Fotoğrafçı Olmak İsteyenlerin Kesinlikle Okuması Gereken 5 Kitap

— min. okuma: 3-4 dakika
Fotoğrafçı Olmak İsteyenlerin Kesinlikle Okuması Gereken 5 Kitap

İçinde bulunduğumuz teknoloji ve internet çağında bilgiye ulaşmak her zaman oldukça kolay bir yöntemdir. Ancak yine de bir kitabın sayfalarını aralayıp, konunun bizzat bilirkişisinden kaynaklanmak, sizi daha güvenilir bilgiye sürükleyecektir.

Nasıl iyi fotoğraflar çekilir?” sorusunun cevabı biraz pratiğe dayalı olsa da bunun için fotoğraf sanatının temellerine inmek, öğrenme hızınızı arttıracaktır. Bununla birlikte kavramlara hakim olmak, başkalarının tecrübelerinden yararlanmak ve bol bol araştırma yapmak da kendi tarzınızı oluşturabilmeniz adına büyük fayda sağlar.

Bu yazımızda amatör fotoğrafçılar ve fotoğrafçı olmak isteyenler için ilham verecek fotoğraf kitapları derlemesi oluşturduk. İşte meraklıları için birbirinden değerli 5 fotoğrafçılık kitabı...

1. İyi Fotoğraflar Çekmek İçin Bu Kitabı Okuyun - Henry Carroll

  • Remzi Yayınevi
  • Çeviri: Sedef Özge
  • Fiyatı: 47,50 TL

En az ismi kadar basit ve anlaşılır bir içeriğe sahip olan bu kitap, fotoğrafçı – yazar Henry Carroll’ın şahsi deneyimlerinin dışında 50 ünlü fotoğrafçının amatörler için verdiği tavsiyeleri içeriyor. Fotoğrafçılığa yeni başlayacak insanlar için adeta ders niteliği taşıyan eserde işinizi pratik hale getirecek anlatımlar ve eğlenceli kılavuzlar yer almakta.

2. Fotoğraf Üzerine - Susan Sontag

  • Agora Kitaplığı
  • Çeviri: Osman Akınhay
  • Fiyatı: 30 TL

Alelade bir fotoğraf kitabı olmaktan öte, fotoğrafçılığın felsefesini kavramak isteyenlere yazılmış olan Fotoğraf Üzerine, fotoğrafçılık sanatının temellerine inerek öncelikle bu işi neden yaptığımızı bizlere sorgulatıyor. Felsefi ve sosyolojik değeri bakımından el üstünde tutulacak Susan Sontag kitabı, “İnsan neden fotoğraf çeker?” sorusundan başlayarak okurlarını küçük bir düşünce egzersizine çağırıyor.

3. Fotoğrafçının Gözü - Michael Freeman

  • Remzi Kitabevi
  • Çeviri: Deniz Güzelgülgen
  • Fiyatı: 70 TL

Fotoğrafçılık üzerine onlarca kitap kaleme alan ünlü yazar Michael Freeman, bu kitabında “Fotoğrafta kompozisyon nasıl oluşturulur?” diye soruyor. Kompozisyonun bir fotoğrafta temel unsurlardan biri olduğunu hesaba katarsak, Freeman’ın bu kitabı fotoğraf hakkında bildiğiniz her şeyi yıkıp yeni baştan inşa edebileceğiniz kalıcı bir kaynak niteliği taşıyor.

4. Dijital Fotoğrafçının El Kitabı - Scott Kelby

  • Alfa Yayıncılık
  • Çeviri: Mehmet Çömlekçi
  • Fiyatı: 52 TL

Fotoğrafçıların Adobe Photoshop ve Adobe Lightroom dersleri esnasında ismini sıkça duyacağı Scott Kelby, bu defa işin en derinine inerek dijital fotoğrafçılık için arşive girecek bir metin hazırlıyor. Dijital fotoğraf makineleri için çekim hileleri ve pratik yöntemler geliştiren Scott; çiçek çekimlerinden düğün fotoğraflarına, manzara çekimlerinden spor fotoğrafçılığına, portreden seyahat çekimlerine kadar farklı alanlar için eşi benzeri olmayan özgün ipuçlarını sergiliyor.

Not: Scott Kelby’nin Dijital Fotoğrafçının El Kitabı serisi toplamda 4 ciltten oluşmaktadır. Her ciltte ayrı bir konuya yer verilmiş, yukarıdaki tanım yalnızca 1. cildi kapsamaktadır.

5. Camera Lucida, Fotoğraf Üzerine Düşünceler - Roland Barthes

  • Altıkırkbeş Yayınları
  • Çeviri: Reha Akçakaya
  • Fiyatı: 32 TL

Fransız eleştirmen, göstergebilimci ve felsefeci Roland Barthes, ölümünden kısa bir süre önce yayımladığı Camera Lucida kitabında, fotoğraf edebiyatı türünü en keskin hatlarıyla ortaya koyuyor. Fotoğrafın en yalın hali ile ne olduğunu arayan kitap, aynı zamanda fotoğraf ve ölüm arasındaki ilişkiyi de sorgulayarak; fotoğraf disiplininin yalnızca deklanşöre basmaktan ibaret olmadığını, tüm düşünsel argümanlarıyla ortaya koyuyor.

Paylaş:
Yorumlar