Ucuz Elektrik mi Var

Mevsim kışa döndüğünden meskenlerde elektrik tüketimi de arttı haliyle,
Fatura sadece benim değil herkesin kâbusu haline geliyor kış mevsiminde.

Ben elektrik teknisyeniyim, işimde elektrikle olduğu için haliyle birçok teknik konuya vakıfım ve aslında elektriği neden ve nasıl pahalı kullandığımızı gayet iyi biliyorum. Televizyonlarda tasarruf cihazları satılıyor, tabi ki çalışma şeklini bilmiyorum ama asıl yapılacak tasarrufun elektrik dağıtan şirketten kaynaklandığını biliyorum.

Evlerde ve işyerlerinde elektrik tüketimini kaydeden cihazlar yani elektrik sayaçları aslında çok basit bir mantıkla çalışır, kullandığınız cihazın gücü karşılığında şebekeden çektiği akımın oluşturduğu manyetik alanın diski çevirmesi, gerçi yeni elektrik sayaçları elektronik ama yinede yöntem değişmez.

Aslında ödediğimiz elektrik faturalarının yüksek olmasının en büyük sebebi (alınan haksız vergiler dışında) şebeke geriliminin düşük olmasından kaynaklanıyor. Bunun en büyük nedeni de sokak hatlarının mevzuatlarda bahsedilen mesafelerin üç dört katı uzun olmasından kaynaklanıyor.
Meskenlerdeki şebeke voltajı ne kadar yüksek olursa (en yüksek 230-240 volt civarıdır) ödeyeceğimiz fatura miktarı da o kadar düşük olacaktır.

Bahsettiğim bu miktar şehirleri ya da geneli düşündüğünüzde milyarlarca liralık bir meblağ tabiî ki.
Bende bir elektrik teknisyeni olarak bu konuyu merak ettim, kendi evimde uygulamak için ve gerek internetten gerekse elektrik dağıtım şirketlerinden bilgi almaya çalıştım, tabi uygulamaya koyacağım planım hala cebimde. Karşıma dağ gibi mevzuatlar çıktı, günlerce bu mevzuatları okudum ve sonuç; tüketici elektrik sayacından sonra her şeyi yapmakta özgür ama sayaçtan önce hiçbir tadilat yapma hakkına sahip değil maalesef. Yani elektrik dağıtım şirketleri elektrik sayaçlarından sonra ki tüm tüketimi bize yansıtırken, şebekeden kaynaklanan gerilim düşmesi ve diğer problemlerinde faturasını bize çıkartıyor.
Özellikle bu konuda karşıma çıkan yöneticilere sorduğum şu soruda hala arafta bekliyor.
'Elektrik dağıtım şirketleri özellikle meskenlere verilen elektriğin kalitesinden ve gerilim stabilizesinden niçin sorumlu değil?
Oysa ödediğim elektriği her ay yaklaşık %30 düşürebileceğimi çok iyi biliyorum. Ama sanki birileri bizi çok pis bir kumpasa çekiyor.
Ben bir teknisyen olarak elektrik dağıtımında yapılabilecek usulsüzlükleri çok iyi bildiğim için şu kadarını söyleyebilirim ki; bu iş içinde çok büyük paralar dönüyor ve maalesef her kayıp da vergisini ödeyen vatandaş tarafından karşılanıyor.

Enerji üretmek için harcadığımız paralar ve dahası göze almayı düşündüğümüz riskler (nükleer santral) düşünüldüğünde bizler önce üreteceğimizin değil de, ürettiğimizin kıymetini bilmeli ve bunu vatandaşa en ucuz şekliyle yansıtmalıyız ki, elektrik kullanımında gerek kaçak elektrik gerekse vatandaşın belini büken vergilerden kurtulabilelim.
Kim bilir belki de devlet bir gün vatandaşının da hakkını koruyan kanunlar çıkarmayı düşünür ve bizler de günün birinde çok daha refah hayat seviyelerine ulaşırız.

Ne diyelim darısı gelecek güzel günlerin başına.


05.01.2013

05 Ocak 2013 2-3 dakika 12 denemesi var.
Beğenenler (4)
Yorumlar (3)
  • 11 yıl önce

    Güzel eğitici bir yazı olmuş. Bilemediğimiz ya da açıklayamadığımız bir çok karanlıkta kalmış elektrik ile ilgili konuda da bilgi sahibi oluyoruz Fatih beyin sayesinde. Kaçak elektrik kullanımının faturasını biz niye ödeyelim bunu zaten ben değil hiç bir Türk vatandaşının aklı almıyor cezai müeyyideler ile bu nispeten de olsa önlenebilir kanımca. Tekrar teşekkürler aydınlatıcı bir yazı...👍

  • 11 yıl önce

    şu sayaçlardan bir şey anladıysam arap olayım 😂😂

  • 11 yıl önce

    Yazmak iç dökmektir,derde deva aramaktır.Lâkin soygun memleketi olan Türkiye de devletin de iştirak ettiği bir şer çemberi dönmekte çalanlar birbirlerine büyük yardımlar yaparak,kasalarını doldurmYI TERCİH EDİYORLAR.85 senedir manevi bir ceza çeken günah işlemiş kul görmedim. GüneyDOĞU DA KUYULARA KABLO ATARAK İNEKLERİNE SICAK SU İÇİRENLER OLDUĞU ŞAİASIhâlâ dolaşmakta,bazı bölgelerde devletinde korktuğu gurupların kullandığı elektirkte benim faturama yazılmaktadır.tek başıma yaşarken 197t.l.fatura ödemekteyim.Para doğru kasaya girse neyse. Dilerim ki;Korkmayan,adil ve hak korumasını bilen,bir devlete kavuşuruz da daha rahat ve ucuz elektrik alırız. Daha neler neler var.AKŞAMA KADAR yangelip yatan molla imamlar ve hempaları her ay fazladan 100 lira alırlar. Memur ticaret yapamaz müğalatıyla cami va cami dışı gelirle ense yaparlar.Gemisin yürüten kaptanlar yönetiminde yaşıyoruz ..yuh bize. Teşekkürler Fatih beye.bir yaraya parmak bastığı için.Çiçek..İzmir.