Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünya'sı

— min. okuma: 1-2 dakika
Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünya'sı

Aldous Huxley’nin kurgulamış olduğu ütopik bir toplum modelini ele alan önemli bilimkurgu klasiklerinden bir tanesidir Cesur Yeni Dünya

Huxley’nin 1931 yılında kaleme aldığı eserin içeriği 26. yüzyıl Londra’sında yaşanan çarpıcı ve farklı bir totalitarizm şeklini sunmaktadır. Bir toplum düşünelim; aile yok, değerler yok, din yok, sanat, edebiyat gibi ilgi alanlarınızı kendinizin belirleyebileceği bir ortam yok, kültür yok ve en önemlisi ise düşünmek ve bireysellik yok. Her şeyin toplum yararına göre tasarlandığı bir yaşam biçimi söz konusudur. Tam da bu konu üzerinde durmaktadır A. Huxley.  

Bireysel düşünme yetinizin olmadığı, annelik ve babalık görevlerinin yok edildiği, bebeklerin normal şartlar altında doğum yoluyla dünyaya gelme sürecinden bağımsız olarak kuluçka merkezlerinde şişeler içerisinde büyütüldüğü yeni bir dünya. Cesur Yeni Dünya’da önceden belirlenmiş bir kast sistemi toplumu biçimlendirmektedir. Bu sistem: Alfa, Beta, Epsilon, Gama ve Delta olarak adlandırılmaktadır. Alt sınıf yarım akıllı kişilerin oluşturduğu bir grup iken üst sınıf zeki ve idarecilerden oluşmaktadır. Öyle ki; kişilere, ne kadar alt gruba aitse o kadar oksijen verilmektedir. 

Kimliğiniz, hangi grupta yer aldığınız ve hangi mesleği yapacağınız siz dünyada varlık bulmaya başlamadan önce belirlenmiştir. İnsanlar düşünmeye ve sorgulamaya başladıklarında ise Soma adı verilen bir ilaçla anlık mutlulukların yaşandığı ve her şeyin unutulduğu bir dünyada kendi kayboluşlarını yaşamaktadır. 

Adının lise kitaplarında “Korku Ütopyası” olarak geçtiği Cesur Yeni Dünya’da kendi somanızı ve varlığınızı bulabilmeniz ümidiyle…

Paylaş:
Yorumlar (1)
  • 5 yıl önce

    Gerçekten de korku ütopyası çok uymuş kitaba