Langırt Köy Sandığına

Türkçemizde kullandığımız söz, deyim ve terimlerin mutlaka bir öyküsü vardır.
Bunlardan bir de 'langırt köy sandığına' deyimidir.
Bu sözün doğuş öyküsü aşağıda anlatılmaktadır.

Zamanlardan bir zamanda, köyün birinde ilk muhtar seçimi yapılmış.
Muhtarlık için birkaç adaydan en acık gözü, bir o kadarda cin gibi bir olanı kazanmış bu seçimi ve köyün ilk muhtarı olmuş.
Mazbatasını ve Muhtar Mührünü alarak göreve başlamış.
Köy İhtiyar Heyeti ile yaptığı ilk toplantıda, kendisinin yazdığı Muhtarlık Bildirisini okumuş azalara, ve bu yazıyı tüm üyelere imzalatmış, kendisi de mühürleyerek imzasını koymuş yazının altına.
Bu belge aynı zamanda muhtar ve azaların görev, yetki ve sorumluluklarını belirten bir belge niteliği kazanmış olur böylece.
Bu belge tellal aracılığıyla köylüye duyurulacak, köylü de bu emirlere harfiyen riayet edecektir, her ne bulmuşsa götürüp o sandığa atacak ...

Neymiş bu belgede yazılı olan şeyler;
1- Köy sınırları içinde, köylünün bulduğu tüm şeyler, para, eşya, altın, define vb. sahibi aranmaksızın doğrudan muhtara teslim edilecektir.
2- Muhtarlıkta büyük bir sandık bulundurulacak, bu sandığa 'Köy Sandığı' denilecek. Sandığın ağzı kilitlenecek, muhtar mührü ile mühürlenecek, bulunan her şey bu sandığa atılacak.
3- Sandığa buluntu atan her kişi; 'langırt, köy sandığına' sözünü söylenecek ki, sandığa bir buluntu atıldığını muhtara duyurmuş olsun..
4- Sandık dolduğunda, geceleyin sadece muhtar tarafından açılarak, içindekiler alınacak, bunlar muhtarın aylık maaşı yerine geçmek üzere muhtara verilecek, onun mal olacak.

Köyde kim ne bulsa, köy meydanında ' langırt köy sandığına' diye bağırarak muhtarlık binasındaki köy sandığına gider koşarak ve elindekini sandığa atar..


Sakın değerli şeylerinizi kaybetmeyin,
Değilse 'Langırt Köy Sandığına'.
Bu öykü ülkeyi yönetenlere uyan bir süreci anımsatıyor mu size ?

16 Kasım 2014 1-2 dakika 231 denemesi var.
Yorumlar