Sıfır Hata

Orhan Gencebay diyor ki;'Hatasız kul olmaz!'
Biz de diyoruz ki; İnsan varsa hata vardır! İnsan mutlaka hata yapar.Hiç hata yapmıyorsa, o insan; İnsan değildir.Hiç hata yapmayanlar iyi prooramlanmış, otomatik makinelerdir. Yani robotlardır.Onlar 'Sıfır Hata' ile çalışır. Böyleyken o makineler bile zaman zaman hata yapar. Hata yapmalarının bin bir çeşit sebebi vardır. Bu yapılan teknik hatalar neticesinde ürettiği malların çoğunda bozukluklar görülür. Bunlar ya tamamen iptal edilir ve ya hatalı mal olarak satılır. Spot mağazaları bu malların satışlarını yapar. Alıcılar da bu malları hatalı yani üretim hatalı mal olarak alır. Tabii bu mallar çok ucuza satılır.Spot mal piyasası bu yüzden vardır.Ve deforme(hatalı)mal satarlar.
Yine de bu otomatik makinelerin hata yapma şansı yok denecek kadar azdır. O yüzden otomatik fabrika üretimlerine 'Sıfır Hata' ile üretilen mallar denir. Çünkü; Otomatik makineler 'Sıfır Hata' ile çalışır. Kusursuz mal üretirler.Hem de bir birinin aynı milyonlarca..
Bir öğretmen arkadaşım vardı. Çok bilmişin biriydi. Bazen oyun oynarken bu sözü çok kullanırdı;
---'Sıfır hata ile oynadım!'
Hiç hatasız oynasa da zamanla o da yenilirdi. Buna 'kötü şans' derdi.
---'Ben hata yapmadım ama şansım yok. Ne yapalım?'
Çözümü şansızlıkta arar, kendinde aramazdı. İnsanlarda da yapılan hatalar var değil mi? İster kabul edin, isterse etmeyin. Varın kararı siz verin! İnsan var, hata da var.
---O kadar basit...
Zira insanlar otomatik makine değil. Doğa üstü bir varlıkta değil. Öyleyse hata bizim için. Ancak, hatalarından ders almayanlar daha çok hata yapan insanlardır. Bizim insanımız böylelerine ya beceriksiz veya sakar der.Bunun için de güzel bir ata sözü söyler;
---'Elinden sığır saman yemez!' Yani beceriksizin biridir. Hiç bir işi bilmez.
Ve yine Orhan Gencebay; 'Hatalarımla sev beni!'der. Çünkü;Kul hatasız olmaz.Hata yapılmadan da insan olunmaz. Dileğimiz hiçbir insanın hata yapmamasıdır.Ne yazık ki, hatayı hepimiz yaparız.
---'Keşke...!'Bunun için söylenmiştir. Geçmişte yapılan hataları gelecekte de yapmamak için gayret gösterilmelidir. Ancak böyle hatalarımızı azalta biliriz.
Hataların da büyüğü-küçüğü olur. Bir hata yaparsın suçunu sadece sen çekersin.Bir hata yaparsın cezasını binlerce insan çeker. Ya da bütün ailen, çoluk-çocuğun yıllarca bu cezayı çekmek zorunda kalır.
Geçende Almanya'nın bir uçağını yardımcı pilot bilerek ve kasten düşürdü. Onu pilot yapanlar hatalıydı. Kaptan Pilot hatalıydı. Asıl hatalı olan ise koca uçağı içindeki onlarca insanla birlikte dağa çakan yardımcı pilottu. Demek ki, insan hata yapar ama 'Sıfır Hata!'sız çalışmakta olur. Ya da hatayı en aza indirmekte vardır. İşte o zaman insanlar daha başarılı olurlar. Başarılı insanlar da daha az hata yaparlar. Dünya bu tip hatalarla doludur. Koskoca Titanikte büyük hatalar sonunda batmış ve binlerce insan ölmüştür. Ya dünya savaşlarına ne demeli? Hepsi yanlış ve hepsi basit hatalar yüzünden çıkmıştır. Neticesi ise milyonlarca insanın ölümüdür. Herkes dikkatli olmak zorundadır. Yoksa basit hatalar yüzünden bile bir sürü insan ölebilir veya yok olur.
Dileğimiz bütün insanların 'SIFIR HATA!' ile iş yapmasıdır. Daha ne diyelim?
Bütün okuyuculara; Hatasız günler ve hatasız işler yapmalarını canı gönülden isterken, çalışan her insana yürekten başarılar dileriz!

11 Nisan 2015 3-4 dakika 115 denemesi var.
Yorumlar