Yumurtanı Nasıl Yersin

Yumurtanın hayatımızdaki yerini düşündüm bir an... Yumurtadan yapılan yemekleri... Menemen en başta gelir. En kolay yapılanı ve herkes tarafından sevilen bir yemek. Türklere özgü bir yemek mi bilemiyorum? Amerikalılar, İngilizler, Fransızlar da menemen yaparlar mı? Oraların mutfaklarını pek bilmiyorum. İtalyanların sürekli makarna yediklerini okudum, Japonların balık, İngilizlerin mutfağı yokmuş, Amerikalılar da fast-fost denen hazır besinlerle besleniyorlarmış. Bizim Türk kadınları oldukça maharetli. Hele de Doğu'nun mutfakları, Karadeniz yemekleri meşhur.





Neyse efendim...





Ben yumurtadan yaptığım yemekleri sayacaktım. Menemen dedim. Sonra sucuklu yumurta, sosisli yumurta, patatesli yumurta, soğanlı yumurta, ıspanaklı yumurta, sade omlet, çok pişmiş yumurta, rafadan yumurta. Yine yumurtayı pişirip sarımsaklı yoğurtla harmanladığınızda çok leziz bir tadı oluyor. Borani derler adına. Yani diyeceğim yumurtadan pek çok yemek yapılabiliyor. Ayrıca, köftelerimize, hamur işlerimize, tatlılarımıza... sürekli yumurta kırarız. Ben şahsen yumurtayı çok tüketen biriyim.





Tavuklar yumurta yapamaz olursa bir gün ne yaparız acaba? Yumurta yerken, çok pişmiş yumurtasını birbirine vurup oyun oynamayan biri yoktur sanırım. Herkes birileriyle yumurta tokuşturmuştur. Bu da yumurtayı sevmenin başka bir tarafı. Yani diyeceğim yumurta sevilir her şeyiyle.





Yumurta hem ucuz hem de besleyici bir besin maddesi. Çocuklarıma küçükken çok yedirirdim. Şimdi de ailecek severiz yumurtayı. Bir zamanlar kolesterolü yükseltiyor deniyordu. Artık demiyorlar. Doktorlar özür dilediler... Şu an yumurtanın her hangi bir zararı bulunmamışken bence bol bol yerin derim. Dışarıdan mı geldiniz? Evde yemek mi yok? Hemen birkaç yumurta kırın. Her şeyli olabilir aslında. Kaşarlı ve peynirli de olabilir. Yumurtayı evden eksik etmeyin. Şuraya yumurtanın faydalarını da kısaca yazayım bilgimiz artsın: Yumurta başlıca A, D, E ve B grubu vitaminleri olmak üzere diğer vitaminleri de önemli oranda içermektedir. Yumurta sarısındaki A vitamini gözün iyi görmesini sağlar, kemik gelişimi ve sağlıklı dişler için de gereklidir. Vücut hücrelerinin gelişmesine yardım eder. Solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar.





D vitamini, insan vücudunda kalsiyumun kullanılmasına yardımcı olur. Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir ve güneş ışınlarından da yeterince faydalanıldığı takdirde yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engeller. Yumurta E vitamini yönünden de oldukça zengindir. E vitamini oksidiyonu önleyici etkisinden dolayı, vücudumuzu zararlı maddelere karşı korur. B grubu vitaminleri bazı besin öğelerinin vücutta enerjiye çevrilmesi için gereklidir. Yumurta özellikle B2 vitamini açısından çok zengindir. Bu vitamin deri ve göz sağlığı için de gereklidir. Ayrıca yumurtada bulunan kolin, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynamaktadır. Elbette her şeyin fazlası zararlıdır. Yumurtayı da çok yersek zararı olabilir. Belki yumurtaya alerjisi olan vardır aranızda. İyi ki benim böyle bir alerjim yok. Yumurta yiyemezsem ne yapardım? Bu kadar besleyici ve değerli bir besinden vücudum beni iyi ki mahrum bırakmamış. Çok şükür halime. Benim yumurta alerjim yok. Yumurtayı çok sevip de alerjisi olanlara en kısa zamanda şifa bulmalarını diliyorum. Bir an yumurta yememenin benim için ne korkunç olduğunu düşündüm. Evde yumurta kalmayınca ben panik yaparım. Mutlaka bulunmalı buzdolabının kapağındaki gözlerde. Her buzdolabının yumurta koymak için gözü bulunur. Yani buzdolabı üreten firmalar bile bu konuya itina gösteriyorlar. Yumurta koyacak yeri olmayan buzdolabı olur mu? Bazen sevmediğimiz birilerinin kafasına atmak için de ideal bir malzemedir. Can yakmaz. Öldürmez.





Eskiden çocukken, mektupların sonuna sepet sepet yumurta, sakın beni unutma yazardık. Şimdilerde çocuklar yazıyorlar mı bilemiyorum, ama bizim zamanımızda çok yazılırdı.





Yumurtam, yumurtam sensiz bir hayat düşünemem. Vermem yumurtamı kimselere. Yumurta yaptıklarından dolayı, severim tavukları da. Hele de yeni doğmuş civcivler nasıl tatlıdır değil mi? Yumurtam yumurtam...

06 Ocak 2016 3-4 dakika 76 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar (1)
  • 8 yıl önce

    Aklandı da yumurta kolesterol den müebbet yemişti bir zamanlar. Ne düzeldir o taze yumurtalar, hele de menemen, hele de sucuklu yumurta değil mi? Bizim çocukluğumuzda vardı bir bilmece şöyle. Sepetimde on yumurta var, altı çıktı kaç kaldı? Diye sorardık. Saflar dört diye cevap verirdi baştan. Cevap tabi ki öyle basit olamazdı. Sepetin altı çıkarsa hepsi kırılır hiç yumurta kalmaz olacaktı. Bunu da güzel bir anekdot olarak ekledik. Güne yakışmış tebrikler içtenlikle Sıdıka hanım...👍