İnternet Bağımlılığı

Spor alanlarında etkin olarak 40. yılımı yaşıyorum. Bunun 29 yılınıysa futbol altyapısı eğitimi uzmanı-çalıştırıcı olarak tamamlıyorum. Hal böyle olunca spor sosyolojisinden, spor fizyolojisinden, spor psikolojisinden haberli olmak zorundasınız. Anatomi bilginiz, biyolojik altyapı eğitiminiz ve antrenman bilimini kavrayışınız sağlam olmalı. Bu anlayışla, bir uzman spor çalıştırıcısının bilim adamı harmanı bir şey olduğu ortaya çıkıyor.

Zaten, spor alanlarındaki iletişimin sağlanmasında uzman çalıştırıcının önemini başka türlü kavrayamazsınız. Bilimsellikten beslenemezseniz sporcu ve seyirci kitlesi üzerindeki güveniniz ve inandırıcılığınız zedelenir. Gelişime ayak uydurmak zorunluluğu ciddi bir değişimden geçer ki gelişmenin önkoşulu olan değişme sürecinde gereksiz ve geçersiz yüklerden arınırsınız. Yoksa eskimiş ve işlevini yitirmiş gereksiz bir yığın geçerliliği tartışılır bilgi yükünün altında ezilir kalırsınız.

Yanı sıra, her alanda olana bitene akıl erdirecek birikimi edineceksiniz ve bunları sporcularınıza aktarabilecek donanımda olacaksınız. ?Ben yaptım, oldu? anlayışıyla işinizde oldukça güdük ve sıkça da işsiz kalırsınız.

Neyse, hiç karışmadan yazı kendiliğinden buraya kadar geliverdi, kalemim içimi ansızın açığa çıkardı; rahatladım!

Hadi, gelin yazıya bir girelim de spor adamlığımı biraz dinlendirelim, şu ?İnternet bağımlılığı? denen şey ne menem bir şeymiş ki çağın hastalığında başköşeye oturuverdi.

Günlük yaşamı olumsuz etkileyen ailelerin çok sıkıntı çektiği, insan psikolojisini bozan, iş ve aile yaşantısında sorunlar meydana getiren internet bağımlılığı konusunda belleğim beni utandırmazsa, araştırarak yazdığım bu dördüncü köşe yazısı olacak.

Psiko-Yorum'u inceliyorum ve paylaşıma açıyorum...

İnternet bağımlılığının diğer bağımlılıklardan farkı nedir?
İnternet bağımlılığı kişiye ne gibi zararlar verir?
İnternet bağımlılığının yaşı var mı?
İnternet bağımlılığı öğrencilerde akademik başarıyı düşürür mü?
İnternet bağımlılığı ergenlerde ne gibi riskleri taşır?
İnternet bağımlılığı eşler arasında ne gibi sorunlara yer açar?
İnternet bağımlılığı mutluluğu tehdit edici midir?
İnternet bağımlılığı kişiyi yalancı mı yapar?
İnternet bağımlılığı kişide gizli kalmış yönleri ortaya çıkartır mı?
İnternet bağımlılığı nasıl gelişir?
İnternet bağımlılığından kurtulmanın yolları nelerdir?

İnternet bağımlılığı kişide yalnızlık hissi uyandırıyor. İnternet bağımlılığı depresyona, toplumla ilişkilerinde zayıflamaya neden oluyor.

İnternet bağımlısı olan kişilerde iş verimliliğinin düştüğü görülüyor. İnternet bağımlısı kişi sürekli uykusuz kalıyor. İnternet bağımlısı kişi sürekli kendini yorgun hissediyor. Kişi internette yasak olana ulaşabiliyor gereksiz riskler alabiliyor.

Kişi internette tamamen bir başkasının kimliğine bürünebilir. İnsan yaşamına getirdiği haz nedeniyle giderek daha fazla kişiyi tutsak ediyor.

İnternete her girişte planlanandan daha uzun zaman geçirmemeli. İnternet nedeniyle diğer sosyal aktivitelere ilgiyi azaltmamalıdır. İnternet gerçek hayattaki aile ve arkadaş ilişkilerini bozduğundan dikkatli olunmalıdır.

İnternet meslek ya da okul hayatındaki işlevselliği düşürdüğünden zararlı olabilmektedir. İnternet bağımlısı önemli bir haber beklemediği halde giremediğinde sıkıntılı ve tahammülsüz olmaktadır.

Bağımlılık davranışının ruhsal etkilerinin yanı sıra bedensel sorunlara da neden olmaktadır. İnternet bağımlılığından kurtulmak isteyenler günlük kullanım için bir süre belirlemelidir.

İnternet bağımlısı olanlar için bilgisayarı aile bireylerinin ortak kullandığı bir alana taşımak faydalıdır. İnternet bağımlısı gün içinde internete girdikleri saatleri değiştirerek sorunu çözmeyi denemelidir.

Konu derin olunca bir köşe yazısıyla ancak değinebiliyorsunuz, kaldı ki bu konuda yazdığım dördüncü köşe yazısı oluyor. Ömrümüz ve kalemimizin soluğu yettiği sürece bu konuda daha çok kalem oynatacağımız kesin.

Spor adamlığının en önemli yanı da bilimlerden beslenmek olunca kolay ve çabuk bilgi edinme yolu internetin, çağın hastalığı olan ?İnternet bağımlılığı? kapıyı çalıyor gibi... Aman haa!



Dostçakalın.












balaban Kent Şairleri.

23 Haziran 2009 3-4 dakika 4 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar (3)
  • 15 yıl önce

    Ciddi bir soruna parmak bastınız. Suya atılan taşın yüzeyde yaptığı dairesel büyüme gibi büyüyor, internet bağımlılığı. Büyüyor dedim, temelli bir hastalık olduğu için, bugün sorun olmuş bir oluşum değildir... Evlen rde huzursuzluk yaratmaya da birebir ve şimdi işin daha ciddi boyutuna inecek olursak yetişkin aile bireylerimiz bile kendilerini avutmalarıdır. Çocuğum köşe başındaki internet kafe 'den çıkmıyor deyip evlere internet bağlattırılıyor, sonrası çocuğum ders çalışıyor şeklinde oluyor...

    Az daha makale yazacaktım, etkilemeye devam edin Hocam... Kaleminize sağlık, esen kalın...

    Sevgilerle

    Erkan İsen balaban Kent Şairleri

  • 15 yıl önce

    Siz konuşur gibi yazan bir aydınsınız, bunu sizi tanıyanlar çok iyi

    bilirler! Doğrusu, bu yazdıklarıma da kızarsınız, ama sizinle birlikte

    tiyatro ve edebiyat alanlarında çalıştığım için kendimi şanslı kabul ediyorum!!!

    İnternet konusunda her seferinde yararlı uyarılar yapıyorsunuz ve burada da dile getirmişsiniz işte!

    Bu bir köşe yazısı değil, bir başvuru yazısı gibi olmuş, hep el altında olması gereken bir yazı, kes bilgisayarın ekranına yapıştır!

    Çok teşekkürler sevgili hocam, siz hep ama hep yazın, kutlarım hocam.

    Gülşah Yücel

    balaban Kent Şairleri.

  • 15 yıl önce

    su çiçeği, kuş gribi, internet kanseri...topluma gizlice yaklaşan bir hastalık ya da maskeli baloda prensin, kıyafeti dolayısıyla seçtiği çirkin bir kız.

    evet tabi ki yararları var prensi ortada bırakmadığı kesin.ama normal olarak sadece görüneni görebildiğimiz için yararlı diyoruz zararsız diyoruz. her saat vücudumaza buyur ettiğimiz radyasyon, asırlardır hayatının yarısını hayata hazırlanmakla geçiren insanlardan sonra karşımızda hayata hazırlanma gereği bulmadan hayatı -dili, sağlığı vs.-yok eden hemde oturduğu yerden eğlenmeye bambaşka bir tanım yükleyerek eğlenen bir nesil var kaşımızda.gariptir. yaşamı yaşama orucu olarak yaşayan yaşayanlar. daha önce yazmış olduğum bir şiirde değindiğim bir benzetme vardı. Maymunluğa Seyir Neşesi(MSN) maymundan insan olan dünya şimdi tekrar maymunluğa geri dönüyor.hem de neşeyle. ilkçağ ortaçağ yeniçağ yakınçağ eskiçağ...durumumuz bu...

    hocam müthiş bir yazıydı.kaleminize yüreğinize sağlık...

    Mertcan Akkoyun