaçtır. Ben de yazıyorum diye yazı yazanlar, bilhassa zorlama ile şiir yazanlar gerçekten bazen insana isyan ettiriyorlar.




Yazmanın önemli kuralları vardır. Şiirin ise türleri vardır. Sen bunları bilmiyorsan çala kalem ne yazı yazabilirsin ne de şiir. Geçenler de Mustafa Ceylan Beyefendi güzel bir yazı kaleme almıştı. Şiir türleri ve yazılması hakkında... Keşke bütün yazar-çizer arkadaşlar bu seriyi okusa ve takip etse. Ne kadar güzel olur! Elbette doğru ve güzel yazan arkadaşlarımız var. Onları canı gönülden kutlarım. Ama ben de yazıyorum diye zorlama ile yazan arkadaşlar için de gerçekten üzülmemek elde değil... Bir kere konu belli değil. İkincisi hiçbir imla kuralına uyum yok. Üçüncüsü yazım kurallarına hiç uygun değil. Bunlar birleşince bazen insan daha okumadan kararını veriyor.




Bu yazı öylesine yazılmış işte. Bu şiir, şiirden başka her şeye benziyor. Haydi bundan sonrasına siz karar verin?..




Geçen sene sitelere yeni yazmaya başladığım zaman rahatsızdım. Sürekli doktor ve hastanelerle uğraşıyordum. Ben de bir yorgunluk ve unutkanlık başlamıştı. O yüzden yazdıklarımı hiçbir ayırım yapmadan makale olarak kaydediyordum. Sağ olsun bir arkadaşımızın dikkatini çekmiş,'Sayın Doğanay, bunların ne olduğunu ayırırsan güzel olur!'Dedi. Makale, hikaye, nesir, anı, deneme vb.gibi. Ben hala ayırmıyorum ama okuyucu sanırım bilir. Elbette bu yaptığım hiç doğru değil. Sen makaleyi, deneme olarak yazarsan bu makale olmaz. Denemeyi de hikaye olarak yazarsan bu hiç iyi olmaz.
Velhasılı 'Güzel Yazmak İçin'uğraş vermek, bu konuları iyi araştırmak ve yazacağın konuyu iyi bilmek gerekir. Yoksa iş yazarlık veya şairlikten çıkar, yazmış olmaya döner.



En güzel yol 'Güzel Yazmak İçin' her yazar uğraş vermelidir. Mesele kolaya kaçmak değil, zoru başarmaktır. Yazmakta o kadar zor olmamalı. Sözü daha fazla uzatmadan;

Güzel yazmanız dileklerimle!

11 Şubat 2014 2-3 dakika 115 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar (1)
  • 10 yıl önce

    Yazarak, güzel yazarak bir yerlere varmak isteyenlere ne güzel tavsiyeler ve yönlendirmeler. Kutlarım Kemal bey içtenlikle...👍