Kahve İçiyoruz Ama

Kahve içiyoruz. Ama kahvenin ortaya çıkış serüveniyle ilgili hiçbir fikrimiz yok. 'Bir kahvenin kırk yıllık hatırı var.'derler. Her toplantı ve sohbette yerini alan kahvenin ortaya çıkışıyla ilgili iki rivayet vardır. Birincisi; Kaildi adında bir çobanın keçilerini otlatırken yorgun ve bitkin düşmüş keçilerin bir ağacın meyvesinden yedikten sonra canlandığı bunun üzerine Kaildi de içer. Böylece kahvenin kâşifi olur. İkincisi; h.z Süleyman'a hastalara içirilmek üzere vahi meleği tarafından kahve önerildiği söylenir.
Anavatanı Etiyopya olan kahve 14.yüzyılda ortaya çıkmıştır. 15.yüzyıla doğru Arabistan'ın her yerine yayılır. Böylece kahveyi ilk bulan Araplar bu içeceğe 'keyif veren içki anlamına gelen ' kahva ismini verir. Türkçeye kahve olarak geçmiştir.
Kahve alışkanlığı ilk önce Osmanlı topraklarında başladığını söyleyebiliriz. Çünkü 16.yüzyılda Mısır ve Hicaz bölgesi Osmanlı sınırları içerisindeydi. Kahve kültürü Osmanlıdan Avrupa'ya taşınmıştır. Doğu medeniyetinin bilim ve kültür alanında batıya verdiği son kültür hediyesidir.
Bütün tropik bölgelerde yetişir. Ekvator boyunca uzanan 70'in üzerinde farklı ülkede yetiştirilir.70'in üzerinde türü vardır. Türk kahvesi olarak içtiğimiz kahve türü de Brezilyadan gelir.

29 Kasım 2011 1-2 dakika 8 denemesi var.
Yorumlar