Yayınevi mi Mayınevi mi Bunlar?

Değerli Kalem dostları ve Şiirkolik ailesi
Ben iki bin yedi yılında amatör yazarları destekleyen ya da öyle söyleyen bir yayımcıdan şiir kitabı çıkardım.
Tabi o zamanlar çok mutlu olmuştum..Şimdi baktığımda çok yanlışlar buluyorum örneğin adını yanlış koyduğumu sonradan farkettim keza kapak desen yine hoşuma gitmiyor şimd.
Ve yeniden düzgün bir kitap çıkarayım dedim iki dostumun kitap çıkardığı yayınevi idi.yayınevi sahibiyle irtibat kurdum ve benden word dosya olarak göndermemi istedi bende gönderdim..kurul incelemesine yayınlanabilir onayı alırsa yayımlarız dedi. bana yayınevi ile ilgili gazetelerdeki yayınevi müdüresinin röportajını gönderdiler okuduğumda iyi dedim bu yayımcı diğerleri gibi sırf parasal çıkarını ilk planda tutmuyor dedim okuduklarımdan bunu çıkıyordu işte diğer yayımcılar büyük paralar istiyor,ya yazarı kapıdan kovuyorlar yazarı hayal kırıklığına uğratıyorlar diyordu. ayrıca telif haklarının Amerika da bile yüzde sekiz ile yüzde on beş arasında değiştiğini söylüyordu ama Türkiye de diğer yayımcıların yazarı aldattıklarını yazıyordu..Tabi ben bu röportajı okyunca içime su serpildi hiç para almadan sadece telif hakkı verirler diye düşünerek ve anlaşmalı oldukları kitap satış noktaları ismini görünce daha da sevindim hep ünlü satış noktalarıydı.ben yüzde sekiz telif hakkına çoktan razıydım çünkü kaliteli bir kitabım olacaktı çok satılacaktı o ünlü satış noktalarında..ben bunları okuduktan sonra
aradan üç gün geçti ve beklediğim haber geldi..Yazılarınız kuruldan geçti yazıyordu okur okumaz derin bir oh çektim ve devamını okudum şimdi bana gönderdikleri yazıyı buraya kopyalayıp ekleyeyim bakalım siz neler düşüneceksiniz?


İşte bana yayımcıdan gelen Cevap:

Yayın kurulunca dosyanız basılabilir kararı almıştır. Lakin siz de hak verirsiniz ki ülkemizde şiir kitapları çok zor okunuyor ve tanınmış şairlerin bile kitapları alınmaz oldu maalesef. Herkes fantastik romanlara ve benzer tarzlarına yöneldi. Zaten edebiyatın içinde olan biri olarak gözlemliyorsunuzdur.

Dolayısıyla sizin de ilk kitabınız olacağı için sizi fuarlarda ve yapacağımız reklamlarla okuyucu kitlesi yakalamaya çalışacağımız için belli bir bütçe ayırmamız gerekecek. Sizden ilk baskıya özel bir katkı payı "ortak üstlenilecek risk" isteme durumu söz konusu. 1000 adet kitabınızı basacağız. Hemen size 400 adedini vereceğiz ki, bize yapmış olduğunuz ödemeyi bir şekilde geriye alasınız. Biz de kalan 600 adedin 100 adedini tanıtımlara ki siz de görmüşsünüzdür,sanal ortamda hediyeler ediyoruz.
Bizde kalan 500 adedi ise gerek D&R,idefix,kitapyurdu ve fuarlarda satılmasını sağlayarak inşallah kısa sürede 2.baskıya girme imkanımız olacak. Ve 2.baskıyla birlikte artık dosyanız telifliye dönüşecek bu da size diğer baskılar için herhangi bir ücret ödemeyeceğiniz anlamına geliyor.




Bana gelen bu cevabın sonunu okuyunca tam bir şok yaşadım içimden; "siz bana verin 2.900 tl ben değil yayın kurulundan sizi sırat köprüsünden geçiririm "demek geldi lakin diyemedim, diyemezdim de. yayın kurulundaki iki görevli kişi kalem dostumdu bir edebiyat sitesinden.hatta onlara konuyu açmadım hakkıyla geçsin kuruldan diye düşünerek..
Beş yıldır kitabevleri ve yayınevlerini araştırıyorum ve biliyorum ki ortalama iki bin ile üç bin lira arasında değişiyor rakamlar daha düşük bin tl ücrete basım yapan yerler var fakat satış noktaları ya hiç yok ya da çok az bu yüzden bütün kitapların elde kalması yüksek ihtimal..

Burdan şöyle bir sonuç çıkarıyorum;
İyi bir yazarım demek için; sen yayıncıyı değil, yayıncı senin kitabını biz basalım diye aradığı zaman iyi bir yazar olduğunu söyleyebilirim..

Şimdi soruyorum bunlar Yayınevi mi Mayınevi mi sizce? Yorumu size bırakıyorum

18 Temmuz 2012 3-4 dakika 9 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar (2)
  • 11 yıl önce

    Turan Bey, ben de uzunca bir süredir yayın evi arayışındaydım görüştüğüm yayın evleri önce dosya gönder sonra bakarız diyorlar ve bir çok yayın evinin çok da etik çalışmadıklarını öğrendiğim için şimdiye kadar hiçbir yayın evine dosya göndermedim. Fakat bir eğitimci olarak söyleyebilirim ki, Türkiye'de okuma oranı gittikçe düşüyor, bir bakıma onlar da haklılar diyebiliriz ama tabi ki bu bizi haksız yapmıyor çünkü ciddi bir emek sömürüsü var, galiba yanlış zamanda dünyada misafirlik yapıyor olmalıyız. Artık insanlarımız için her şey o kadar ucuzladı ki, kitaba falan para vermeye kimse yanaşmadığı gibi, herkes sosyal medya şairliği edebiyatçılığı peşinde koşuyor. Kime sorsanız şiir yazıyor falan. Hal böyleyken yayın evleri de kendi rantlarını ünsüz yazarlardan sağlamaya çalışıyorlar. ne yazık ki sistem bizi, geçerli bir sanatçı yapabilmek için sanatımızı satmaya kadar götürüyor.

    Yazınız; önemli bir iç döküş olmuş, gerçekten teşekkür ederiz.. Saygılarımla👧

  • 11 yıl önce

    Sıla hanım, güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Maalesef durum böyle, Sıla hanım..ben tamamen yayımcıları suçlu demiyorum tabi ki kazanacaklar fakat kazanırken biraz da "yazar"kazanmayı düşünseler onlar içinde, bizler içinde iyi olacak diye düşünüyorum..saygılarımla..