Totem Nedir 21

Kuantum zaman içinde bir şey her türlü süpervizör durumdur. Bu durumlar Heisenberg (Hayzenberg’in) belirsizlik ilkesi dediğimiz süpervizör durumlardır.

Ne totem kuantumdur, ne düzlem kuantumdur benzer oluş andırışla totem de makro âlemde çok basit ve çok yavaş çok sınırlanmış birkaç sosyal anlayışça beliren ve beliremeyenle kuantum süpervizör durummuş gibidir.

Birlikte var olanla birlikte giden veya birbirini tamamlayan unsur veya belirimler birbirine çekicileridir. Her bir özdeğin özünde çekici birliktelik ile dağılım sal oluşmalı etkileşimler olmakla en az iki süpervizör kabili üssü durum bir aradadır.

Örneğin, kuantum dünyada çekirdek kuvveti dağılma yönünde olan kuarkların çekici bağlayıcısıdırlar. Kuantum dünya içinde zayıf kuvvet bozonları ise bileşim yapmış olan protonlara kontrollü şekilde dağıtıcı yönde etkileşme yaparlar.

Totem de ilkin sosyal alan içinde sonrada toplumsal alan içinde duruma göre bağlayıcı-bileştirici ya da çekici-bozucu veya tutan-iten etkidir. Totem (sosyal) çekiciler neydi? Yardımlaşma, dayanışma ile beliren ortaklaştırmaydı.

Sosyal olan neydi? Dıştan organizma-organizma ilişkisine sosyal ilişki diyorduk. Daha çok da insan-insan veya insanın insanlarla ya da kişinin-kişi yahut kişilerle olan ilişkisel etkileşimleriydi.

Sosyal bozucular neydi? Bir sosyal alan içinde ortaklaştıran etkiler zayıfladıkça veya bozulup, yetmez eştikçe sosyal ilişkileri bozulur. Sosyal alan içinde olumsuz dönüşümlere neden olur. Gelenek, görenek, tabu gibi yaklaşımlar birleştiren olabildiği gibi dağıtan durumlar da olabilmektedirler.

Örneğin, totem ortamın dışa kapalı durumdur. Dışa kapalı ortam totemi yapı içindeki kişilere yarın güvencesi verir. İşte bu güvence bir dayanışma ile sosyal çekicileri güçlendirici bir birleştiren etki ortaya koyar.

Ama dışa kapalı birleştirme olan kapalılık özelliği üreten ilişkileri dışa açacak olan takas gibi yeni durumlar karşısında yeni bağ yapıcı çekicilere engel olmakla sosyo toplumun gelişmesini dağıtıcı bir etkiye de dönüşebilmektedir.

Ya da bir çekici sosyo toplumsa olayın gerisinde sosyo toplumsa olayı destekler bağıntı olarak kalamaması durumunda bu türden eski çekiciler sosyo toplumun bozucusu olurlar.

Yani totem dışta kişiler arası duygu ve düşünceleri sosyo toplumsa alanın merkezinde ortaklaştırır. Şu halde totem makro dünya içinde kişinin dışında ve kişiyi sosyo toplumsa alana doğru çeken bir çekici veya duruma göre dağıtıcıdır.

Bir şey dağıtıcı durumla ortaya çıkıyorsa yeni bir birleştirici durum doğuruyor demektir. Bir şey birleştirici bir çekici yan ile ortaya çıkıyorsa bu durum yeni bir dağıtıcı yan ortaya koyacak doğum demektir.

Birlikte avlanma ortaklaştırması kapalı bir totem alan çekicisidir. Kapalı alan içinde üreten ilişki de ortaklaştıran çekicidir. Üreten bir ilişki kendi ürünlerini farklı kullanım ve farklı tüketim nesnesi ile değişmenin eğimini doğurur. Üreten ilişki kapalı bir alanı dışa açmakla kapalı alana hem bozucu hem olumlu etkidir.

Bu nedenle totem alan adeta süpervizör andırışıl çekicileriyle kişilerde oluşan merek eğilimlerini dıştaki bir alan merkezi içinde ortaklaştırılmanın, anlayışıdır.

Kuantum alanlı süpervizör durumlar makro dünyada kuantum boyutlarıyla asla oluşamazlar. Ama kuantum süper durumların makro dünya içinde kısıtlı bir alt tepken olucu etkilerinin de hiç olmadığını söylemek bile olası değildir.

Makro dünya da olasılıklar dünyası. Ancak bu olasılıklar mikro dünya olasılıkları gibi sayısız denli değildir. Kuantum dünya aynı anda süper durumlarla etkileyici bir olasılıklar dağılımlı belirmelerdi. Oysa makro dünya belirlenimcidir. Yani determinedir. Çok çok kısıtlı, yavaş çekim süper durumlar yansımalı bağıntıdır.

Ancak bir toplumu tolum yapan kolektif birim zaman da olabilecek en kısıtlı durumları ile adeta bir süpervizör (üst denetçi) kuantum durumu taklittir. 

01 Temmuz 2025 3-4 dakika 1105 denemesi var.
Yorumlar