Mimar Sinan'ımız

Son dönemlerde yeni bir tartışmamız daha oldu şükür.
Yeni konumuz Mimar Sinan'ın etnik kökeni.
Soru şu: Mimar Sinan etnik olarak Türk mü, Rum mu yoksa Ermeni mi?
Konuyu tartışanlardan bir kısmına göre Mimar Sinan etnik olarak Türk, bir kısmına göre Rum, diğer bir kısmına göre ise Ermeni!
Her biri iddialarını ispatlamak için delil getirme yarışındalar.
Hatta daha eski bir iddiaya göre, Mimar Sinan bir Mason. Nihayet Türkiye masonlarının en eski ve en önemli dergisinin adı ?Mimar Sinan? değil mi?
Esasen bu konu, geçmiş yıllardan beri gündeme getiriliyordu. Nedense son günlerde Mimar Sinan'ın etnik kimliği üzerinden bu tartışmalar yeniden alevlendirilmeye başlandı.
Tutmasa bile maksat, milletin zihnini bulandırmak.
Millî kahramanlarını yok etmek...
Onu köksüz, tarihsiz, kültürsüz, medeniyetsiz ... kısaca çırılçıplak bırakmak.

***
Mimar Sinan'ın etnik kökeni ile ilgili bir çalışma yapmadım.
Makaleyi yazmaya karar verdikten sonra kısa bir araştırma yaptım; o kadar.
Ne, nedir, nerden gelir; bilmiyorum.
Daha doğrusu şimdiye kadar bunu araştırmaya ihtiyaç bile hissetmedim.
Neden mi?
Çünkü Mimar Sinan'ın eserleri ortada...
Koca Sinan, yüz yıllık hayatına 92 cami, 52 mescit, 55 medrese, 7 darül-kurra, 20 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa (hastane), 6 su yolu, 10 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere toplam 365 eser sığdırmıştır.
Şimdi bu eserlere bakalım.
Hangisinde Rumluk ya da Ermenilik izi var?
Hangisi Rumluğa ya da Ermeniliğe hizmet ediyor?
Camiler mi, mescitler mi, medreseler mi, türbeler mi, yoksa Kur'an-ı Kerim öğreten darül-kurralar mı? Hangisi?
Neden eserlerinde Ermenilik yahut Rumluk işareti gösteren en küçük bir işaret yoktur?
Burada şu sorunun cevabı anlam kazanıyor: Bütün ömrünü Türklüğe ve İslâmiyet'e vakfetmiş bir insanın etnik kökeninin değeri nedir?

***
Sadece eserleri ile mi Türk-İslam medeniyetine hizmet etmiştir Mimar Sinan?
Değil elbette!
Onun öğrencileri de üstatlarının açtığı yolu takip etmiş ve Türk-İslâm medeniyetine büyük hizmetler vermişlerdir?
Mesela İstanbul'daki birçok eser, Mimar Sinan'ın öğrencileri tarafından yapılmıştır.
Babür Türk İmparatorluğu'nun 6. hükümdarı Şah Cihan tarafından eşinin hatırası için yaptırdığı meşhur Tac Mahal'i yapan mimarlar, Sinan'ın talebeleridir.
Koca İstanbul'u camilerle süsleyen ve İstanbul'a Türk-İslâm mührünü vuran Mimar Sinan'ın etnik kimliğini bugün tartışmak hatta bunu milletin gözüne sokar gibi yapmak, ahmaklık değilse nedir Allahaşkına?
Bütün hayatını Türk-İslâm medeniyetine adamış ve bu uğraşta zirve yapmış bir büyük mimarın etnik kökeni Türk olsa ne yazar, olmasa ne yazar?
Etnik kökeni ?Türk? (!) olup da, Türklüğün harcını bozmaya yeltenen, Türklüğe kasteden ve bu milleti birlikte tutan değerlerin içini boşaltmak isteyenleri görünce, hangi etnik kökenden gelirse gelsin, bu milletin birliğine-dirliğine harç koyanları milyonlarca defa daha ?Türk? kabul etmek gerekmiyor mu?
Ey akıl sahipleri, akılsızlardan geçtik, bari siz cevap verin!
Sinan'ın etnik kökenlerini tartışanlar, hiç bir şey bilmeseler bile, ondan kalan iki muhteşem esere, Süleymaniye ve Selimiye'ye baksınlar.
Yeterli cevabı orada bulacakladır.
Akılları ve insafları varsa tabii...

***
Esasen bilimsel araştırmalar için kişilerin etnik kökenleri araştırılabilir. Bunda bir beis yoktur. Fakat insanları etnik kökenlerine göre sınıflayıp, bir de bundan yola çıkarak etnik ırkçılık yapmak, millet aşamasına gelmiş bir toplumu etnik doku üzerinden ayrıştırmaya çalışmak; asıl sakat olan budur.
İnsan topluluklarını etnik kimlikler üzerinden tanımlamak, esasen Batı kültüründen bizlere sirayet eden sakat bir bakış açısıdır. Çünkü Batılılar için bir toplumu tanımak demek, o toplumun etnik kökenlerini bilmek demektir. Asırlar boyunca ?böl-parçala-yönet? ilkesini uygulamış bir geleneğin çocuklarının bunu yapması anlaşılabilir.
Ya biz?
Bu millet, tarihinin hangi döneminde ırkçılık yapmış ki, bu tür sakat saliklerle hareket etsin!
Peki, bizim gibi bütün etnik toplulukları ?kendi yağı?nda kavurarak, kişilerin etnik kökenlerini hiçbir şekilde sorun etmemiş bir milletin evlatlarındaki bu ?davranış bozukluğu?nun manası nedir?
Bunun cevabını da, zeki okurlar mutlaka verecektir.

31 Ekim 2009 3-4 dakika 10 denemesi var.
Yorumlar