İnternetin Hayatımızdaki Yeri

İnternet günümüzde artık yeri ve önemi tartışılamayacak kadar büyük bir ağ haline geldi. Zararı ve yararı tartışılacak bir konu olsada artık internet sayesinde farklı toplum ve farklı görüşlerin sanal ortamda bir araya gelip birbiriyleriyle iletişime geçtiğini görmekteyiz. Böylece farklı kesimler gerçek düşünceleriyle konuşup tartışabiliyorlar. Tüm bunlar artık devletlerin silahı haline gelmiş televizyon kanallarının yoksun olduğu bir niteliktir. Bu tartışmalarda bazen önemli şeyler fark etmemize, bazen toplumda bilinç oluşturmaya , bazen insana sihirli bir parmak gibi bir tıkla bilgiyi milyarlarca insana ulaştırma imkanı sunar.Bununda bir anlamı var bence internet üzerinde insanlar, artık daha rahat düşünmeye, yargılamaya ve hata ceza vermeye başladı.

Van depremini hatırlayalım. 23 Ekim'de gerçekleşen deprem sonrasında büyük bir yıkım ortaya çıkmıştı. Fakat bu acı yıkım internet sayesinde anlaşıldı ki bazıları için hak edilen bir cezaydı.
Deprem sonrası internet üzerinde yapılan yorumlar bir acı gerçeği o gün su yüzüne çıkardı.
ülkedeki bir sorun toplumdaki bazı kesimleri insanların ve çocukların ölümüne sevindirir hale getirmişti. Hata interneteki bu yorumlardan güç alanlar yardım araçlarıyla Van'a taş ve bayrak yollamışlardı.

Bir diğer örnekse Orta Doğu'daki isyanlar. Her ne kadar son zamanlarda artık bu akım bazı devletler tarafından kullanılsada başlangıcını hatırladığımızda yine internetin büyük bir payını göreceğiz. Bir genç yoksuluk yüzünde en büyük günahlardan birini işlemişti. Bedenini ateşe vererek intihar etmişti.Bu olay internetteki sosyal medyada fırtınalar kopardı. Sonucu sokaklara yansıdı ve hükümet yıkıldı. Bundan sonra olaylar mısır başta olmak üzere bir çok ülke'de devam etti.

Wikileaks'i de unutmamak gerekir. Dünya'ya yayınladığı amerika istihbarat raporlarıyla adını duyurdu. Belki bu istihbaratı internet sayesinde sızdırmadı ama internet bunu milyarlarca insana ulaştırmayı oldukça kolaylaştırmıştı. Bence Wikileaks'in bu kadar insana gazete veya televizyonla bu belgeleri ulaştırması mümkün değil.

İsyan çıkan her ülkede internettin yasaklanması. yada Wikileaks sitesini durdurma çabaları, internetin saklanacak şeyi olanlar için bir sıkıntı bir sorun olduğunu gösteriyor.

Tüm bunlar internete Dünya için yeni bir misyon kazandırıyor.İnternetin üstlendiği bu misyon herkesi memnun ettiği söylenemez. İnternet ağları tıpkı insandaki sinir hücrelerine benziyor. Olan ne varsa bir merkeze taşıyıp insanlara onları analiz etme şansı tanıyor.Yani kısaca internet Dünyamızın beyni haline gelip düşünmeye başladı. Verdiği kararlarsa gerçek hayattada bir yankı oluşturuyor. Eminim ki zamanla internete katılan her yeni insan bu dev organizyonda yerini alacaktır.

10 Temmuz 2012 2-3 dakika 5 denemesi var.
Yorumlar