Harry Potter'ı Okuyanlar İçin En İyi 5 Fantastik Kitap Serisi

— min. okuma: 4-5 dakika
Harry Potter'ı Okuyanlar İçin En İyi 5 Fantastik Kitap Serisi

1997 yılında J.K. Rowling tarafından kaleme alınıp İngiltere’nin önemli yayınevlerinden birinde basılan Harry Potter ve Felsefe Taşı, serinin ilk kitabı olmak ile birlikte hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap eden fantastik bir evrenin kapılarını araladı. Hiç şüphesiz kendinden önce yazılan fantastik kurgu edebiyatı eserlerinden de bolca beslenen Harry Potter, özellikle de genç kitle tarafından çok sevilerek kısa bir sürede önemli popüler kültür ikonları arasında yerini aldı.

Ülkemizde ve dünyanın pek çok noktasında Harry Potter ile tanışmamız ise 2001 yılında çekilen ve serinin ilk sinema filmi olan Felsefe Taşı ile gerçekleşti. Beraberinde gelen toplamda yedi kitaplık külliyat ve sekiz bölümden oluşan film serisi ise sıkı Potterhead’ler tarafından özenle saklanıyor. Bir grup insan Harry Potter’ı yalnızca kitapları ile sevse de bir diğer grup sinema filmlerinin daha başarılı olduğunu dile getiriyor. Ancak ortada su götürmez bir gerçek var ki serinin her iki versiyonu da oldukça başarılı. Ayrıca bu noktada ilk Harry Potter kitabını Doğan Kitap etiketi ile dilimize kazandıran usta şair ve çevirmenimiz Ülkü Tamer’in de büyük parmağı olduğunu söyleyebiliriz.

Harry Potter kitaplarını defalarca kez okumuş, filmleri baştan sona birkaç kez bitirdiyseniz ve artık Harry Potter’la ilgili tüketecek yeni bir şey kalmadıysa sizlere benzer hislerle başından ayrılabileceğiniz birbirinden başarılı fantastik edebiyat serilerini tanıtacağız. Hadi zaman kaybetmeden hemen göz atalım…

5. Percy Jackson ve Olimposlular

Percy Jackson ve Olimposlular serisi Rick Riordan tarafından yazılan fantastik gençlik edebiyatının en değerli isimlerinden bir tanesidir. Aynı zamanda video oyunu ve sinema filmi uyarlamaları da bulunan Percy Jackson’ın hikayesi, 17 ciltten oluşan bir kitap serisini kapsamaktadır. Bu kitaplardan en bilineni, daha sonra sinema perdelerinde de karşılaştığımız Şimşek Hırsızı eseri olmuştur. Türkiye’de Doğan Egmont Yayıncılık tarafından basılan seride Yunan mitolojisi ve tanrıları üzerine sıkça referanslara yer verilmektedir. Hikayede Zeus’un şimşeğini çaldığı iddia edilen Percy’nin heyecan dolu öyküsü konu alınmaktadır.

4. Olimpos Kahramanları

Yine Rick Riordan’ın kaleme aldığı mitolojik temalı Olimpos Kahramanları serisi, Percy Jackson ve Olimposlular’ın bir nevi devamı nitelendiğinde değerlendirilir. “Yunan tanrıları günümüzde yaşasaydı nelerle karşılaşabilirdik?” sorusuna cevap olarak da düşünebileceğimiz kitap serisi, Doğan Egmont Yayıncılık’tan Belgin Selen Haktanır Us çevirisi ile beş kitap halinde raflarda yerini bulmuştur.

3. Narnia Günlükleri

C. S. Lewis’in en ünlü kitapları olarak bildiğimiz Narnia Günlükleri serisi toplam yedi kitaptan oluşan ve ayrıca sinema filmi uyarlamaları da bulunan çocuklar için yazılmış bir fantastik kurgu ürünüdür. Tüm dünyada yüz milyonlarca insan tarafından okunan Narnia Günlükleri, temel olarak Yunan ve Roma mitolojilerinden beslenmekte; İngiltere ve İrlanda’nın folklorik peri masalı hikayelerinden ilham almaktadır. Hikayede geçen olayların tamamı Narnia isimli kurgusal bir evrende geçmektedir.

2. Buz ve Ateşin Şarkısı

George R. R. Martin tarafından yazılan Buz ve Ateşin Şarkısı kitap serisi ilk olarak 1996 yılında ABD’de yayınlandı. Serinin yaratıcısı Martin, ilk üç kitabı aynı anda yayımlamayı uygun gördü, ilerleyen yıllarda seriye dördüncü ve beşinci kitap da dahil edildi. Böylelikle seri uzun yıllar boyunca ABD’de En Çok Satanlar listelerini doldurdu. HBO yapım şirketi tarafından fark edilen kitap serisi Game of Thrones (Taht Oyunları) ismi ile bir televizyon dizisi olarak uyarlanarak adını daha geniş kitlelere yaydı.

Fantezi edebiyatı olarak da adlandırabileceğimiz bu Game of Thrones kitapları, dizide de olduğu gibi iki kurgusal kıta olan Westeros ve Essos’ta yaşanan zorlu ve acımasız olayları konu almaktadır. Seri halen tamamlanmış değidlir; zira Kış Rügarları ve Bahar Rüyası isimli iki yeni kitabı şu anda yayımlanmayı beklemektedir. 

1. Yüzüklerin Efendisi

Ünlü yazar J. R. R. Tolkien, çocuk kitabı olarak planladığı Hobbit’in devamı olarak Yüzüklerin Efendisi’ni yazmaya başladı. Hobbit ile aynı evrende geçen Yüzüklerin Efendisi serisi, yaratıldığı dönemden yüz yıl sonra Orta Dünya’da ortaya çıkan Güç Yüzüğü’nün dünyanın geleceğini tehdit altına almasını anlatıyor. Yüzüklerin Efendisi, sinema filmlerinde de olduğu gibi üç bölümden oluşuyor: Yüzük Kardeşliği, İki Kule ve Kralın Dönüşü. Dünyanın en çok satan ikinci kitabı olarak tarihe geçen Yüzüklerin Efendisi, Türkiye’de Metis Yayınevi aracılığıyla okurlar ile buluşuyor. 

Paylaş:
Yorumlar