Şeker mi Ramazan mı

Merhabalar efendim,
Hepimiz bir Ramazan Ayının daha sonuna geldik, İslam inancına göre,
Ve bu bayramın dini boyutunu anlatmak tabiki bana düşmez ama bana düşen toplum yozlaşmalarına alet olmadan bu bayramın bilincini ve gerçeği fikrini paylaşmak olur sadece.
O da naçizane;
Özellikle son yıllarda medyada ve toplum içinde sıkça telaffuz edilen "Şeker Bayramı" olgusunun dini istismar olduğuna inanıyorum. Çünkü bu bir bayram ve tabiki oruçla geçen bir ayın ardından tatlı ağırlıklı geçmesi de normaldir. Ama bu bayram kesinlikle şeker bayramı değil ramazanın bitiminin kutlandığı mübarek bir bayramdır.
İnsanlar bunu şeker bayramı gibi göstererek bilinçli yada bilinçsiz bu yozlaşmanın bir parçası haline gelebilirler. Bizler geçmişten aldığımız mirası, aldığımız gibi geleceğe ulaştırmakla mükellef birer meşale taşıyıcılarıyız.
Şunu da sorguluyorum kendimce;
Ya kardeşim Ramazan Bayramı yerine Şeker Bayramı desek ne olur diye?
Tabi ki ilk bakışta çok önemli değil gibi görünüyor. Ama bu bilinç kaybının yıllar sonrasını düşünün, belkide ileride çocuklarımız o günlerde bu bayramın gerçek mahiyetini unutup sadece şeker dağıtılan bir kaç günden ibaret olduğunu düşünecekler.
Biz (burada sözüm müslümanlar için, diğer dinlere inanan insanlar hariçtir.) Peygamber Efendimiz'den (S.A.V) beridir gelen bu dini bayramımızın özünü koruyarak ve tabiki bilincini de muhafaza ederek, gelecek nesillere devretmek zorundayız.
Hepinizin mübarek Ramazan Bayramını canı gönülden kutlarım efendim...

İşte Ramazan Bayramının gerçek anlamı:
(Buradan sonrası hükmi konular olduğu için alıntıdır.)

Müslümanların iki büyük bayramından biri. Ramazan ayında tutulan bir aylık orucun bitiminde Şevval ayının ilk üç günü müslümanların bayram günleridir. Ramazan bayramına, o gün fıtır sadakası verilmesinden dolayı "Fıtır bayramı" adı da verilmektedir.

Resulullah (s.a.s) Medine'ye hicret ettiği zaman Medinelilerin eğlenip neşelendigi iki bayramları vardı. Hz. Peygamber Medinelilere özgü olan, cahiliye izleri taşıyan bu bayramların yerine bütün müslümanların sevinip eğleneceği İslâm'ın iki bayramını onlara haber verdi: "Allahu Teâlâ size, kutladığınız bu iki bayramın yerine, daha hayırlısını, Ramazan bayramı ile Kurban bayramını hediye etti" (Sünen-i Ebû Dâvud, Salat, 239). Bayram, Ramazan çıkıp bayramın başladığı Şevval hilalini görmekle, havanın bulutlu olması durumunda da Ramazan'ı otuz gün tutmakla başlar. Ramazan'ın yirmi dokuzunda hilal görünürse, ertesi gün Şevval'in biridir ve bayram yapılır (Sünen-i Ebû Dâvud, 3/306).

Ramazan bayramı, bir aylık oruçtan sonra yeme-içmenin ve her türlü helal nimetten yararlanmanın mübah olduğu; müslümanların eğlenip birbirlerini ziyaret ettikleri, hediyeleştikleri; çocuklarin, fakirlerin ve kimsesizlerin sadaka verilerek sevindirildiği; kısaca İslâmî kardeşliğin toplumun her kesiminde canlı olarak yaşandığı; bütün bunlarla birlikte Allah'a karşı da sorumluluklarının bilinciyle topluca namaz kılıp birbirine nasihat ettikleri sevinç günleridir. Ramazan bayramında yapılması vâcib olan fıtır sadakası vermek, bayram namazı kılmak gibi ibadetlerin yanında sünnet, müstehab olanları da vardır. Ramazan'ın ilk gününde oruç tutmak ise haramdır.

17 Ağustos 2012 3-4 dakika 12 denemesi var.
Yorumlar (1)
  • 11 yıl önce

    Güzel bir paylaşım... Ramazan ya da Fıtra Bayramı demek uygun olurdan ziyade denmesi şarttır. Şeker Bayramı diye bir şey yoktur. Bir kaç densizin uydurduğu bir şeydir.