Cem Akaş’ın 3 Kült Kitabı Yıllar Sonra Tekrar Basıldı

— min. okuma: 4-5 dakika
Cem Akaş’ın 3 Kült Kitabı Yıllar Sonra Tekrar Basıldı

2016 yılında Can Yayınları bünyesine geçen başarılı yazar, yayıncı ve çevirmen Cem Akaş; hayranlarını çok sevindirecek bir haber ile gündeme oturdu. Yazarın 7, 19 ve Gitmeyecekler İçin Urbino isimli kült halini almış eserleri uzun bir aranın nihayetinde Can Yayınları etiketi ile raflarda yerini aldı.

İlk olarak 1990 yılında Hil Yayınları’ndan çıkan Noktanın Kesişimleri Antolojisi kitabı ile okurlarıyla buluşan Akaş, kısa süre içerisinde kendi karakteristik üslubunu ve dilini yaratarak edebiyat çevrelerine kendini duyurdu. Hızlı aralıklarla deneme, roman, öykü kitapları yazdı ve ayriyeten pek çok antoloji ve derlemeye de katkıda bulundu. Bunun yanında Roald Dahl’dan John lennon’a, Ursula K. Le Guin’den Susan Sontag’a kadar birçok başarılı sanatçının kitaplarını dilimize kazandırdı. Günümüze kadar başarılı kariyerine 27 kitap ve onlarca çeviri sığdırdı. Şu anda halen daha Can Yayınları’nda editörlük görevini sürdürmekte olan Akaş, eski temposunda olmasa da yeni yapıtlar üretmeye  devam ediyor.

Yazarın en bilinen ve isminin duyulmasına katkı sağlayan eseri 7, belki de bir kitabın başına gelebilecek en gurur verici kadere sahip olabilir. Şimdiye kadar birçok yayınevi değiştiren bu kitap, 2012 yılında 20. Yıl Özel Baskısı ile Altıkırkbeş Yayınları tarafından yeniden basıldı. Bunun üzerine 7 ve diğer merakla beklenen kitapları 19 ile Gitmeyecekler İçin Urbino, uzun bir süre yalnızca sahaflarda yer aldı. Ayrıca teknolojiyi yakından takip eden Akaş, bu kitapları ve daha diğer pek çok eserini kişisel web sitesi olan cemakas.com üzerinden dijital olarak ücretsiz bir biçimde yayıma açtı. Buna rağmen yazarın hayranları bu kitapların yeniden baskılarının yapılmasını istediler ve en nihayetinde Can Yayınları bu isteği yerine getirerek bu 3 kitabın yeni yayıncısı oldu. 7, 19 ve Gitmeyecekler İçin Urbino oldukça şık yeni kapak tasarımları ile genç nesle ve özleyenlere tekrar sunuldu.

7

"...artık biliyorum ki sen, silinmeyecek bir biçimde içime yerleştin, seni şu andan itibaren hiç görmesem, çölden ya da zindandan asla kurtulamasam bile seni benden hiçbir şey alamaz, koparamaz, ancak nefes alışverişimi durdurabilirlerse engelleyebilirler her nefeste seni solumamı..."

İlk defa 1992 yılında Altıkırkbeş Yayınları, sonrasında İyi Şeyler (1996), Okuyan Us (2001) ve en sonunda Can Yayınları (2020) tarafından yayımlanan 7, yazarın ikinci eseri olmasının yanı sıra kendini büyük kitlelere yaymayı başardı ve kısa zamanda kült mertebesine ulaştı.

27 yaşında bir fizik asistanı olan Hakan’ın, bir yeraltı dininin müridi olan Yağmur ile tanışması, birbirlerine aşık olmaları ve olayların gelişimi ile birlikte Hakan’ın bu yeraltı dininin ikinci peygamberi olmasına sürüklenen bu cesur hikaye, içerisinde pek çok otobiyografik ögeler de barındırmakta. Adeta bir sinema filmini andıran kuvvetli görsel anlatılara sahip bu hikaye, zekice kurgulanmış yapısıyla bir noktadan itibaren bizleri iki sevgili arasında gelişen güç gösterisine ve şehrin karanlık sokaklarında geçen bir din savaşına sürüklüyor.

Gitmeyecekler İçin Urbino

"Tiyatroda yapacak fazla bir şey yok canım sıkılıyor bu işe gündüz girişseydik diyorum sonra kafama dank ediyor Nero Roma'yı öğleyin yaksaydı bu kadar etkileyici olur muydu alev..."

Her kitabında yazım dilinde yeni bir arayış keyfine giren Akaş, Gitmeyecekler İçin Urbino isimli eserinde okuyucularını oldukça deneysel ve düşsel bir yolculuğa davet ediyor.

Ortaçağ Avrupa’sında, Rönesans’ı yoğun bir biçimde yaşamakta olan İtalya’nın Urbino şehrinde büyük bir katliam meydana geliyor. Bir gece içinde tüm kent kan nehrine dönüyor. Eseri ilginç kılan nokta ise bu kanlı hikayeyi katliamın sorumlusu olan kişinin ağzından dinliyor olmamız… Gitmeyecekler İçin Urbino, Urbino kentine asla gitmeyecekler için sahte bir şehir rehberi hazırlıyor. Bunun yanında Akaş, ustalıklı zekasını bu eserinde de göstererek kitabı adeta bir yapboz haline getiriyor ve okurlarla oyun oynaya oynaya finale ulaşıyor.

19

“M etrafındaki insanlara, gazete ve televizyonlardaki haberlere baktığında, bir tür İlahi Komedya ya da İnsanlık Komedyası yazması gerektiğini düşünüyordu; yaşanan genel hüsran ancak komedi kalıpları içinde yazıya dökülebilirdi.”

Gitmeyecekler İçin Urbino’da da olduğu gibi yine ilk baskısı Everest Yayınları tarafından gerçekleştirilen 19, gerçeklik ile  yazar,edebiyatı iç içe harmanlayarak olağanüstü bir kurgu ortaya koyuyor.

Aşk ve edebiyatı etik ikilemler ile örgüleyerek bir araya getiren Akaş, 19’u dini ögelerden beslenerek oluşturuyor. Kitabın ana karakteri olan roman yazarı M, “Gerçek'ten daha edebi ve Edebiyat'tan daha gerçek,” bir hikaye yazmak üzere masaya oturuyor ve fakat beklediği ilhamı bir türlü bulamıyor. Bunun üzerine ruhu ile büyük bir savaşa girişerek kendini bulmanın peşinde yolculuk ediyor.

19 ile alakalı ilgi çekici bir başka detay ise, kitabın tıpkı ayetlerde olduğu gibi numaralardan oluşması ve Kuran’ın sure yapısı olan 19 asal sayısının katlarından faydalanması... Bakınız: 114 bölüm, 950 cümle, 25,707 sözcük, 160,664 karakter.

Dipnot: Ayrıca Cem Akaş’ın geçmiş yıllarda yine Can Yayınları etiketiyle raflarda yerini almış Sincaplı Gece (2016) ve Y (2018) adlı yapıtlarını da hatırlatmakta yarar var. Akaş’ın incelikli ve keskin dilini özleyenler için oldukça doyurucu olacaktır.


Paylaş:
Yorumlar