İşler Nasıl Düzelir

Bana soruyorlar, işleri nasıl arttırabiliriz?

Son dönemlerde en çok muhatap olduğum sorulardan birisi diyebilirim. İşlerin daha çok artması, herhalde şu an ticaretle uğraşan ve ticari iş yapma peşinde olan, tüm grupların ortak buluşma noktası.

Hele ki krizlerin ortasında çırpınıp durmaktan kurtulamayan bir ülke gerçeğiyle yaşıyorsanız, bu kaçınılmaz bir durumdur.

Bu sorunun cevabı o kadar geniş ki tek cümleyle açıklamak veya şöyle yap demek doğru sonuca ulaştırmaz hiç bir işletme ve kişiyi...

İnsanlarımız, reklamcılarımız, ajanslarımız, ne zaman daha geniş bir bakış açısına sahip olacaklar veya ne zaman iş arttırma çabalarının tek hamleyle gerçekleşemez olduğunun bilincine varacaklar, bu da benim merak ettiğim konuların başında geliyor!

İş hayatı dediğimiz veya ticaret dediğimiz yapılanma, sadece kasaya giren günün, ayın, yılın veya yılların getirisi midir?

İlk önce kafamızda sorgulamamız ve bu sorgulamayı yaparken, nedenlerini araştırmamız gereken gerçek budur. Ticari yaşamlarda kazanabilmek, başarılı olabilmek için, akademik çözümler her zaman iş yapmaz, öncelikle bunu çok iyi kavramamız gerekiyor.

Teorik olarak, bir otomobilin yol alması için neler gerekir, sorusunun yanıtını, motor, kaporta, şanzıman, tekerlekler, gibi, daha birçok mekanizmayı bir araya getirdiğinizde, depoya yakıtı koyduğumuzda, araba yürür mantığıyla cevap verilir.

Doğrudur, bazı zamanlar, belki de çoğu zaman, bu taktikler iş yapar ve gereken kazanç ve iş ivmesi gerçekleşir. Fakat bir gerçeği gözümüzden kaçırmamalıyız, bu taktikler ancak, tek düze bir grup üzerinde, ortak alışkanlıklara sahip tüketiciler üzerinde etkili olur ve başarılı bir kampanya ortaya çıkar...

Biraz daha açalım konuyu dilerseniz, daha iyi kavramak ve daha iyi özümsemek adına.

Bir tanıtım faaliyeti, reklam çalışması veya siyasi kampanya, işlerin artması gibi konularda, ilginin yoğunluğunu sağlamak için her taktik, her yerde iş yapmaz, bir yerde yakaladığı başarıyı, diğer bir platformda yada toplulukta yakalayamaz.

Bu şu demektir, İstanbul'da başarılı olan bir tanıtım faaliyeti, Balıkesir'de iş yapmayabilir. Konya'da başarılı olan bir kampanya, İzmir'de başarılı olmayabilir. Her yerleşim biriminin ve tüketicinin, farklı algılama ve farklı tüketim alışkanlıkları vardır, bunu asla unutmamalıyız. Bu faaliyetleri planlayacak olan reklamcı, ajans veya reklam danışmanın, öncelikli görevi, bunları tespit etmek ve ona göre taktikler geliştirmektir.

Daha önce yaşadığım bir tanıtım kampanyasını sizlerle paylaşmak istiyorum. İki binli yılların başlarında, tüketici kapasitesi yüksek olan bir pide, çorba salonu aramıştı, bu bir İç Anadolu firmasıydı. Paket servis konusunda bir türlü istedikleri potansiyele ulaşamadıklarından bahsetmişlerdi. Ekibimden bir arkadaşımızı bu işe yönlendirdik. Arkadaşımızın çalışması bittiğinde ve ben raporu elime aldığımda, çok şaşırdım!

Bildiğimiz ve her yerde uygulanan bazı kampanyalardan bahsedilen bir rapordu önümde durmakta olan, baştan sona incelediğimde, yazılmış kampanyaların burada bir işe yaramayacağını söyledim, işe yeniden bakmasını ve yeni bir kampanya hazırlamasını istedim.

Aldığım cevap ilginçti, bu kampanyaların orada kesinlikle başarılı olacağını savunmaktaydı. Peki dedim o zaman, arkadaşımı da yanıma alarak doğruca ilçeye gittik. Zaten tek bir cadde üzerinde yoğunlaşmış olan ticari yaşamı gözlemlemek zor olmamıştı. Sektörle ilgili küçük bir inceleme sonrası, ilçede gördüğüm ve tespit ettiğim noksanlık, o bölgeye ait tüketici alışkanlığından başka bir şey değildi.

Bu alışkanlık, orada yaşayan insanların ve tüketicilerin ortak tek yönüydü. Ortak noktaları, orada yaşayan insanların, paket servis gibi bir olaya alışkın olmamalarıydı, daha doğrusu, paket servisleri, herkes gidip kendisi alıyor ve telefon açıp isteme gibi bir durumu benimsemiyorlardı.

Bunun nedenini bulmak için, birkaç palyaço arkadaş ayarlayıp, iki gün sürecek olan bir anket çalışması yaptık. Palyaço ile anket yapmamız, anketimize katılımı çok yüksek rakamlara ulaştırmıştı, çünkü ilçe tarihinde beklide ilk kez insanlar sadece tv'de gördükleri palyaço ile beraber olmuşlardı, eğlenceli sorularımıza içtenlikle verilen yanıtlar toplamıştık.

Sonuçta, tüketicinin, paket servisten istenen siparişlerin, onlara çok daha pahalıya geleceğini, düşündükleri gerçeğine ulaştık.

Bunun üzerine, uygun kampanyayı başlattık ve istediğimiz başarıyı yakaladık...

Burada size aktardığım çalışma, çok büyük kapsamlı iş yapan bir işletme değil, kendi çapında iş yapan ve bulunduğu ilçede hak ettiği iş potansiyelini yakalayamayan bir pide ve çorbacıdır. Doğru yerde, doğru işi yapıyor olmasına rağmen, profesyonel olarak dokunmamız gerekiyordu ve biz de bunu yaptık. Her iş her yerde, her yer, standart kampanya ile başarılı sonuçlara ulaştırmaz insanı.

Çevrenizde buna benzer birçok işletme olduğundan eminim, belki de siz de bir işletme sahibisiniz, müşteriniz, arkadaşınız veya bir tanıdığınız da olabilir, işlerin düzelebilmesi için, öncelikle çevresel nedenleri araştırmalı ve ona göre bir taktik geliştirmelisiniz.

Planı, programı iyi olmayan, stratejik taktikleri bulunmayan çalışmalar hiç bir iş başarıya ulaşamaz, bunu unutmayın...

İşlerin nasıl düzeleceği konusuna cevap vereceğimi sanıyorsanız yanılıyorsunuz, burada bunun cevabını verecek kabiliyette bir hokkabaz olamadım henüz. Fakat bildiğim bir şey var, ne olursa olsun, çevresel koşulları, etrafınızda yaşayanları, insanların davranış ve tüketim şekillerini iyi inceleyin.

Bakın işte bu sizi başarılı bir işletme, iyi bir aday veya başarılı insan olma noktasına taşıyabilir...

21 Kasım 2017 5-6 dakika 95 denemesi var.
Yorumlar