Sümsük

Geçmişte örgütsel davranış biliminde yalaka, bukalemun, dalkavuk, soytarı ve yalama kelimeleri tek başına bir anlam ifade etmekte iken günümüzde sosyal medyanında etkisiyle tüm bu karakter özelliklerini bir arada taşıyan insanların ortaya çıkıp çoğalması üzerine yeni bir karakter tanımına ihtiyaç ortaya çıkmıştır. Sanırım bu karaktere sümsük demek uygun olur. Gelişen teknoloji ile insanlar toplu yaşamaktan sosyalleşmeden hızla uzaklaşıp sanal dünyada kendine bir kimlik arayışına girip çok karakterli bir kişiliğe bürünmüşlerdir. Farkında olmadan insanlar sümsüklerle nasıl başa çıkılır bunlardan nasıl kurtulunur sorusuna çare aramaktadır. Sümsükler siyasetçilerin yöneticilerin toplumun yapısını bozan kimsenin çare bulamadığı kanser gibi bir hastalığa dönüşmüştür. Bu tipler atsan atılmaz satsan satılmaz tiplerdir. Toplumun her kesimi için ciddi bir tehdittir.

Peki sümsük kimdir ?
Sümsük gücü olanın dostu gücü olmayanın düşmanıdır. Dostluğu yada düşmanlığı güç ile birlikte gelir gider. Sümsükler bir güce yanaşmadan önce emin olasıya kadar araştırır. Emin olmadan hiçbir güce uydu olmaz. Hedefine ulaşmak için uzun vadeli bir plan yapar planın ilk aşaması onu hedefe ulaştıracak kişiyi seçmekle başlar. Seçeceği kişinin dini görüşünü karakterini siyasi görüşünü dostunu düşmanını ailesini geçmişini o kişi ile ulaşabileceği diğer güç sahiplerini hatta sevdiği yemeğe kadar sosyal medyadan paylaşımlarından yorumlardan ve gücün yanına yaklaşmadan gücün çevresinin güvenini sağlayarak onlardan güç hakkında herşeyi öğrenir.

İkinci aşamada güç hakkında herşeyi bildiği için gücü takibine alır sosyal medyadan arkadaşı, partisine üye, gittiği her yerde ona yakın mesafede olur. Sümsükün inancı fikri karakteri yoktur. Sümsükün hedefi vardır. Sümsükler çalışmayı sevmez, başarıya inanmaz, hiçbir yerde kendi işlerini kendi görmez en basit bir işlerine bile bir gücün referansı olmadan gitmez. Sümsük sadece bir güce inanmaz işi olabileceği her güce göre pozisyon alır. Güç sahipleri bile güçleri ellerinden gidesiye kadar sümsükleri tanıyamaz.

Üçüncü aşamada sümsükler sosyal medyada her yerde güce kalkan olur bu sayede gücün iyice güvenini kazanırlar. Böylelikle gücün dostları ve düşmanları sümsükü tanırlar. Artık sümsük gücün adamıdır. Güçte sümsükün derin sevgi ve saygısından etkilenip her yerde ona arka çıkar. Artık sümsük için bürokrasi bitmiştir ona yapılan hareket güce yapılmış sayılır.

Dördüncü aşamada sümsük gücün danışmanı gibi olmuştur. Güç karar alırken hizmet yaparken sümsükün mahallesindeki çalıştığı işyerindeki insanlar hakkında en güvenilir referanstır. Hatta gücün aldığı karar ve hizmetlerden hoşnut olmadıkları varsa güce geri adım bile attırabilir çünkü güç kendisini bu kadar içten seven sümsüğü kaybetmek istemez.

Beşinci ve son aşama sümsük için altın vuruş aşamasıdır sümsük kendisi yada bir yakını için öyle olmaz bir talepte bulunur ki bazen bu liyakati olmayan bir atama, çocuğunu bir işe sokma, bir rant, imar tadilatı, bir ihale gibi. Güç sümsüğün bu talebini gerçekleştirmek diğer güçleri ikna etmek ve kitabına uydurmak için elinden geleni yapar. Sümsük hedefine ulaştıktan sonra aşırı saygı ve sevgisini rölantiye düşürür. Güç zayıflamaya başladığında da bir bahane bulur yavaş yavaş kendini unutturur. Sümsüklüğünü bilmeyenlere çok çalıştığını tırnakları ile kazıyarak buralara geldiğini anlatıp dürüstlük, hak, adalet hatta haramdan ve günahtan bile bahseder. Sümsüklüğünü bilenlerin yanında ise bu muhabbetlere hiç girmez.

Peki bu sümsükleri nasıl tanıyacağız?

Sümsükler en çok sosyal medyada karşımıza çıkar. Bazıları çok yönlü olup her fikrin hoşuna gidecek paylaşımlarda bulunurlar ama herkes sümsükü kendinden zanneder.Bunlar sosyal medya arkadaşlarını gizlilik ayarlarını kullanarak aile, sağcı, solcu, ülkücü, dinci ve Atatürkçü gibi gruplara ayırır. Paylaşımında dünya işareti varsa o ne ise odur. İki adam işareti varsa sadece arkadaşları ile paylaşmak istiyordur. Ama işaret yıldız şeklinde ise bilinki o muhtemelen çok yönlü sümsüktür. Tek yönlü sümsük ise kendi fikri hiç yoktur ne servis edilirse onu yayınlar onu savunur. Doğru yanlış demez etik ahlak bilmez. Düşünmez yorumlamaz arkadaş eş dost bilmez. Kendisinin gibi düşünmeyenlerin paylaşımlarına destursuzca girer yorum yapar hakaret eder. O bir ideolojinin tetikçisidir.

Sümsükler bazen karşımıza çalıştığımız yerlerde çıkar. Yeni göreve başlayanlar ilk sümsüklerle tanışır. Bunlar en rahat yerlerde çalışırlar hangi iktidar gelirse gelsin kim patron kim amir olursa olsun üstün meziyetleri sayesinde yerlerini korur. Temiz işlerde, gözden uzakta, az iş ve çok para olan yerleri severler. Liyakat sahibi olmasalar bile, gücü meziyetleri sayesinde cezbeder. Dik olan kariyer merdiveni sümsükler için yere yatırılır basamakları hızlıca geçerler. Düğünlerde kendi akrabasına takı takmayan sümsüğü güce altın takarken, kendi akrabası eş dostunun cenazesine gitmeyen sümsüğü gücün cenazesini taşırken en çok toprak atarken, hasta ziyareti yapmayan sümsüğü güç hasta olunca hasta ziyaretinde, gücün cemiyetlerinde koştururken yada sosyal medyada güç boş bir kağıt koysa bile beğeni yaparken görürüz.

Sümsükler gücün karşısında duramaz doğruya doğru yanlışa yanlış diyemez. Haksızlık karşısında susarak onaylar. Bire birde gücü mest eder.Toplum içinde deşifre olmamak için konuşmaz girecek delik arar. Sümsükler topluma sirayet etmiş tümörler gibidir. Kurumların siyasete bulaşmadan tarafsızlıkla dürüstçe iş yapmaya çalışan görevlilerini taraf olmaya zorlamakta bitmek bilmeyen hukuksuz talepleri ile hata yapmaya zorlayıp canından bezdirmektedir. Sümsükler sivil toplum kuruluşlarında nemalandıkları yöneticilerin koltuklarında kalması için her türlü entrikayı çevirip sivil toplum kuruluşlarının kimyasını bozmaktadır. İnancı fikri zikri karakteri olmayan bu insanlar ve beslendiği sistem teşhis edilip gerekli düzenlemeler yapılıp yok edilmelidir.

Sümsüklerin en iyi barındığı yerler siyasi partiler, kamu kuruluşları, sendikalar, cemaatler, dernek, vakıf ve kooperatiflerdir. Sümsükleri en iyi eşekten düşüp sümsükler için saçını süpürge eden bir zamanlar elinde gücü olanlar bilir. Ah ulan sümsük elime bir daha yetki geçse diye sümsüğe bakar durur ama nafile. Sümsükler hiç hata yapmazmı tabiki yapar. 15 Temmuz darbesinden sonra ihraç edilenlerin bir çoğu hedefine ulaşmak için darbe yapmaya kalkışan bu cemaati seçip faka basan sümsüklerdir.

24 Aralık 2018 6-7 dakika 25 denemesi var.
Beğenenler (2)
Yorumlar (3)
  • 5 yıl önce

    Maalesef günümüzde bunlardan bir hayli var artık

    İnsan kime güveneceğini bilmediği bir zamanda yaşıyor😙

    Anlamlı paylaşımınız için teşekkür ederim Ali bey👑

  • 5 yıl önce

    Hayat da Sosyal Medya'da ne sümsükler ile dolu... Hiç bir artısı olmayan bu tiplere asalak demek bir de o yaftayı yapıştırmak da gerekir... Topluma faydaları olmadığı gibi kendilerine de faydalı yok tabi ki bu tiplerin. Dediğiniz gibi en çok da siyasi oluşumların içinde bulunuyorlar ki en büyük zarar da topluma buradan kaynaklanıyor haliyle... Manidar bir yazı kutluyorum...👍

  • 5 yıl önce

    Beğenerek okuduğu iki saygıdeğer yazar Sayın Ahmet Zeytinci ve Sayın Sermin Gün değerli yorumlarınız için çok teşekkürler.