Christopher Nolan’dan Ufkunuzu 2 Katına Çıkaracak Bir Film: Tenet

— min. okuma: 3-4 dakika
Christopher Nolan’dan Ufkunuzu 2 Katına Çıkaracak Bir Film: Tenet

Christopher Nolan bu yaz vizyona giren 11. Uzun metrajlı sinema filmi Tenet ile, COVID-19 salgını sırasında sinema salonlarında gösterime giren ilk ve tek büyük Hollywood yapımı olarak tarihe imzasını attı. Oldukça riskli bir ısrarla filmini dijital platformlarda göstermek ya da salgından sonraki bir tarihe ertelemek yerine beyazperdeye sürmeye çabalayan başarılı yönetmen, sinefiller ve eleştirmenlerden aldığı övgü dolu yorumlar ile cesaretinin karşılığını aldı.

Her filminde yeni bir türe merhaba diyen Nolan, Tenet’te eski filmlerinde öğrendiği bazı kavramları harmanlayarak ilginç bir karışım yarattı. Kabaca özetlemek gerekirse Dunkirk’teki savaş sahneleri, Inception’daki bilim kurgu ögeleri ve Memento filmindeki zaman algısını yönetmen son filminde tek bir potada eritti.

Tenet Filminin Konusu

Şüphesiz ki en karmaşık ve iddialı Christopher Nolan filmi olan Tenet, konusu itibariyle 3. Dünya Savaşı’nı önlemek ile görevlendirilmiş, isimsiz bir gizli ajanı takip ediyor. John David Washington’ın ajan karakterine hayat verdiği hikaye, tüm dünyanın hayatta kalması için silahlanmış ve savaşmaya hazır bir kahramanın, gerçek zamanın ötesinde bir dünyaya geçerek, uluslararası bir casusluk görevini yerine getirme mücadelesi anlatılıyor.

Tüm bunların dışında Tenet'i izleme deneyimi, içinde muhakkak pek çok izleyicinin karşılaşacağı kafa karışıklığı duygusunu da barındırıyor. Filmdeki eğlence dolu sahneler ve yer yer rastlanan büyüleyici dövüş sekansları ve çatışma detayları, yönetmenin kasıtlı olarak seyircinin algısını kontrol altına alabilmeyi amaçlıyor.

Seyrederken minimalizm hissini sonuna kadar hissedeceğiniz Tenet filmi Danimarka, Estonya, Hindistan, İtalya, Norveç, Birleşik Krallık ve ABD olmak üzere toplamda 7 ülkede çekildi. Kara Şövalye Yükseliyor (The Dark Knight Rises) filminden sonra Nolan'ın en pahalı 2. filmi olma özelliği taşıyan yapım, görkemli görsel efektleri ile hiçbir masraftan kaçınılmadığını ortaya koyuyor.

Tenet Filminin Oyuncu Kadrosu

En az , öyküsü ile olduğu kadar oyuncu ekibi ile de gözleri dolduran Tenet, Nolan’ın “tam anlamıyla kahraman” şeklinde tanımladığı John David Washington’ı başrolünde ağırlıyor. Kısa bir süre önce Spike Lee tarafından yönetilen BLACKKLANSMAN filminde Adam Driver’la birlikte başrolleri üstlenen Washington, aynı zamanda The Old Man & The Gun filmiyle de hatırlanıyor.

Tenet’in başrolünde Washington’a, önümüzdeki zamanlarda Batman karakterine hayat verecek ve The Batman filminin başrolünü üstlenecek tecrübeli aktör Robert Pattinson eşlik ediyor. Vampir temalı Twilight film serisi ile hatırlanan ve geçtiğimiz yıl The Lighthouse filmiyle performansını tüm dünyaya kanıtlayan Pattinson, Nolan’la yaptığı işbirliğinde de artı puan toplamayı başarıyor.

İlk defa bir araya gelen ikiliye  filmde  Elizabeth Debicki, Dimple Kapadia, Aaron Taylor-Johnson, Clémence Poésy gibi tecrübeli oyuncular eşlik ederken; daha önce beraber çalıştığı oyuncular ile tekrardan proje yapmayı seven Christopher Nolan, Dunkirk’ten Kenneth Branagh ve birçok filminde ortaklaşa iş yaptıkları Michael Caine’e rol tanıyor.

Tenet Filmi Nereden İzlenir?

Dünyanın farklı noktalarında, 70 farklı ülkede vizyona girme imkanı bulan casusluk temalı Nolan yapımı, aylar süren gişe yolculuğunda 350 milyon dolar hasılat elde etmeyi başardı. Yapımcı şirket Warner Bros., hasılatın 53,8 milyon dolarının ABD ve Kanada'dan geldiğini; ancak buna rağmen filmin Los Angeles ve New York'ta vizyona girme şansı bulamadığını kaydetti.

Koronavirüsü döneminde beklenenden çok daha düşük bir gişe sayısına ulaşan Tenet, şu anda legal olarak ulaşılabilir herhangi bir dijital platformda bulunmuyor. Fakat Warner Bros. şirketi tarafından yapılan son duyuruya göre 15 Aralık tarihinde filmin DVD, Blu-ray ve 4K kopyalarının çıkması bekleniyor. Bununla birlikte ilerleyen dönemlerde Netflix, Disney+ ya da Amazon Prime Video gibi streaming ağlarından birinin, filmin yayın haklarını satın alabileceği tahmin ediliyor.

Paylaş:
Yorumlar