Herkül Millas'ın Hayatı ve Eserleri

— min. okuma: 2-3 dakika

Herkül Millas, Türk yazar

Doğum tarihi ve yeri: 1940, Ankara.

1- Herkül Millas'ın Hayatı

Millas 1940 yılında Ankara’da doğmuştur. Feriköy Rum ilkokulunu bitirmiş, sonra, orta, lise ve üniversiteyi Robert College'de (bugün Boğaziçi Üniversitesi) okumuş ve inşaat mühendisi olmuştur. Türkiye İşçi Partisine katılan yazar (1962), askerliğini Muş'ta çavuş olarak yapmış ve 1968-1970 yıllarında Aliağa Rafinerisi'nde mühendis olarak çalışmıştır.

12 Mart’tan (1971) sonra Atina’ya yerleşmiştir. On beş yıl zemin mühendisi olarak Yunanistan, Bahrein, Katar, Endonezya’da çalışmış, Suudi Arabistan'da kendi araştırma şirketini kurmuştur. Bu yıllarda Türkçe ve Yunanca'dan karşılıklı çeviriler yapmıştır. Seferis, Kavafis, Elitis, Ritsos, Gatsos, Venezis, Galanaki, Yunus Emre, Can Yücel vb. gibi şiir ve roman çeviri kitapları yirmiden çoktur. Ayrıca edebiyat alanında araştırmaları çeşitli dergilerde yayınlanmıştır. Yazar 1986 yılında emekliye ayrılmış, çeşitli kültürel etkinliklerde bulunmuştur. 1990-1995 yıllarında Ankara'da Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesinde Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı bölümünün kuruluşunda çalışan yazar dil ve edebiyat dersleri vermiştir. Bu yıllarda Siyasal Bilgilerde siyaset bilimi dalında yüksek lisans ve doktorasını tamamlamıştır (1998). 1999-2008 yıllarında Makedonya (Selanik), Ege (Rodos) ve Atina üniversitelerinde Türkçe, Türk edebiyatı ve Türkiye siyaset tarihi dersleri vermiştir. 2009-2010 ders yılında Işık ve Bilgi Üniversitelerinde misafir okutman olarak metin analizi ve ihtilaf çözümü kapsamında Türk-Yunan ilişkileri dersleri vermiştir. 1992 yılında Abdi İpekçi Barış (özel) Ödülü'nü alan yazar 1996'da Atina'da Çevirmenler Derneğince ödüllendirilmiş ve 2001 yılında ödüllendirilen Greek-Turkısh Forum’un üyesi olarak yeniden A. İpekçi ödülü almıştır. 2004 yılında Yunan Yazarlar Birliğinin Dido Sotiriu ödülünü , 2005 yılında Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Düşünce ve İfade Özgürlüğü ödülünü almıştır. Öteki Kasaba belgeselinin kazandırdığı ödüllerı: Selanik Film Festivalinde İzleyici ödülü, (2011); Boston Türk Film Festivalinde Özel Ödül (2012); Chicago "Greek Film Fest”te Best Historical Documentary ödülüdür (2012).

2- Herkül Millas'ın Edebi Kişiliği

Yazarın tarih yazımı, siyaset bilimi, edebiyat, dil, kimlik, okul kitapları ve Türk-Yunan ilişkileri konusunda çalışmaları vardır. Doktora çalışması ulusal kimlikler ile Türk ve Yunan romanları alanındadır. Temel ilgi alanı iki ülke arasındaki algılamalar ve imajlardır.

3- Herkül Millas'ın Eserleri

  • Kitapları:
    • Tencere Dibin Kara
    • Yunan Ulusunun Doğuşu
    • Ayvalık ve Venezis
    • Türk Romanı ve ‘Öteki'
    • İkones Elinon ke Turkon – sholika vivlia, istoriografia, logotehnia ke ethnika stereotipa.
    • Do’s and Don’t’s for Better Greek-Turkish Relations, Athens: Papazissis
    • Geçmişten Bugüne Yunanlılar
    • Türk ve Yunan Romanlarında Öteki ve Kimlik
    • Çağdaş Yunan Edebiyatı
Paylaş:
Yorumlar