Toplumdaki Cinnet

Aslında okullarımızdaki şiddet de toplumda baş gösteren cinnet olaylarının alt yansımasıdır.

Cinnetin kelime anlamı delilik demektir. Yani aklın devre dışı kalması ve insanın doğasında yer alan hiddet ve şiddet dürtüsünün dışavurumudur. Ayrıca tedavisi gereken psikiyatrik ve psikolojik bir vakadır. Cinnetin nelerden kaynaklandığı ve nelerin cinnete sebep olduğu bilinmezse çözüm üretilemez.

İnsanın ruh ve kafa yapısı sağlam olmalı ki aklıselim ile hareket edebilsin. Dolayısıyla, sağlıklı bir neslin oluşması; sağlam ruh ve kafa yapısına sahip insanlar yetiştirmekten geçmektedir. Sağlıklı bir neslin oluşmasındaki ilk basamak ise; tabiî ki toplumun yapı taşı ve harcı olan ailedir.

Aynı zamanda Aile ilk eğitim yeridir, ailedeki eğitimin sağlam temeller üzerine bina edilmesi, öncelikle aile üyeleri olan ebeveynin eğitilmiş bilinçli insanlar olmasından geçmektedir. Bunun için de Devlet tarafından, evlilik öncesi çiftlerin eğitilmesine matuf bir çalışmanın yaptırılması gerekmektedir. Çocuk yetiştirmenin bilincinde olan anne babanın teşkil ettiği ailelerin çok olması da sosyal yapının birliği ve bütünlüğü için vazgeçilmez koşul olsa gerek... Bir ebeveyn için en önemli yatırım ve en önemli vazife çocuklarına verilen eğitim olmalı. Aile okulundan iyi derece ile mezun olmayan bir çocuk daha sonra hangi okulda eğitim alırsa alsın daima bir yanı eksik kalacaktır. Dolayısıyla, hem ailelerin kendi içindeki, hem de Devletin Aile teşkilindeki sorumluluklarının gereğini yerine getirmek suretiyle aile üyelerinin eğitimini temin etmeliler.

Daha sonra sağlam bir neslin yetişmesindeki diğer basamaklar ise; basın yayın kuruluşları ve Milli eğitim sistemidir. Çevre ( komşular, arkadaşlar vs..) etkenine hiç değinmiyorum; çünkü, yukarıda bahsedilen aile müessesesinden teşkil etmiş bir çevre neslin eğitiminde sinerji etkisi gösterecektir.

Basın yayın kuruluşlarının; insanların ruh yapısını olumsuz etkileyecek; şiddet ve cinsellik içerikli ve gayri ahlaki konulu haber ve görüntü enstrümanlarına yer vermemeye özen göstermeleri, özellikle görsel yayın yapan televizyon ve internet gibi iletişim aygıtlarının, saf zihinlerin bulanmasına sebep olacak yayınlardan kaçınmaları gerekmekte olup; Devletin de; gerekli denetim ve kontrol mekanizmasını bu konularda işletmesi elzem olacaktır. Bununla beraber eğitici ve öğretici yayınlara da mutlaka yer verilmelidir.

Okullarda şiddetin giderek yaygınlaşması da; eğitim sisteminin yeniden gözden geçirilmesini zorunlu kılmaktadır. Okullarda verilen eğitim müfredatının ve öğretmenlere verilen eğitmen formasyonun da yeniden düzenlenmesi sağlıklı bir eğitim sisteminin oluşması için gerekmektedir. İnsan yetiştirmede; işini iyi icra eden bir ressam veya bir heykeltıraş kadar özen gösterilmesi asgari şart olmalıdır. Oysa bakıyoruz; günümüzde eleştirdiğimiz eğitim sisteminden yetişmiş öğretmenlerin ve eğitmenlerin bir kısmının bırakın insan eğitimini, kendini idareden yoksun olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla Devletin mutlaka eğitim sistemini yeni baştan düzenleyerek, okullarımızı ideal eğitimin verildiği bir müesseseye dönüştürmelidir.

İşte tüm bu müesseselerin (aile, çevre, basın yayın kuruluşları ve eğitim sistemi), sağlıklı ve huzurlu bir toplumu meydana getiren çarkın dişlileri olması nedeniyle; herhangi birindeki bozukluğun veya herhangi birindeki fonksiyonsuzluğun toplumda cinnet olarak yansımalara sebebiyet vereceği bilinmeli ve buna göre çözüm yolu bulunarak önlem alınmalıdır.

06 Temmuz 2011 3-4 dakika 35 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar (1)
  • 13 yıl önce

    Eğer aileden başlayacaksa herşey -ki, tabi kide öyledir- yaşadıkları yerin ilini yurdunu ve oturdukları evin insan eksenli paylaşım adresini bilecek kadar en başta kendileri maruz, kuşatılmış, gaspa uğramış, aklı başında eli yüreğinde özgür iradesinin gücü kurduğu hayatlara yeten durumunda olmalıdır aileler... Ki, Niye evlenilir sorusunu çoktan insanı değerlerle (Adalet, sevgi, iletişim, sorumluluk, özgüven, güvence, sadakat...) dolu dolu gerdek gecesi evvelisine yetiştirmiş ve hazır kişiliğiyle örgünleşmişş ve özgünleşmiş breylerle tanış -seviş olmuş aileler.. Ve ekon9mik açmazlarını muhtaçlık noktasından arındırmış bir dokunun yuva kavramında sımsıcak..perdesiz duvarsız... Üstüne üstün sağlıklı sihhati eğitim.. Yani tek başına eğitim...Ne yeter ne de yetişir demek isterim. Sevgiyle.