Derinlikli Sözleri ve Huzur Verici Sesi ile Melike Şahin

— min. okuma: 5-6 dakika
Derinlikli Sözleri ve Huzur Verici Sesi ile Melike Şahin

BaBa ZuLa grubunun vokalistliğini yapmış ve kendine özgü tavrı ile müzisyenliğini icra ede etmiş birinden bahsedeceğim: Melike Şahin.

BaBa ZuLa ile Tanıdığımız Melike Şahin

Melike Şahin 1989 İstanbul doğumlu. Müzik kariyerine üniversite yıllarında başladı. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünden 2012 yılında mezun oldu. Öğrenimi sırasında katıldığı Klasik Müzik Korosu ile müzik dünyasına girdi. Dünyanın en büyük şanslarından birini yakalayan Melike’nin yolları kendine özgü stili ile müzik üreten BaBa ZuLa grubu ile kesişti. Grupta vokalistlik yapan Melike, BaBa ZuLa ekibi ile birlikte yurtdışında birden çok konser verdi. Grupta vokal olarak yer almasının yanı sıra söz yazarlığı da yaptı. BaBa ZuLa’nın ’34 Oto Sanayi’ adlı albümüne hem şarkı sözü yazdı hem de vokalist olarak eşlik etti. Aynı zamanda bu albümde usta yazar Hatice Meryem’in Sinek Kadar Kocan Olsun Yanında Bulunsun isimli kitabı, kısaltılmış bir şekilde şarkı haline dönüştürüldü.

Melik Şah & Saz Arkadaşları

Yaptığı müzikte oldukça sıra dışı ve deneysel birtakım projelere imza atan başarılı sanatçı Melike Şahin, birkaç sene öncesine kadar Melik Şah ve Saz Arkadaşları isimli bir müzik grubu ile BaBa ZuLa’dan sonra ilk defa karşımıza çıkmıştı. Melik Şah & Saz Arkadaşları olarak Melike Şahin’in arkadaşları ile birlikte klasik alaturka ve arabesk parçalar üretip çaldıkları müzik grubu çok sayıda konser vererek hatırı sayılır bir kitle yarattı. Can Kandaz, Mert Özkeskin, Batuhan Ovalı ve Mert Elmas'ın da içinde bulunduğu deneysel grup; Müzeyyen Senar, Safiye Ayla, Zeki Müren, Orhan Gencebay, Selami Şahin, İbrahim Tatlıses, Kibariye ve daha pek çok sanatçının eserlerini kendi üsluplarınca yeniden yorumladılar.

Melike Şahin’in Solo Kariyeri

Bir süredir grup çalışmalarına ara veren Melike Şahin, artık kendi ismi ile müzik yapmaya başladı ve belki de birçoğumuzun dikkatini bu sayede çekti. Özellikle de ‘Deli Kan’ ve ‘Tutuşmuş Beraber’ adlı şarkıları ile büyük beğeni toplayan Şahin, şarkılarının sözlerini kendisi yaptı ve müziklerini de yine bizzat kendi besteledi. Kendine has bir tınıya sahip olan Melike Şahin, özgürce müzikler üreterek kimi zaman başka müzisyenler ile işbirliği haline girdi ve ortaya yine muazzam denebilecek nitelikte şarkılar çıkardı.

‘Tutuşmuş Beraber’ parçasının aranjesi için Cihan Mürtezaoğlu ile çalışan Melike Şahin, bunun dışında pek çok önemli düetlere de imzasını attı. ‘Kilitli Kapılar Açılsa’ isimli son dönemlerin hit parçasında Hakan Taşıyan ile çalışan Şahin, en önemli çıkışını 2017 yılında İsrailli başarılı müzik grubu Boom Pam ile hazırladığı ‘Beni Yalnız Koma’ teklisi sayesinde yakaladı. Daha önce ülkemizde Selda Bağcan ile de birlikte çalan Boom Pam, Melike Şahin ile muhteşem bir uyum yakaladı ve dinleyiciler tarafından çok beğenildiler. Ayrıca Melike Şahin’in bir diğer çıkış parçası olan ‘Sakla Beni’, yine bir İsrailli sanatçı olan Kutiman ile birlikte hazırlandı. Nihayetinde ortaya beklediğimiz üzere harikulade bir parça çıktı.

Djam Filminin Soundtrack Parçaları

Pek çoğumuzun yeni öğreneceği üzere Melike Şahin, Fransız yönetmen Tony Gatlif’in "Djam" adlı filmi için üç şarkı seslendirdi. Filmin prömiyeri öncesinde Fransa’nın en prestijli etkinliği olan Cannes Film Festivali’nde konser verdi. ‘Djam’ filminin soundtrack albümünde Şahin’in özel olarak seslendirdiği parçaları kullanıldı. Bu şarkılar; Arapina, İstemem Babacım ve Cafe Aman. Bunun dışında daha sonralarda Tony Gatlif ile tekrardan bir araya geldiler. Şarkı sözleri Melike Şahin’e, aranjesi ise Can Güngör’e ait olan ‘Sevmek Suçsa Suçluyum’ adlı şarkı için tecrübeli yönetmen Tony Gatlif klip çekti. Klipte Nilipek ve daha birçok tanınan isim yer aldı.

Fotini Kokkala ile Ortak Şarkı: Kara Orman

Daha önce Youtube'da yayımlanan Kara Orman şarkısı, yeni düzenleme ve kaydıyla ilk kez dijital müzik platformlarında yer aldı. Kendi şarkılarının yanı sıra farklı müzik tarzlarından pek çok eseri kendine özgü naif ve güçlü yorumuyla seslendiren Melike Şahin, “Kara Orman” ile de hayranlarını şaşırtmadı. Şarkının başlangıcından bitimine kadar çalınan ve şarkıya farklı bir hava katan kanun, şarkının düzenlemesini birlikte yaptığı Yunan müzisyen Fotini Kokkala'ya ait.

Melike Şahin 2015'te yazdığı şarkıyla ilgili Kara Orman'ı Youtube'da şu sözlerle anlatıyor:

Kara Orman'ı 2015'te yazmıştım. Konserlerde çaldık hep, sevdiniz. Dedim ki yayımlamadan yeni bir iki laf konuşayım, aradan o kadar sene geçti. Yeni sözlerini, şu anda dinlediğiniz versiyonu kaydettiğimiz gün yazdım. ''Bam telinin üstünde bir yere konmuş bir kuştum, döndüm evime'' kısmını çok seviyorum. Fotini'nin şarkıma yarattığı dünyayı da. Kapak fotoğrafının yeri ayrı, Begüm Koçum çekti. Ne battaniyesinden ne yırtık kartonpiyerinden geçebiliyorum. Neresine baksam hikayem aklıma geliyor. Neyse uzatmayayım, Bahçemin hiçbir çiçeğini hiçbir şeytana elletmem artık. Orman kara olsa bile, insan rahat bir nefes alıyor bunu bilince. Siz de şarkıma bir oda verin yeni evleri olsun, o da sizle nefes alsın size nefes olsun diliyorum. Sevgiler.

Melike Şahin - Kara Orman şarkı sözü:

Susuyorum sanki edebimden
Yummadım gözümü kederimden
Yunamadım kirli sözlerinden
Yoruldu ciğerim nefesinden

Sağımı, solumu kaplıyor bu kara orman
Fırtına var, devriliyor ömürlük yıldızlar
Farkına var şeytanının
Gam dolu bu kara huyu
Bak yanıyor değdiği her çiçeği bahçemin

Sağımı, solumu kaplıyor bu kara orman
Fırtına var, devriliyor ömürlük yıldızlar
Farkına var şeytanının
Gam dolu bu kara huyu
Bak yanıyor değdiği her çiçeği bahçemin

İçini işlemiş sır derdin ne?
Geçtin mi ürkerek hiç kendinden?
Bam telinin üstünde bi' yere
Konmuş bir kuştum döndüm evime

Sağımı, solumu kaplıyor bu kara orman
Fırtına var, devriliyor ömürlük yıldızlar
Farkına var şeytanının
Gam dolu bu kara huyu
Bak yanıyor değdiği her çiçeği bahçemin

Sağımı, solumu kaplıyor bu kara orman
Fırtına var, devriliyor ömürlük yıldızlar
Farkına var şeytanının
Gam dolu bu kara huyu
Bak yanıyor değdiği her çiçeği bahçemin

Melike Şahin'in Sosyal Medya Hesapları:

Twitter: https://twitter.com/sahmeliksah
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCqPJoUeUJCyZ_QgiOaW8O1Q

Paylaş:
Yorumlar