Toplum 5

Küçüklüğün dünyasından büyüklerin dünyasına doğru geçişte türlü faz hatları vardır. Bu tür faz durum içinde olanlardan birisi iyon hareketidir. İyon hareketi bir yanıyla proton hareketiydi. Diğer yandan da bir kuark olan elektron hareketiydi.

Proton üç kuarktan meydana gelmişti. Ama proton hareketi artık kuark hareketi değildi. Kuark olan elektron hareketi de proton bağıntılı bir kimyasal durum özellikti. İyon hareketi bağ yapan harekettir. İyonik bağı kimyasal bağlardan birisidir.

İyonik özellik, proton elektron sayısındaki eşleşen nötr denkliği aşan bir durumdu. Elektron düzenli kararsızlıktan doğan, elektron eylemi proton-elektron bağ etkisini de değiştiren bir eylemliliktir.

İyonik bağ denk ve bire bir eşleşmiş; nötr denen yapılarda ortaya çıkar. Elektronlar bir başka yasaya göre kararsız dengesiz olurlar. Elektron düzlemli dengesizlik bir başka yapıya elektron verir ya da bir başka yapıda elektron alır. Verilen ya da alınan elektron nedenle bu kes de proton ve elektronun bire bir eşleşmesi, bozulur.

Atomlarda bire bir yük eşleşenle proton elektron nötrlüğü vardı. Elektron kararsızlığı nedenle azalan ya da artan elektron sayısıyla nötr olan dengeler bozulur. Bir denge içinde proton sabit kalır. Proton değişemez. Bir elektron proton nötrlüğü içinde elektron sayısı azalıyorsa proton sayısı artmış gibi olur.

Artan ya da azalan elektron sayısındaki yükler dengesi bağlamındaki etkiye bozulan atom yapılar, iyon hareketi denen özellik kazanırlar. Şu halde kararsız yapılar elektron düzenli yapılardır. Atom içi yük dengesini bozar.

Ancak nötrlüğü bozulan atom için iyon hareketi hem elektron, hem proton eylemidir. Kısacası proton tekrar nötr duruma geçmek için alan etkili bir iyon hareketine dönüşür. İyon hareketi elektrondan kaynaklı kararsız yapılarda ortaya çıkar.

İyonik bağ atomlar arası elektron elektrik yükleri çekimi ile ortaklaşış yapan hisseli alış verişi otaya koyar. Moleküler ise türlü türlü açı sal momentuma bağlı girişmelerin alan etkisiyle ortaya konan elektron ortaklaşmasını hisseli yapmanın çekim sel var oluşudur.

İyi de toplumsal molekül dediğiniz bağ dokunun ÇEKİM KUVVETİ ne elektriksel, ne renk yükleri, ne momentuma bağlı açı sal değişkenlik kuvveti olmamaları nedeniyle neydiler?

Toplumsal molekülün çekim kuvveti ortaklaşmasını hisseli yapan neden; sağlatma hareketi ve üreten ilişkiler hareketi olan kuvvetti. Buradaki dengeler de nötr oluş bozuldu mu mülk sahipliği ve sınıfsal oluş kölelik ortaya çıkar.

Mal sahipliği derece derece zenginliği yoksulluğu oluşan damar katmanlardır. Kölelik insan bile sayılmayan mal olarak alınıp satılan sınıftan bile sayılmayan toplumsal kullanımdı.

Toplumsal molekül; önce kritik değerlere bağlı farklı derişimle kolektif sağlatmanın ortaklaşışını hisseli üstel bir kolektif emekler devimi yapmakla; kolektif bir alandı, kolektif bir çekim kuvvetiydi.

Toplum ise sağlatan ortaklaşmalı hisseli yaşamı; üreten ilişkiler içinde çevrim yapmaya başlamıştı. Her bir iş mesleği ya da her bir totem mesleği üretmesi sonrasında gelişen, organize olan meslek türevi ortaklaşmalı üreten ilişkiler, toplumsal molekülün kendisidirler. Üreten ilişkiler toplumsal molekülü birbirine bağlayan çekimin bağ enerjisidirler.

Kritik değerler toplumsal eksenli çekim merkezli yoğunlaşmayı oluşuyordu. Bu oluşma çekim merkezinde kolektif ortaklaşma, sağlatma, iş bölüşümü ve üretim ilişkisi ortaya kor.

Bunların bire bir olan kritik değerler eşleşmesi merkezi sürecin çevrim ve nötr etkisini ortaya korlar. Bire bir eşleşme eşitlik olmayıp herkesin ihtiyacı yetenek çalışması olan hayat sal süreçlerinin mutlak kapasitesi kadar karşılanmasıydı. Bunların birindeki bir kararsızlık toplumu çalkantıya götürüyordu.

Elinizde iki tane yarım litre kap ile bir tane bir litrelik kap olsun. Yarım litrelik kabın birine yarım litre su dolduralım. Diğer yarım litre kabın içine de yarım litre ispirto dolduralım. Yarım litre suyu bir litrelik kaba boşaltalım. Üzerine de yarım litre ispirtoyu boşaltalım.

Deneyi kritik edelim. Bir litrelik bir kaba iki tane yarım litre hacimli sıvı boşalttık. İki yarım litre bir litre olacağına göre bir litrelik kabımız ağzına kadar taşacak şekilde dolmuş olmalıydı.

Sonuç: Bir litrelik kaba baktığımızda kap dolmamıştır. Bir litrelik kabımızın ancak yarım litreden fazlası olan epey bir kısmı dolmuştur.

22 Temmuz 2020 4-5 dakika 1084 denemesi var.
Yorumlar