Bülbülü Öldürmek: Zenci Olmanın Suç Olduğu Bundan 90 Sene Önce Dahi Varmış Ya Günümüzde?

— min. okuma: 5-6 dakika
Bülbülü Öldürmek: Zenci Olmanın Suç Olduğu Bundan 90 Sene Önce Dahi Varmış Ya Günümüzde?

Harper Lee tarafından 1960’da kaleme alınan 357 sayfalık harika roman olan Bülbülü Öldürmek kitabının en çok beğenilen yönü hayata dair ipuçlarının olması ve insanları bu ipuçları ile yönlendirmesi oluyor. Kitapta ırkçılığın sade dil ile anlatılmasının yanı sıra eşitsizlik, adalet, ergenlik ve cinsiyet gibi konuların etrafında dönen romanın temelde Scout isimli çocuğun anlattığı ağabeyi Jem, yakın arkadaşı Dill ve babaları Atticus'un yaşamı çocuğun gözünden anlatılmaktadır. Romanda gözlem ve sorgulamanın hakim olduğunu anlatım şekli olarak ise yalın ve akıcı bir dil kullanıldığını görüyoruz. Zaten kitabın ana kahramanları bu duyguyu karşı tarafa rahatlıkla geçirerek romanın değerini daha da artırıyor. Romanda göze çarpan başka bir detay ise Scout'un gözlemlemesi ile iyilik ve kötülüğü bireysel hem de toplumsal bakış açısıyla anlatmasıdır. 

Bülbülü Öldürmek Günah Mı?

Anneleri onlar henüz çok küçükken ölen Scout ve ağabeyi babaları ile birlikte Maycomb adında küçük bir kasabada 1930'lu yıllarında yaşamaktadırlar. Bir gün Jem'in kolu kırılır bu konuda iki kardeş neden kırıldığını söyleseler de baba entellektüel bir avukat olduğundan dolayı ikisinin de haklı olduğunu söyleyerek kendine yakışır şekilde sorunu çözer. Avukat olan baba Atticus yoğun şekilde çalışıyor, çocukları ile yalnızca akşam ve müsait olduğu zamanlarda ilgileniyordu. 

İki kardeşin yakın arkadaşı olan Dill, mahalledeki komşularının yeğeni olup, her yaz tatilde kasabaya gelmektedir. Hikayenin başladığı dönem Scout artık okul çağına gelmiş ve okula başlamıştır. Heyecanlı şekilde okul hayatına başlayan Scout'u istemediği sürpriz bekleyerek okuma bildiği gerekçesi ile öğretmeni tarafından azarlanır ardından ise okuması yasaklanır. Okulu seven Scout bu duruma üzülür ve okula haklı olarak gitmek istemez. Baba Atticus yine burada avukatlık yönünü kullanarak oğlunu sadece akşamları kitap okuyacakları şeklinde ikna ederek okula gönderir. Fakat Scout yine arkadaşlarının onunla dalga geçmesi nedeni ile zor günler geçirmektedir. Sınıfında fakir ama gururlu bir arkadaşına yardım etmeye çalışan Scout; bu durumu öğretmenine anlatmak ister fakat öğretmen anlamamak konusunda o kadar ısrarcıdır ki olayı bir türlü anlamaz ve bit yüzünden o öğrenciyi evine yollayarak aslında o öğrencinin bir sene okuldan uzaklaşmasına neden olur.  

O dönemlerde zenci bir adam iftiraya uğrayarak hapse düşer ve davasına Atticus bakar. Kasaba halkı Atticus ve çocuklarına aşırı tepki göstererek Atticus'un bu davadan vaz geçmesini ister. Atticus tüm olaylara kulaklarını tıkayarak bu davadan vazgeçmez ve çocuklarına etraflarında olan olayları aldırış etmemelerini öğütler. Babalarının zenci adamı savunmasına karşı olanlardan birisi de komşuları Bayan Dubose'dir ve Bayan Dubose'den iki kardeş çok korkmaktadır. Bir gün babalarına ve zenci adama karşı ağır sözler söyleyen komşularının, bu konuşmalarından rahatsız olan Jem  onun bahçesindeki çiçekleri yolar ceza olarak ise Jem her gün Bayan Dubose'ye kitap okuması şartı koşulur. Bu durumdan çok da memnun olmayan Jem kardeşi Shout ile her gün kitap okumak için gittikleri komşularının ölüm haberi ile sarsılırlar. Fakat baba yine sakinleştirici yönü ile kadının yıllardır hasta olduğunu ve morfinle acılara dayandığını artık hiç canı yanmayacağını ustalık ile anlatır ve çocuklarını ikna eder.

Atticus'un davasına baktığı Tom Robinson'a iftira atılmış Bay Ewell'in kızına tecavüz ettiği suçuyla yargısı sürmektedir. Tek suçu zenci olmak olan Tom Robinson aslında suçsuz masumdur. O sıralar yine çok yoğun olan babaya destek için Alexandra hala gelir Scout'un erkeksi tavırlarından rahatsız olarak ona tam bir hanımefendi gibi olması gerektiğini söyleyerek elbiseler giydirir. Günler bu şekilde geçerken mahkeme günü gelir çatar. Maycomb sanki panayır izlemeye gidercesine alanda toplanır ve Atticus'un tüm savunmalarına rağmen yinede Tom suçlu bulunarak idamına karar verilir, idam edilir 

Okulda son dönemlere girildiği için gösteri yapılacaktır ve Scout jambon kılığına girecektir. Gösteri için akşam evden ayrılan çocuklar dönüşte Bay Ewell'in saldırısına uğrarlar. Bay Ewell Scout'un babasına mahkemeden dolayı kin beslemiş bu kini de çocuklardan çıkarmak istemiştir. Fakat durum umduğu gibi gitmez ekmek bıçağı ile saldırdığı çocuklara kendi ayağı takılması ile karnına bıçak saplanır sonucunda ölür. Bu durum karşısında baba Jem'in öldürdüğünü zannetsede olayın öyle olmadığı ve Bay Ewel'in kendi ayağına takılarak kendini bıçakladığı ortaya çıkar. 

Bülbülü Öldürmek Kitap Kahramanları

  • Scout: Dokuz yaşlarında kız çocuğu olan Scout annesinin ölmesi nedeni ile babası ve ağabeyi ile birlikte kasabada yaşamaktadır. Son derece sevecen ve olaylara çocuksu yaklaşımı ile romanın baş kahramanlarından biridir. 
  • Jem: Scout'un ağabeyidir ve 13 yaşlarında kardeşi ile birlikte çeşitli maceralar yaşamıştır. Scout'a göre daha sakin ve usludur. 
  • Atticus: Baba olan Atticus avukat olup, çocukları ile birlikte kasabada yaşamaktadır. Entellektüel yapıda olan avukat öğütleri ile çocuklarına yol göstermektedir. 
  • Bay Ewell: Son derece kindar ve beslediği kini çocuklardan çıkaracak kadar kötü bir insandır. Sırf babalarına kızdığı için çocuklara saldırmış ve onları öldürmek istemiştir.
  • Tom Robinson: Tek suçu zenci olmak olan ve iftira ile hapise atılan Tom, idam edilerek ölmüştür. 


Paylaş:
Yorumlar