Hayat Damarı

Düşünüyorum ,memleket olarak sanatın yani hayat damarının ne durumda olduğunu...
Ogün yüz kitabı olduğunu bir yazısında okuduğum yaşayan zaman zaman gazetelerde yazıları bulunan bir değerli yaşayan bir yazarımızın kitaplarından birini bile kitapçılarda bulamam beni çok üzdü.Dedim ki kendi kendime aksayan bir şeyler var.Çok acil üstünde durulması önlem alınması gereken bir şeyler.
Sanat toplumsal bir olaydır.Yayınevleri bir ticari olgudur.Bu sorumluluğu sadece yayınevlerine vermek geçerli değildir.Tabi ki onlarında toplumda oldukları için yapmaları gereken bir şeyler vardır.Fakat bu yetmez.Biz nasıl bu hale geldik sorusundan çok,bu halden nasıl çıkabiliriz bundan sonra ki nesille yani dünyaya gerçek sanat eserlerini geleceğe nasıl bırakabiliriz diye düşünmeliyiz toplum olarak.
İçinizden belki bir kısmınız sana mı?düştü. Bunları söylemek kaç roman yazdın.Yazdığın ortada uyduruk şiirler diyebilir.Biz şiirini seviyoruz kendine haksızlık etme diyenlerde çıkabilir.(Kim bilir belki ben uyduruk şiirler akımıyım) Espriyi bırakıp gelelim konumuza şu anda ağzıma doladığım yüz kitabım olacağına okunan beş kitabım olsun.
Ne yapabiliriz onu düşünelim.Yeteri kadar eleştirmem var mı? Ki ben bir kitabı eleştirebilirim genel olarak bende bir eleştirmende olması gereken sabır ve bilgi var diyemem.Böyle bir sorumluluğu alamam.İçinizden neden diye soran olabilir.Olan zamanı yazmaya ayırmam gerektiğini düşünüyorum.Yine de çok güzel bir kitap okuduğumda bir şekilde bunu okuyucuyla paylaşırım.Bir gerçek var ki okuyucu beğenmediği kitabı okumaz.Benim gibi fırlatır atar (tabi ki bu doğru değildir.)Sanat eseri okuyucu sayısıyla doğru orantılı değildir derseniz.Bence çok fark içermez.Bir sanat eseri güzelse bunu en azından yüzde elli okuyucu fark eder.
Gazeteler ,dergiler kitap tanıtımı ile ilgileniyor.Yeterli olmuyor sanırım.
Gençlik sınav kaygısından sanatla ilgileniyor mu? Bilmem.Okullar sanat eserlerine çocukları yönlendiriyor mu?Sanatçıya maddi manevi destek veriliyor mu? Bir dolu soru.Her zaman ki gibi v.s v.s
Konuyu fazla uzatmayacağım .Burada kesiyorum.Bu konu beni açar.Ben sadece şu anda uyduruk şiirler yazan bir şairim.Size bırakıyorum.Benim Memleketimin sanat denilen hayat damarına ihtiyacı var...


29-6-2012


Sanatsız kalan bir milletin,hayat damarlarından biri kopmuş gibidir.

Mustafa Kemal Atatürk

29 Haziran 2012 2-3 dakika 27 denemesi var.
Yorumlar