Bartolomeo de las Casas - Yerlilerin Gözyaşları

Zulüm nedir? İşkence nedir? Katletmek nedir? Toprak nedir? İnsan nedir? İnsanlık nedir?
Bartolomeo de las Casas, 1956 yılında yayımladığı Yerlilerin Gözyaşları kitabında dolaylı yollardan zulmün, işkencenin, toprak uğruna neler yapılabileceğinin, insanın ve insanlığın neler olduğunu bize anlatmaktadır. Casas, bir ada halkına yaşatılan zulme şahit olmuş ve bu zulmü yazarak tüm insanlığa anlatmayı amaç edinmiştir. Bir keşifle başlamıştır binleri aşan zulüm. Kristof Kolomb, keşifleri ve yeni çağı başlatmıştır. Esasında Kolomb, bir topluma ait olan doğal zenginliklerin, üretimin, servetlerinin ve emeklerinin yağmalanma süreci olan sömürgeciliği başlatmıştır. Doğal güzelliklerinin ve doğal kaynaklarının göz alıcı olduğu bir ada keşfetmiştir Kolomb. Dünyadan bihaber, sadece kendileriyle ve kendilerine ait yaşam biçimleriyle ilgilenen masum yerlilerin oluşturduğu bir ada. Uysal, barışçıl, kötülük nedir bilmeyen, adalarına gelen yabancıları olağanüstü misafirperverlikleriyle ağırlayan yerli halk. Yerlilerle tanışan Kolomb, Avrupa’ya bir mektup gönderir. Mektubunda yerlilerden şu şekilde bahsetmektedir:
“Çok uysallar. Silah nedir bilmiyorlar. Kılıç gösterdik, dokunarak ellerini yaraladılar. Emir almaya, bize köle olmaya hazırlar.”
Nitekim mektubun gerekli yerlere ulaşmasının ardından adaya İspanyol birliği gönderilmiştir. Bir yıl yerlilerle yaşayan, dostane tavırlar sergileyen İspanyollar; silah nedir bilmeyen, savaşın nasıl yapıldığını hiç görmeyen yerlileri bir yılın sonunda bir gece vahşice saldırarak işkence etmiş, katletmiş ve adalarını yakıp yıkmışlardır. Öyle bir katliam ki, 1 milyon yerliden hayatta kalanların sayısı 200’ü zor bulmaktadır.
Katledilen bir kadının bir bebeğin çığlığını duydunuz hiç? Duymadıysanız, satır aralarında duyacaksınız… Çevirdiğiniz bir sonraki sayfa her an insanlığınızın sınırlarını zorlayarak size kederi yaşatacak ve acıyı hissettirecek. Sonra bir ada hayal edeceksiniz. Umudun yerini umutsuzluğa, aydınlığın yerini karanlığa, cennetin yerini cehenneme bıraktığı bir ada.
Bahama Adaları’na gitmeyi isteniz mi hiç? Veya Haiti, Küba, San Juan ve Jamaika Adaları’na gitmeyi arzu ettiğiniz oldu mu? Bir gün yolunuz düşerse şayet, unutmayın ki basmış olduğunuz kum taneleri değildir. Zira basmış olduğunuz Yerlilerin Gözyaşlarıdır.
Zulmün dili, dini, ırkı yoktur. Zulme sessiz kalmayan ve yapılan zulmü görmezden gelmeyen bir dünyada yaşayabilme ümidiyle...
Yazar: Bartolomeo De Las Casas
Çevirmen: Oktay Etiman
Yayınevi: İmge Kitabevi