Çekilmesine Rağmen Asla Yayınlanmamış 5 Sinema Filmi

— min. okuma: 4-5 dakika
Çekilmesine Rağmen Asla Yayınlanmamış 5 Sinema Filmi

Bazı filmlerin kaderi gişede değil de yıllar sonra birileri onu yeniden keşfettiğinde belli olur. İsmini daha önce hiç duymadığımız bir film, seneler sonra kült mertebesine ulaşır ya da zamanında pek de anlaşılamadığı fark edilir. Ancak bu içeriğimizde sizlere bahsedeceğimiz 5 film, yıllar evvel çekilmiş olmasına rağmen hiçbir zaman seyirci ile buluşma şansına sahip olamadılar. Büyük olasılıkla da bu filmleri izlememizin hiçbir yolu mümkün olmayacak; yalnızca oyuncuları ve teknik ekibi bu filmin varlığından haberdar olacaklar. İşte geçmiş yıllarda çekilmiş, post prodüksiyonu tamamlanmış ve izlemeye hazır hale gelmiş; ancak bir sebepten ötürü yayınlanması mümkün olamamış kötü şansa sahip filmler…

1. The Brave

Gregory Mcdonald’ın romanından uyarlanan The Brave filmi, Johnny Deep tarafından yönetilen ilk ve tek sinema filmi olma potansiyeli taşıyor. 1997 yılında çekilen bağımsız aile draması, Deep ve kardeşi tarafından senaryoya döküldü ve yine başrolünde Johnny Deep ile karşılaşmamızı sağladı. Ayrıca Fransa’da çekilen filmde ünlü aktör Marlon Brando da yer alıyordu. Sadece kısıtlı gösterimler ile birkaç ülkede vizyona giren ve Cannes Film Festivali kapsamında gösterilen The Brave, Yerli Amerikalı halkı ile ilgili içeriği nedeniyle hiçbir zaman ABD’ye giremedi.

2. Dark Blood

Joker filmindeki müthiş performansı ile hatırladığımız Joaquin Phoenix’in bir dönem en az kendisi kadar ünlü oyuncu kardeşi River Phoenix’in başrolünde olduğu Dark Blood, 1993 yılında filmin çekimlerinin bitmesine tam 11 gün kala genç aktör River Phoenix’in ani ölümü sebebi ile yarım kalmıştı. 19 sene boyunca rafa kaldırılan bu proje, kurguda çeşitli iyileştirmeler yapılarak yeniden tasarlandı ve 2012 yılında az da olsa salonda gösterime girdi. Ancak bu gösterim, tamamlanamamış bir şaheserin yalnızca sembolik bir versiyonu olarak değerlendirildi.

3. Kırık Kalpler Bankası

Onur Ünlü’nün sinemaya başlama sebebi olarak tarif ettiği filmi Kırık Kalpler Bankası, yahut eski ismiyle Eroin, Futbol ve Allah; William Shakespeare’in Romeo & Juliet eserinden serbest bir şekilde uyarlanmış, İstanbul’da geçen etkileyici bir aşk hikayesi olarak yorumlanmıştır. İstanbul Film Festivali ve birkaç festivalde küçük gösterimler ile izleyici karşısına çıkan Kırık Kalpler Bankası, izlemek isteyenler için ne yazık ki hiçbir seçenek sunmuyor. Sert bir film olduğu yönünde eleştiriler dile getirilen ve anlaması zor bir dil olarak nitelendirilen bu yapım; Haluk Bilginer, Ahmet Mümtaz Taylan, Hazal Kaya, Serkan Keskin, Taner Ölmez, Tansu Biçer, Osman Sonant, Fatih Artman, Metin Akdülger, Şenay Gürler, Nazan Kesal, Öner Erkan, Müfit Kayacan, Hüseyin Avni Danyal gibi Türk sinemasının önemli oyuncularını bir araya getirmiş; sürükleyici bir müzikal drama ortaya çıkarmıştır. Fakat ne yazık ki yıllardır Ay Yapım’dan Kırık Kalpler Bankası’nın gösterimi ile ilgili hiçbir açıklama gelmemiştir.

4. Don’s Plum

2001 yılında çıkan siyah – beyaz dram filmi Don’s Plum, Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire ve Kevin Connolly gibi usta oyuncuları yan yana getirmeyi başaran düşük bütçeli bir bağımsız filmdir. Ancak Don’s Plum filminin asıl ilginç tarafı az parayla çekilmiş iyi bir film olması dışında; Leonardo DiCaprio’nun filmin ABD ve Kanada dağıtımlarını engellemesidir. DiCaprio’nun iddialarına göre filmin yazar ve yönetmeni R. D. Robb, filmi DiCaprio’ya başka bir şekilde anlatmış ve çekilen sahnelerden farklı anlamlar yaratmıştır. Ayrıca DiCaprio’nun ilk etapta filmin bir kısa film olduğunu düşündüğü ve yönetmenin hikayeleri ve kurguyu genişleterek Don’s Plum’u uzun metraj bir film haline getirdiği de söylenmektedir.

5.  The Day the Clown Cried

Palyaçonun Ağladığı Gün adı altında da dilimize çevirebileceğimiz Jerry Lewis filmi, usta komedyenin kariyerinde pek az şans verdiği dramatik filmlerden bir tanesi olarak biliniyor. 1972 tarihli İsveç ve Fransa ortak yapımı The Day the Clown Cried filmi, sinema tarihinin en çok merak edilen ve aranan yapımlarından biridir. Filmin çekimleri tamamlandıktan sonra Jerry Lewis, filmin pek de iyi olmadığına kanaat getirmiş ve piyasaya sürmekten vazgeçmiştir. Jerry Lewis’in merak yaratan filmi, Nazi toplama kampında hapsedilen bir sirk palyaçosunun hikayesini konu almaktadır. Tahminlere göre film içeriği sebebiyle bir sır gibi saklanmaktadır. Fakat hatırlatmakta fayda var, 2017 yılında hayatını kaybeden Lewis, 2015 yılında Kongre Kütüphanesi’ne filmin eksik bir kopyasını bağışlamış ve Haziran 2024’e kadar yayınlanmamasını tembih etmiştir. Dolayısıyla bu filmi ilerleyen yıllarda görmemiz oldukça mümkün gözüküyor.

Paylaş:
Yorumlar