Arzu İle Kamber

— min. okuma: 1-2 dakika

Hac yolunda eşkıya baskınına uğrayan bir kervandan yalnızca bir erkek çocuğu kurtulmuş ve bu çocuk bir aile tarafından evlatlık alınmıştır. Evlatlık olarak alınan bu çocuğa Kamber adı verilir.

Bu Ailenin daha sonra Arzu isminde bir kızları dünyaya gelmiş, çocuklar birbirlerini kardeş sanarak büyümüşlerdir. Arzu’nun babası öldükten sonra, iki gencin aralarında bir yakınlık başlamıştır.

Arzu ile Kamber, yaşların büyüyünce kardeş olmadıklarını öğrenirler ve birbirlerini çok sevdiklerini anlarlar. Böylece evlenmek isterler ama annesi,  Arzu'yu zengin bir tüccarla evlendirmek istemektedir. Arzu’nun anası Kamber’den kurtulmak için onu zehirlemeye kalkarsa da Kamber, sevgilisinin uyarması üzerine, ölümden kurtulur. Vilayet Beyi Kamber’in haline acıyarak, düğünü durdurmaya, iki aşığı birbirine kavuşturmaya çalışır ama Kamber, nikahı bozmak, istemediği için, onu bundan vazgeçirip, alınyazısına katlanır.. Ve annesi Arzu’yu bu zengin adam ile evlendirmiştir. Bu olaydan sonra bade içerek Hak Aşığı olan Kamber saz çalıp şiir söylemeye başlar ve dağlara düşer.

 Fakat Arzu, kocasını kendisine yaklaştırmamaktadır.   Bu zengin adam çok geçmeden kısa bir süre sonra kederinden ölmüştür. Arzu memleketine döner, iki âşık birbirlerine kavuşur.

Arzu ile Kamber yeniden evlenmek için uğraşır ama kötü kalpli anne onların kavuşmalarına ve evlenmelerine yeniden engel olmuş ve birbirlerinden ayrı kalmalarına vesile olmuştur.  Âşıklar bir rastlantı sonucu karşılaşır ve heyecan'dan bayılırlar. Kötü kalpli anne kızını izler ve onları ayırmak ister, fakat âşıkların etrafını su kaplar ve anne onlara ulaşamaz. İkisinin ölüsünü su kaplar. Bir ada meydana gelir. Arzu’nun anası iki vücudu birbirinden ayırmak ister ama onları ayırmayı başaramaz.  O da Tanrı’dan ölüm isteyince kızı ile Kamber’in yanına düşer ve ölür.

Gençlerin göğüslerinden birer güvercin uçarak göğe yükselir. Bu, onların şehit olduklarının işaretidir. Ve iki sevgili orada yan yana can vermişlerdir.

Paylaş:
Yorumlar