Eren Aysan'ın Hayatı ve Eserleri

— min. okuma: 1-2 dakika

Eren Aysan, Türk dramaturg, şair ve yazar.

Doğum tarihi ve yeri: 1976, Ankara

1- Eren Aysan'ın Hayatı

1976 yılında Ankara’da hayata gözlerini açan Aysan küçüklüğünden bu yana şairliğe heves etmiş olup aynı zamanda 1993’te Sivas’ın Madımak ilçesinde yaşanan katliamda can veren Behçet Aysan’ın kızıdır. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Ankara’da tamamlamış, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümünden mezun olmuştur. Ankara Devlet Tiyatrosunda dramaturg olarak çalışmıştır Hakkında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname sebebiyle görevinden alınmış, hayatı boyunca gizemini koruyan cinayetleri açığa çıkarmak için uğraş vermiş olan Aysan, Şairlik görevini sürdürmeye devam etmiştir.

Pasaj dergisinin yazı kurulunda, Sahne dergisinin danışma kurulunda görev alan Aysan, çeşitli gazete ve dergilerde şiir ve yazılarını yayımlamış, “Lâlzaman” adlı şiir dosyasıyla 2007 Cemal Süreya Şiir Ödülü'nü Özkan Mert ile paylaşmış, şiiri nedeniyle 2007 yılında Cemal Süreya Şiir Ödülü'nü de almıştır. Aysan, “Gece Uyurken” adlı romanı nedeniyle de 2015 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü'ne layık görülmüştür.

1980 sonrası yaşanan acıların, 1990’ların hırs ve politika çağının, 2000’lerin dönüşüm ve yenilgi duygusunun şiirlerine yansıdığı görüşünü benimsemiştir. Kanun Hükmünde Kararname kapsamında dramaturgluk görevinden açığa alınan Aysan ,Kararı hiçbir şeye bağlayamıyorum. Çünkü roman ve edebi yazılar yazmak, babamın ölümünden sonra da Toplumsal Bellek Platformu'nda faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için çabalamak dışında bir etkinliğim yok diyerek kendini ifade etmiştir

2- Eren Aysan'ın Eserleri

  • Araştırma:
    • Behçet Aysan: Deniz Feneri (Salih Bolat ile birlikte 2006),
    • Ayrıca Bir Eflatun Ölüm: Behçet Aysan (2012),
  • Şiir:
    • Vesikalık Fotoğraf (2008),
  • Roman:
    • Gece Uyurken (2015).
Paylaş:
Yorumlar