Guguk Kuşu Filmi Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Gerçek

— min. okuma: 3-4 dakika
Guguk Kuşu Filmi Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Gerçek

Netflix'in yeni dizisi Ratched, 1. sezonu ile platformda yayımlandıktan sonra gözler, eserin uyarlandığı Guguk Kuşu filmine çevrildi. Ünlü yönetmen Milos Forman tarafından beyazperdeye aktarılan film, Jack Nicholson'ın unutulmaz performansı ile tüm zamanların en iyi yapımları arasında listelenmeye başladı. İşte yeniden ilgi odağı haline gelen One Flew Over The Cuckoo's Nest filmi hakkında az bilinen gerçekler…

10. Guguk Kuşu, Ken Kesey’in 1962 tarihli aynı adlı romanından uyarlanmıştır.

ABD’li yazar Ken Kesey imzalı Guguk Kuşu kitabı, yazarın en önemli eseri olarak görülmekle beraber hayranlık uyandırıcı bir başkaldırı hikayesini konu almaktadır. Türkiye’de Nemesis Kitap etiketiyle Duygu Akın çevirisiyle okuduğumuz kitabın kapağında, filmden bir görsel kullanılmıştır.

9. Guguk Kuşu sinemaya uyarlanmadan önce tiyatro oyunu olarak çevrilmiştir.

Dale Wasserman tarafından tiyatroya oyunlaştırılan eser, ülkemizde başta Devlet Tiyatroları olmak üzere pek çok tiyatro ekibinin repertuvarına dahil edilmiştir. Milos Forman’ın 1975 yapımı filminde ise orijinal kitaptan ziyade tiyatro metnine sadık kalınmıştır.

8. Milos Forman’dan önce kitabı Kirk Douglas sinemaya çekmek istiyordu.

Hatta Kirk Douglas bir dönem tiyatro sahnelerinde Kafesten Bir Kuş Uçtu’yu oynadı ve romanın film haklarını satın aldı. Elindeki hakları oğlu Michael Douglas’a devreden ünlü aktör, filmin başrolünde oynamak istiyordu. Fakat babasının bu rol için artık çok yaşlı olduğunu düşünen Michael Douglas, rolü Jack Nicholson’a verdi. Bu sebeple baba – oğulun araları açılmıştı.

7. Filmin başrolü için Marlon Brando ve Gene Hackman düşünülmüştü.

Ancak çeşitli sebeplerle bu isimlerden vazgeçildi. Böylelikle film tam 9 dalda Oscar Ödülleri'ne aday gösterildi. Jack Nicholson, En İyi Erkek Oyuncu dalında ödül alırken; En İyi Kadın Oyuncu dalında Louise Fletcher, En İyi Yönetmen kategorisinde Milos Forman ödüle layık görüldü. Yapım ise En İyi Film ve En İyi Uyarlama Senaryo bölümlerinde ödüllendirildi.

6. Guguk Kuşu gerçek bir akıl hastanesinde çekildi.

Salem - Oregon'da film için mekan arayan Milos Forman, Oregon Eyalet Akıl Hastanesi'ni keşfetti ve burada bir ay zaman geçirdi. Kimseye fark ettirmeden kameraya görüntüler kaydeden yönetmen, hastanenin dokusunu olduğu gibi kullanarak inandırıcılık sağladı. Hatta Doktor Dean R. Brooks ve birkaç doktor daha gerçekten hastanede çalışıyorlardı.

5. Filmdeki hastaların bazıları gerçekten o hastanede yatıyordu.

Hastanedeki doktorlar sette görev aldığı gibi, benzer bir durum hastalar için de geçerliydi. Filmde gördüğümüz bazı hastalar gerçekten hastaydı. Oyuncular ise hasta psikolojisine daha rahat girebilmek için hastanede uyuyorlardı.

4. Şef Bromden’ı oynayan kişi aslında bir oyuncu değildi.

Sessiz sakin bir karakter olarak gördüğümüz Kızılderili karakteri için uygun bir cast bir türlü bulunamamıştı. O sırada yoldan geçen Will Sampson, rol için tam da aranılan kaftandı. Ressam kimliğiyle de bilinen Sampson, Guguk Kuşu filminde oynadığı rolden sonra kariyerini sinemaya çevirdi ve birçok western filmde oynadı.

3. Guguk Kuşu tam 12 sene boyunca İsveç’te gösterilmeye devam etti.

Normal şartlarda bir filmin en fazla 1 ay ya da biraz daha fazla vizyonda kaldığını düşünürsek, bu rakam oldukça fazla! Hal böyleyken film, dünyada en uzun süre gösterim rekorunu da sahiplenmiş oldu.

2. Ken Kesey filmi hiçbir zaman sevmedi.

Sevmemekle kalmayıp romanın orijinal hatlarına uyumlu olarak aktarılmadığını ifade eden Kesey; kitapta olayları Şef Bromden’in gözünden okurken, filmde McMurphy’in gözünden izlememize karşı çıktı. Yapımcılarla büyük tartışmalar yaşadı ve onlara dev bir tazminat davası açtı. Nihayetinde anlaşmaya gidilse de Kesey, filmi tamamen izlemediğini dile getirdi.

1. Guguk Kuşu’nun dizisi Ratched, ilk sezonu ile Netflix’te!

Guguk Kuşu’ndaki Hemşire Mildred Ratched karakterinin geçmişine yoğunlaşan dizi Netflix platformunda izleyicilerin karşısına çıktı. Sarah Paulson'ın başrolünde oynadığı dizinin yapımcı koltuğunda Ryan Murphy ve Michael Douglas oturuyor.


Paylaş:
Yorumlar