Auguste Rodin'in Hayatı ve Eserleri

— min. okuma: 2-3 dakika
Auguste Rodin'in Hayatı ve Eserleri

Auguste Rodin, heykeltıraş.

Doğum tarihi ve yeri: 12 Kasım 1840, Paris, Fransa
Ölüm tarihi ve yeri: 17 Kasım 1917, Meudon, Fransa

1-Auguste Rodin'in Hayatı

Tam adı François-Auguste-René Rodin’dir. 12 kasım 1840 da Fransa'da doğmuştur.14 yaşında girdiği La Petite École isimli özel okulda heykele olan becerisini fark ederek   desenler üzerine olan yeteneklerini geliştirmeye başlar ve resim çalışmalarıyla devam eder.Hareketli modellerin akıldan resimlemesi üzerine çalışmalar yapan Rodin1857 yılında okuldan mezun olur . Güzel sanatlar akademisinin sıvalarına 3 kez girmesine rağmen s başarılı olamayan sanatçı, Constant Simon’dan heykelin derinlemesine görünüşü ve kısaltmayla ilgili dersler alır.

Çalışmalarında başarılı olamayan Rodin 1864 yılında Sevres Kenti’ndeki porselen fabrikasında çalışmaya başlar ve  aynı yıl ilk eseri olan Kırk Burunlu Adam’ı yapar. 870-1871 Fransa-Prusya Savaşı’na katılan Rodin savaştan sonra Belçika‘ya gider  Brüksel’de ressam Carrier Belleuse ile Belçika Borsası'nın dekorasyonu üzerinde çalışmalar yapar.

İlk eserleri ile ilk kez Belçika’da 1871 bir sergi açar ardından 1875 yılında Tunç Çağı ismini koyduğu bronz heykelini yapar 1876 yılında İtalya‘ya giderek Michelangelo Buonarroti ile ilgili araştırmalar yapar. 1882’de ise Adem, Havva ve Düşünen Adam adlı heykelleri yaparak  1877’de Paris‘teki Salon Sergisi’nde Bronz Çağı adlı eserini sergiler. Bu eserin üzerine yapılan tartışmalarla ün kazanan sanatçı, 1878 adlı eseri yaptıktan bir süre sonra sevgilisi, daha sonra da en büyük rakibi olacak Camille Claudel’le tanışır.

1880 yılından sonra portre heykelcisi olarak tanınır 1883 yılında Victor Hugo‘nun büstünü yaptıktan sonra  1885 yılında Calais Belediyesi, Calais Burjuvaları adlı anıtı yapması için sipariş alır. 1886 yılında “Öpüşme” adlı heykeli, 1897 yılında Balzac heykelini yapar. Kurulacak bir müze için “Cehennem Kapıları” adını verdiği ve 37 yıl üzerinde çalıştığı dev boyutlu eser üzerine 180 tane figür yerleştirerek bu çok boyutlu eserinde sanatçı, mimarlık çerçevesine sığdırılmak istenen heykel üslubu tutmadığını açıkça gösterir.

1890’dan sonra çeşitli ödüller kazanır. Ulusal Güzel Sanatlar Topluluğu’nun yıllık heykel sergilerinde genç sanatçıları etkiler. İlerleyen yıllarını çok çeşitli Fransız şehirlerinde ardı ardına açtığı sergilerle geçirir. Türkiye’de Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin bahçesinde de bir kopyası bulunan ünlü “Düşünen Adam” heykelinin büyük boy alçıdan yapılmış halini ilk kez Londra‘daki International Society’de sergiler ve  Bronz versiyonunu da yapar , o da Salon de Paris‘de sergilenir.

Rodin, 17 Kasım 1917 tarihinde Fransa, Meudon’da 77 yaşında ölür ve Meudon’daki atölye evinin bahçesindeki Düşünen Adam adlı heykelin altına gömülür.

2- François Auguste Rodin Eserleri:

  • Düşünen adam
  • Öpücük
  • Cehennem Kapıları
  • Balzac Anıtı
Paylaş:
Yorumlar