Ahmet Büke'nin Hayatı ve Eserleri

— min. okuma: 1-2 dakika

Ahmet Büke, Türk öykü yazarı.

Doğum tarihi ve yeri: 19 Haziran 1970 (51 yıl yaşında), Gördes

1- Ahmet Büke'nin Hayatı

1970 Manisa doğumlu olan Ahmet Büke, İlk ve orta öğrenimini Gördes’te, liseyi İzmir Atatürk Lisesi’nde bitirdi. Bir süre ODTÜ Jeoloji Mühendisliği’nde okudu. 1997’de Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu. 

Ölümsüz Öyküler Yayınevi’nin düzenlediği “Xasiork 2002” adlı kısa öykü yarışmasında “Kayıp Dua Kitabı”yla birinci olan Büke 2007’de Foça Deniz Öyküleri Yarışmasında üçüncü oldu.  2008 yılında Alnı Mavide, kitabı ile Oğuz Atay Öykü Ödülünü, 2011 yılında Kumru'nun Gördüğü, ile Sait Faik Hikaye Armağanını kazanmıştır. 2013’te Mevzumuz Derin romanıyla Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneğinin roman ödülünü, 2015’te İnsan Kendine de İyi Gelir’le Dünya Kitap yılın telif kitabı ödülünü kazanana Büke   öykü yazmaya otuz iki yaşında ve internet aracılığıyla başlamıştır.

Eşi ve kızıyla İzmir'de yaşayan yazar, yeni kitabı Çayırın En Tuhaf Yuvası’nda (2020), aile olmak ve birlikte bir yaşam alanı kurmak üzerine, doğanın kendi mucizelerinden doğan sevgi dolu bir öykü anlatıyor.

2- Ahmet Büke'nin Edebi Kişiliği

Yazın dünyasına öyküyle giriş yaptı. Ölümsüz Öyküler Yayımevinin düzenlediği "Xasiork 2002 Kısa Öykü Yarışması"nda “Kayıp Dua Kitabı” adlı öyküyle birincilik ödülünü kazandı. İlk öykü kitabı İzmir Postası'nın Adamları 2004'te yayımlandı. Öyküleri ve yazıları, E Edebiyat, Adam Öykü, Ünlem, Patika, İmge Öykü, Eşik Cini, Yeni Aktüel, Virgül dergileri ve Radikal gazetesi ile Derkenar, Sosyal Ayrıntılar Ansiklopedisi, Önce Ekmek gibi internet dergilerinde yayımlandı.

3- Ahmet Büke'nin Eserleri

  • İzmir Postası'nın Adamları (2004)
  • Çiğdem Külahı (2006)
  • Alnı Mavide (2008)
Paylaş:
Yorumlar