Milli İrade

/Ulusal İstenç /

TC Anayasası
TC Seçim Yasası
TC Siyasi Partiler Yasası ...

Demokrasi: Halkın kendi kendini yönetmesi rejimi (en sade tanımıyla)..
Gerçekten de halk kendini kendisi mi yönetiyor, seçtiği vekilleri aracılığıyla?
Yukarıda adı verilen yasalar böyle buyuruyor da !
Yani halk; kendi vekillerini kendileri seçecek. Söz ve yazı bunu emrediyor ama, reel-politik süreç böyle mi işliyor ?
Gerek mahalli (Belediye Başkanı ve Meclis üyeleri), gerekse Genel Seçimler (Milletvekili seçimleri) gerçekten de halkın öz iradesi ile mi yapılıyor? Asla ve kat'a HAYIR ...

Nasıl ya?
Buralara seçilecek insanlar seçimden önce ya genel merkezce, teamül yoklaması, ya da İl ve İlçe teşkilatlarınca delegeler marifetiyle seçiliyor. Burada seçilenler de parti genel merkezince onaylanıyor.
Delegeleri kim seçiyor? Yine yukarıları seçiyor.
Bunlar hepten antidemokratik süreçlerdir elbette.
Yani, genel merkezin doğrudan kendi inisiyatifi ile tespit ettiği ve seçmene ' bu adaya oy vermek zorundasınız' diye dayattığı adaya sen, ben yani biz seçmenler de boyun eğerek oy verip kazandırıyoruz (!). Belediye Başkanımızı ve millet vekilimizi kendimiz seçmiş oluyoruz böylece, gûya !

Buna da Milli İrade diyoruz. Bunun neresi Milli irade oluyor Allah aşkına söyler misiniz ?

Anayasa diyerek, yasalar diyerek halkı korkutup, gerçeği saklayıp, baskı kurarak yapılan keyfi uygulamalara demokrasi demelerini yutmamız da yok mu ya !..
Sandıktan çıkan oy sayısına da 'Milli İradenin sandığa yansıması' diyorlar, biz seçmenler de bu baklayı yutuyoruz !..
Ve bu terim, yani milli irade sözü siyaset cambazlarının dilinde, günde kırk takla attırılarak halkın gözünü boyamada güçlü bir argüman olarak siyaset arenasında yerini ve önemini korumaya devam ediyor maalesef.
Bu ülkede, Türkiye' de bu güne kadar hiçbir zaman demokratik bir yönetim oluşturulmadığı gibi, milli irade de iş başına gelmiş/ getirilmiş değildir.

Siyasilerin de, yöneten ve yönetilenlerin de bundan böyle gerçekleri görmesi, aldatmalardan vazgeçmesi zamanı gelmedi mi ?
Yeter artık, milli iradenin (ulusal bilincin) oluşmasına izin vererek, gerçek bir demokratik sisteme geçmenin kararını bizler /halkımız versin deriz ...

13 Şubat 2014 1-2 dakika 231 denemesi var.
Beğenenler (3)
Yorumlar (1)
  • 10 yıl önce

    Partilerin büyük çoğunluğunda parti içi demokrasi olmadığı ve lider sultası olduğu için haliyle demokrasimizde güdük kalmaktadır. Bizlerde oh ne güzel demokrasi var ülkemizde diye hayıflanıp duruyoruz. Güzel uyarıcı bir yazıydı kutlarım Muzaffer bey...👍