21. Yüzyıl Yapımı Gözden Kaçmış Muhteşem 3 Yerli Film

— min. okuma: 4-5 dakika
21. Yüzyıl Yapımı Gözden Kaçmış Muhteşem 3 Yerli Film

Kimi zaman boş vakitlerimizi doldurmak kimi zaman da bir etkinlik olması niteliğiyle film izleriz. İnsan tabii ki özel bir durumu yoksa en çok kendi dilinde üretilen filmleri izlemeyi sever ancak bazen kaliteli içerik bulamadığından dem vurabilir ve ülkesinin sinemasına küsebilir. Bu durum her zaman üretilen filmlerin kötü olmasından kaynaklanmaz. Tahmin edebileceğiniz gibi çoğu filme sinema salonlarında gösterim hakkı verilmediğinden yahut bütçesi fazla olmadığı için gerekli reklamı yapılamadığından da gözden uzakta kalmaktadırlar.  Biz sinema seyircileri ise birçok olumsuz faktörü görmezden gelerek veya hiç haberimiz olmadan önyargıyla yerli içeriklere olumsuz tepkiler gösterebiliyoruz. İşte tam bu noktada siz sinemaseverler için muhtemelen ismini dahi duymadığınız ama izledikten sonra asla aklınızdan çıkmayacak 3 yerli filmi sizler için derledik buyurun hep beraber göz atalım…

3. Mustang

Yönetmenliğini Deniz Gamze Ergüven’in yaptığı 2015 tarihli film, Karadeniz’de yaşayan beş kız kardeşin hikayesini anlatıyor. Ergüven’in ilk uzun metrajlı filmi, Türk-Alman-Fransız-Katar ortak yapımı. İlk gösterimini Cannes Film Festivali ‘Yönetmenlerin 15 Günü’ bölümünde gerçekleştirerek Avrupa Sinema Etiketi ödülünü almaya hak kazandı. 

Türkiye’de kadın olmanın zorluklarını anlatan film genel itibariyle taşranın kızlar için nasıl bir rol oynayabileceğini anlamaya çalışıyor. Yönetmenin çocukluğunda ve etrafında gördüklerini anlatmaya çalıştığı hikayeler beş karaktere yayılarak derinlemesine bir inceleme sunuyor. Ayrıca 88. Akademi Ödülleri’nde, En iyi Yabancı Dilde  Altın Küre Ödülü’ne aday olan yapım; 1959’dan bu yana Fransızca olmadığı halde Fransa’nın aday gösterdiği ilk film oldu. Filmin kazandığı bir diğer ödül ise Saraybosna Film Festivali’nde En iyi Film kategorisi ile En iyi Kadın Oyuncu dalında yine Mustang’de beş kız kardeşi oynayan; Doğa Doğuşlu, Tuğba Sunguroğlu, Elit İşcan, İlayda Akdoğan, Güneş Şensoy oldu.

Filmdeki kız kardeşlerin yanı sıra oyuncu kadrosunda; Masumiyet filminden bildiğimiz Nihal Koldaş, Nuri Bilge Ceylan’ın Kış Uykusu filminden tanıdığımız Ayberk Pekcan ve Erol Afşin de bulunmakta. 

2. Kar

Kar, Emre Erdoğdu’nun yazıp yönettiği ilk uzun metrajlı 2017 yılına ait filmi. 24. Antalya Film Festivali’nde Umut Veren Genç Kadın ve Erkek ile birlikte, En İyi Kurgu ödülü alarak dikkatleri üzerinde toplayan yapım, güçlü başrolleri ve kamera açılarıyla iddiasını resmen ortaya koyuyor. Liseli rolünde oynayan Hazar Ergüçlü ve onun karakterinin etrafında şekillenen film etkileyici performanslarıyla da göz dolduruyor.

Birbiriyle yeni tanışan üvey kardeşlerin sınıf çatışmaları bir yana öte yandan da sarsıcı bir gençlik filmi olan Kar, Ali karakterinin lüks yaşamı bırakarak yeni öğrendiği ablasını bulmak için yollara düşmesiyle başlar.  Alt kültürde yaşamakta olan Müzeyyen’in yanına gelen Ali, Müzeyyen’in lise çağında, hayatının lisenin çevresinde buluştuğu arkadaşlarıyla toplanıp içki ve uyuşturucu içmekten ibaret olduğunu görür ve aralarına katılmaya çalışır. Hazal Ergüçlü (Müzeyyen), Ali’yi etrafında her ne kadar görmek istemese de zamanla onun kardeşi olduğunu kabul eder ve asıl hikaye bundan sonra başlar.

Filmin oyuncu kadrosunda; Hazar Ergüçlü, Halil Babür, Ozan Uygun, Doğaç Yıldız gibi isimler yer almaktadır.

1. Mavi Bisiklet

Mavi Bisiklet, Yönetmen Ümit Köreken’in yazdığı ve yönettiği ilk uzun metrajlı filmi. 2016 yapımlı filmin ilk gösterimi Berlin Uluslararası Film Festivali'nde yapıldı. 53. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film kategorisinin En İyi Senaryo, En iyi Yönetmen, En İyi Film ödülünü toplamayı başardı.

Kasabada ilkokul öğrencisi olan Ali’nin yaşamı annesi ve kardeşiyledir. Okul çıkışı araba tamircisine çıraklık yapan başrolümüz kazandığı parayla evin geçimine destek olmakta ve kendine mavi bir bisiklet almak istemektedir. Günler böyle devam ederken Ali’nin aşık olduğu Elif okul başkanıdır ta ki kasabanın kahyasının torunu gelene kadar. Öğretmenleri yeni gelen öğrenciyi Elif’in görevine atayınca Ali mavi bisiklet için biriktirdiği parayı, Elif’in tekrar okul başkanı olabilmesi için propaganda yapmakta kullanacaktır.  Ali’nin başlattığı kampanya büyük çaplı kitlelere ulaşacak bu durumdan ise bir tek öğretmeni rahatsızlık duyacaktır.

Filmin oyuncu kadrosunu; Selim Kaya, Bahriye Arın, Fatih Koca ve Eray Kılıçarslan oluşturmaktadır.

Paylaş:
Yorumlar