Edvard Munch'ün Çığlıkları

— min. okuma: 3-4 dakika
Edvard Munch'ün Çığlıkları

Çığlık, Norveçli ressam Edvard Munch'ün dünyaca bilinen eseridir. İlk olarak 1893'te çizilen Çığlık zamanla üç yeni versiyona sahip oldu.

Edvard Munch'un tuvalleri yalnızlık, melankolik, kaygı ve korku gibi zor konuları kapsıyor. Çalışmaları aynı zamanda dışavurumculuğun başlangıcı olarak kabul edilir.

Edvard Munch'ın Çığlıklarının Anlamı

O Grito, tüm zamanların en popüler tablolarından biridir. İnsanın ızdırap duygusunu sembolize eden dışavurumcu bir sanat eseridir. Munch'un çeşitli özelliklerini ortaya çıkaran bir çalışmadır: çizgilerin ifade gücü, şekillerin azaltılması ve rengin sembolik değeri.

Munch'un resimlerinde, yer alan yüzlerde çeşitli insan duyguları da aktarıldı. O Grito, seri katillerin resmin ana karakterinin ifadesine dayanan maskeler taktığı O Grito filmi gibi diğer sanat formlarına ilham verdi.

1893'te çizilen ilk versiyon tuval üzerine yağlı boya ile boyanırken, diğer üç versiyon 1910'a kadar başka tekniklerle oluşturuldu. Çığlık versiyonlarının üçü müzede ve diğeri de 119 milyon dolar gibi rekor bir ücretle Amerikalı bir işadamı tarafından satın alındı.

Munch'un çizimlerinde duygular ve psikolojik çatışmalar sıklıkla işlendiği için Edvard Munch Alman Ekspresyonizminin öncüsü olarak kabul edildi.

Çığlık Analizi

Resimde üç kişi yer almaktadır: iki kişi birbirinden ayrı uzaklıkta, Çığlık'taki ana karakter ise acı verici bir ifade ile vurgulanır. Resmin sağında ise detay olarak sıcak renklerle boyanmış gökyüzünü ve gölü görmek mümkün.

Bu sanat eseri; birçok psikolojik sorunla karşılaşmış, aile içi çatışmalarla karşı karşıya kalmış hayatı boyunca umutsuzluk mücadele içinde olan birini anlatıyor. Çarpık çizimler ve karakterin ifadesi, hayatın sunabileceği acıyı ve zorlukları anlatıyor, bu da o hissin bir sonucu olarak ağlamaya neden olur.

Edvard Munch 22 Ocak 1892 tarihli günlüğünde, sanatçının Oslo'da iki arkadaşıyla birlikte köprüyü geçerken hissettiği melankoli ve endişeden bahsediyor. Bu yönüyle sanatçının hissettiklerini anlatan bir eserdir.

Çığlık'ın 4 versiyonu

1. 1893 sürümü

Munch'un başyapıtının ilk versiyonu 1893'te çizildi. Çizim Oslo'daki Ulusal Sanat Galerisinde sergilenmektedir. İlk versiyon karton üzerine yağ ve pastel olarak yapılmıştır ve tuvalin en iyi bilinen versiyonudur. Munch'un bu eseri oluştururken psikotik bir kriz içinde olduğu tahmin ediliyor.

2. İkinci versiyon, 1893 sonrası

Edvard Munch, aynı yıl içinde eserin bir başka versiyonunu renkli kalemler ile yaptı. Bu eser de Oslo'daki Ulusal Sanat Galeri'sinde sergilenmektedir.

3. Üçüncü versiyon, 1895

İlk versiyondan iki yıl sonra yeniden çizilen bu çizim bu sefer karton üzerine daha canlı renklerle pastel olarak yapıldı. Gökyüzü turuncu, mavi ve sarı tonlarında çizilirken, bükülmüş ruh mavi ve kahverengi bir burun deliği şekilde yapıldı. Bu versiyon Mayıs 2002'de açık artırmayla 119.9 milyon dolara Amerikalı bir iş adamına satıldı.

4. Dördüncü versiyon, 1910

Çığlık versiyonlarında en şanssız versiyon olan dördüncü versiyon için bazı sanat tarihçileri, Munch'un 1893 resmini sattıktan sonra bu parçayı bir kopya olarak çizdiğini düşünüyor. Uzmanlar, ön plandaki hayalet şeklinin önceki sürümlerden daha korkutucu göründüğünü söylüyor çünkü göz içinde yer alan yuvarlak çizimler bu versiyonda yok. Karton üzerine sıcaklıkta üretilen bu versiyon, 2004 yılında Oslo Ulusal Sanat Galerisi'nden çalındı. Eser, iki yıl sonra bulundu fakat tuvalin alt köşesinde oluşan su hasarı onarılamadı.

İlham

En popüler sanat eserleri arasında ilk 5 eser içerisinde yer alan Çığlık'ta yer alan yüz ifadesi, gerilim filmi serisi The Scream'deki maskede de kullanılmıştır.

Çığlık Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • Çığlık çiziminin 4 farklı versiyonu bulunmaktadır.
  • İlk olarak 1893'te Edvard Munch tarafından çizildi ve sergilendi.
  • 1994 ve 2006 yıllarında çalınmasına rağmen kurtarıldı.
  • Üçüncü versiyon Amerikalı bir iş adamı tarafından rekor bir ücretle satın alındı: 119.9 milyon dolar.
  • Popüler bir sanat eseri olarak Çığlık, beklendiği üzere birçok filme ve farklı alanlara ilham olmuştur.

Kaynaklar:

Paylaş:
Yorumlar