Mevlana

Her sene aralık ayını ayrı bir sevinç ile karşılıyorum.Aralık ayının ilk haftası benim için, kendimi bildim bileli felsefesinden feyz aldığım büyük Türk mutasavvıfı ve düşünürü Mevlâna Celaleddin Rumi’yi Anma Haftası olarak kutlanmaktadır.Böyle muazzam bir yüreğin asırlar boyu hayatımıza ışık olması, benim gibi Mevlâna yolunda gitmeye çabalayanlar için ayrı önem taşımaktadır.Sol yanım hem buruk hem de coşku doludur.Böylesine özel ve güzel bir yeğin ,bu dünyadan bakıp geçmesi ayrı bir güzelliktir.



Peki MevlânaCelaleddin Rumi Kimdir?



Mevlana Celaleddin Rumi, 30 Eylül 1207 yılında, günümüzdeki Afganistan’ın sınırları içinde yer alan Horasan Ülkesin’de dünyaya gelmiştir.Mevlana’nın gerçek ismi Muhammed olarak bilinmektedir.Fakat islam dünyasında saygı ve hürmet belirtmek için topluma mal olmuş saygı değer kişilerin isminin başına Mevlâna lakabı verilirdi. O günden bugüne kadar dünyayada var oluşunun üzerinden asırlar dahi geçmiş olsa da ,hâla günümüzde Mevlana’nın o güzel ruhunun ışığını hissediyoruz. Mevlâna, Celaleddin Rumi, mutasavvıf , şair ve düşünce adamıdır.Mevlâna çocukluk yıllarının dışında kalan yıllarını Konya şehrimizde sürdürmüştür.Selçuklu Devleti’nin kültür ve sanat bakımında dan en parlak döneminde, Mevlâna Konya’ya gitmiştir.Selçuklu Devleti’nin büyük bir kısmının egemenliği altında olan anadolunun, baş şehri Konya’idi. Konya bu dönemde ,bir çok alimleri ,ilim sahibi kişileri şehrinde ağırlamış ve yerleşmelerini sağlamıştır.


Mevlâna'nub babası Bahaeddin Veled'dir. Bahaeddin Veled,o dönem islam dünyasının en büyük alimi ve bilgini sayılmaktadır. Sultan-ı Ulema ismi ile bilinmekte ve almaktadır.O dönemin Selçuklu Sultan’ı Alâddin Keykubat ile tanışmış ve Konya’ya davet edilmiştir.Ailesini ve dostlarını alan Bahaeddin Veled, daha sonra Konya'ya yerleşmiştir.Bir zaman sonra Sultan Ulema hayatını kaybedince, öğrencileri ve müridleri Mevlâna'nın bilge kişiliği ve felsefesinden de yola çıkarak, Mevlâna'nın çevresinde toplanmış, babasından sonra tek varis olarak Mevlana’yı göstermişlerdir.Topluluğun almış olduğu karar,onları haksız çıkarmamıştır. Mevlâna'da babasının yolunda bilge olup, ilim ve irfan ile günümüze kadar dünyaya adını duyurmuştur.




Mevlâna, yareni Şems Tebrizi ile 1922 yılında karşılaşmıştır.Şems ile Mevlana’nın dostluk ve yarenliklerini yüzyıllar sonra da okuduğunuz zaman bu iki ruhun bir olup, diri olup sizlerin ruhuna şifa olduğunu göreceksiniz.Çocukluk çağlarımda okumuş olduğum ,sizlere de tavsiye edeceğim yazar Elif Şafak’ın ‘’AŞK’’ kitabında da daha güzel bir anlatım ile dolu dolu gözler önüne serilmektedir.

19 Aralık 2020 2-3 dakika 17 denemesi var.
Beğenenler (4)
Yorumlar (2)
  • 3 yıl önce

    Şems Mevlana'yı Mevlana yapandır bana göre ve Aşk kitabı çok güzeldi