İlmin İkliminde Beyin Göçü

Uzun zamandan beri gerek görsel medyadan gerekse yazılı medyadan haberleri izlerken Üniversitelerde okuyan yeni neslin bir biri ardına '' Bilim ve Teknoloji ''dallarında elde ettikleri birinciliklerine şahit oldum...

Merak edip son yıllarda başarılı olan ve yazılı medyaya düşmüş haberleri araştırmaya başladığımda. Birçok İlkokuldan, Liseden ve Üniversitelerden Cumhuriyetin geleceğine önderlik yapabilecek gençlerimizin girişimci buluşlarıyla göz göze geldim.

Gurur duymamak elde değil.

' Buluşları ve icatları küçümsenmeyecek kadar değerli '

Gel gelelim Bizim '' Tubitak '' Gibi kurumumuzun değer vermediği hatta ve hatta yarışmaya bile layık görmediği gençlerimiz Avrupa da ve A.B.D de bir çok alanda yapılan bilim ve teknoloji yarışmalarında birincilik almışlar..

Mesela:
1 ) Elif Bilge'nin çalışması Google Bilim Fuarı'nda binlerce proje arasından sıyrılarak 15 Global Finalist'ten biri olmaya hak kazandı ve popüler bilim dergisi Scientific American'ın 'Science in Action' ödülünün de sahibi oldu.

2 ) Özel MEF Lisesi 12'nci sınıf öğrencisi İlayda Şamilgil, "First Step To Nobel Prize In Physics" yarışmasında, 70'e yakın ülkeden 5 bin fizik projesini geçerek dünya birincisi oldu.

Dünya birincisi olan ve ülkemizi gururlandıran İlayda ABD'de Cornell Üniversitesi'nde başarı yolculuğuna devam ediyor. Mühendislik okuyan İlayda, önümüzdeki dönem NASA'nın bir projesinde de yer alacak.

3) Keşan Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinden Betül Düdün ve Melek Danacı, edebiyat öğretmeni Hasan Avcı ile kulak çınlaması rahatsızlığını önleyecek bir proje üzerinde çalıştı. Arılara karşı özel ilgisi olan edebiyat öğretmeni Avcı ile ailesi arıcılık yapan Düdün ve arkadaşı Danacı, arıların kovanlarında duydukları farklı sese karşı yaydığı bastırıcı frekansı model aldı. 'Manyetik Rezonans Arı Kulaklığı' adı verilen proje ilk sınavını İnepo Çevre Proje Olimpiyatı'nda verdi.

4 altın madalya alarak Türkiye birincisi seçilen proje, aynı zamanda tüm birinciler arasından da birinci seçilerek 13–18 Mayıs tarihleri arasında Amerika'da yapılan 'Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı'na Türkiye'yi temsil etti.
İki kız öğrencinin projesi, 68 ülkeden bin 576 projenin yarıştığı dünya finalinde dünya dördüncüsü seçildi.

Ben yalnızca bir kaç isim verdim bunlara benzer birçok öğrencimiz var.
Hepsiyle gurur duymalıyız.

Peki, burada kendimizi sorguluyor muyuz?
Hiç zannetmiyorum!!...

Peki, bu gençlerin buluşlarına kim imkân sağlayacak ve ya kimler
ön ayak olacak?

Hiç kimse!!...

Peki, o zaman biz neden?
Avrupa'nın Gelişmiş ülkeleriyle boy ölçüşmeye çalışıyoruz.

'Çağ atladık ' martavallarıyla uyutulduğu muz kesinken.!

'' Beyin Göçü '' çoktan başlamışda haberimiz yok..

Uyanın beyler uyanın!!.
Dış dünyaya entegre olmuş ülkemizin ' Genç beyinleri '
elimizden birer birer uçup gidiyor...

İmkanlar, olanaklar ve paralı eğitimin getirdiği zorluklara bir de
her yıl değişen maarif sistemimizin öğrencileri '' kobay '' gibi kullandığı gerçeği de eklenildiğinde ortaya çıkan manzara inanın hiç hoş değil...

Bu ülkeye acil olarak Enstitüler kurulmalı ki!
İçimizden çıkan bu dahi gençlere imkân ve olanaklar sağlansın...

Tabiii başına da '' tarafsız '' bir yönetici olmak kaydıyla...

___Biz hangi kapının kapı koluyuz ?..__

01 Mayıs 2016 2-3 dakika 14 denemesi var.
Beğenenler (3)
Yorumlar (4)
  • 8 yıl önce

    Üstadım sanırım biz uzak ülkelerden gelen kızıl kuyruklu şahinlere baka- baka göçeceğiz, ne yazık 😙 Güne yakışan yazınızı en içten dileğimle kutlarım. Saygımla 👑

  • Aslı Hocam Çok haklısınız ..👍 .O güzel insanlar gittiler dönmemek üzere...🤐 çok teşekkür ederim Hocam..👍

  • 8 yıl önce

    tek kelime ile süperdi..engin yüreğine sağlık..

  • 8 yıl önce

    Daha ne değerler var böyle yurdumuzda da çoğu zaman kıymetini bilmiyoruz yabancı ülkelere kaptırıyoruz bu nadide insanları oysa ki içlerinde bu vatan hizmet etmek için yanıp tutuşanlar ve küstürdüklerimiz de var. Manidardı Mesut Hocam kutlarım içtenlikle...👍