İş Hayatında Başarıya Ulaşmanın Yolları İle İlgili 5 İlginç Kitap

— min. okuma: 7-8 dakika
İş Hayatında Başarıya Ulaşmanın Yolları İle İlgili 5 İlginç Kitap

İster yönetici ister çalışan olarak, pek çoğumuz iş dünyasının aktif birer parçasıyız. İş hayatında başarı çoğu zaman, kişilerin çalışma hayatlarından beklentileri ve elde ettikleri arasındaki fark ölçütünde değerlendirilir. Bu fark ne kadar büyükse mesleki başarı ve mutluluk o denli düşük olacaktır. Mesleki tatmin, maddi yeterlilik ve kişisel gelişim ne kadar yüksekse başarı o kadar gerçektir. 

Ancak günümüz iş dünyasının oldukça yorucu ve stresli olduğu bir gerçek. Bu stresli döngü içinde hedefe doğru giden yolu kesintisiz bir çaba ile sürdürmek ne yazık ki çok kolay değil. Bunun için yüksek bir motivasyon şart. Çalışan ve yöneticiler bu motivasyonu öncelikle kendi içlerinde yaratmalı, içsel motivasyonun yetersiz kaldığı noktalarda ise dış kaynaklardan yardım almalıdır. Bu dış kaynaklardan en önemlisi, başkalarının tecrübeleridir. 

Her konuda olduğu gibi kişisel gelişim, kariyer, zaman yönetimi, planlama, başarı gibi konularda da yeni yöntem ve tekniklerle karşılaşıyoruz. Bu teknikleri denemiş ve bu yolla başarıya ulaşmış kişilerin tavsiyelerini izleyerek fark yaratmak mümkün. Bu sebeple kariyer ve başarı yolunda motive edecek, potansiyelinizi görmenizi sağlayacak farklı ve etkili kitapları inceliyoruz. 

1- 80/20 Kuralı - Richard Koch

Pareto prensibi adıyla da bilinen 80/20 ilkesi, ekonomi, iş dünyası, istatistik gibi pek çok alanda oldukça etkili bir kuralı ifade eder. 80/20 kuralı, temel olarak pek çok sonuç için, bu sonucun %80 gibi büyük bir bölümünün, sonuca etki eden faktörlerin %20’sinden kaynaklandığını savunur. Bunu daha anlaşılabilir olması açısından günlük hayata uyarladığımızda, hayatımızda başımıza gelen önemli olayların ve mutluluğumuzun, gerçekleştirdiğimiz etkinlikler ve davranışların ortalama %20’si ile oluştuğunu söyleyebiliriz. 

Bir İngiliz yönetim danışmanı olan Richard Koch, bu kuralı özellikle iş dünyasında faydalı olması açısından kaleme almış ve ortaya ilginç ve bir o kadar etkili bir kitap çıkarmıştır. Kitapta 80/20 kuralı çerçevesinde nicelikten ziyade niteliğin önemli olduğu vurgulanıyor. Az ve öz bir çabayla maksimum başarıya ulaşılabileceğini örneklerle görüyoruz. Yapılacak işleri belirlediğimiz “to do list”lerde listenin aslında yalnızca %20’si günlük yapılması gereken önemli işlerin %80’inini oluşturuyor. Bir yönetici, ekibindeki çalışanların aslında  yalnızca ortalama %20’sinden verim alabiliyor. Bu oranlar arasındaki eşitsizliği fark etmek, kariyer ve başarı yolunda önemli bir adım. Kitap, zamanı verimli kullanmak, asıl odaklanılması gerekenlere odaklanmak ve bütünü görebilmek için oldukça faydalı. 

2- Mor İnek/ Farklılaşarak İşinizi Dönüştürün - Seth Godin

Özellikle pazarlamacılar, girişimciler ve reklamcıların faydalanabileceği ilginç bir kitap Mor İnek. Seth Godin isimli girişimci ve pazarlama uzmanının yazdığı Mor İnek, pazarlamada başarılı olmanın yolunun farklılaşmaktan geçtiğini özetliyor. Yazarın burada ”Mor İnek” sembolünü kullanması, aynı işi yapan pek çok insan arasından dikkat çekerek sıyrılmanın önemini vurguluyor. 

Pazarlama, ciddi bir yaratıcılık ve reklam işidir. Girişimcilik ve pazarlama alanında alışılmış olan fikir genellikle, sıradan bir ürünü dikkat çekici yollarla pazarlamanın başarı getireceğidir. Mor İnek kitabı, bu algıyı değiştirerek, daha farklı ve orijinal ürünlere yönelmek gerektiğini vurguluyor. 

Yazar, kitapta müşteri odaklı ürün fikri üzerinde duruyor. Herkese hitap eden üretimler yapmak, yazara göre modern pazarlama dünyasında artık geçerli değil. Çünkü geniş bir kitleye hitap eden ürünler zaten üretilip pazarlanmış durumda. Zaman, bilinmeyeni ve farklı olanı ortaya koyma zamanı. Mor İnek’te üzerinde durulan tavsiyelere baktığımızda, müşteriye özel ürün üretmek ve ürünün pazarlamasını da alıcılara karşı özel olarak yürütmenin önemini görüyoruz. Kısaca kitap, her girişimci ve pazarlamacının kendi Mor İnek’ini yaratması gerektiğini detaylıca inceliyor. 

3- Starbucks/Gönlünü İşe Vermek - Howard Schultz

Pek çoğumuzun tutkunu olduğu Starbucks’ın şu anki CEO’su ve kitabın da yazarı olan Howard Schultz, küçük bir işletme iken bu günkü durumuna ulaşan Starbucks’ın tutku dolu hikayesini anlatıyor. Yazar “Her bir bardak kahveyi ilk kez hazırlıyormuşçasına…” diyor işine olan tutkusunu anlatırken. 

Howard Schultz, Starbucks henüz bir kahve çekirdeği perakendecisi iken bu şirketin ortakları ile tanışır ve Starbucks kahvesinin tadına ilk kez o zaman bakar. Kendi alanında  iyi bir işi ve kariyeri olan Howard, her şeyi geride bırakarak Starbucks çalışanlarından biri olmaya karar verir. Bu karar, onun hayatının dönüm noktası olacaktır. Starbucks, yalnızca kahve çekirdeği satan bir işletmedir ve kurucu ortakları bu sistemin değişmesini istememektedir. Howard ise, belirli bir zaman sonra espresso ile başlayan içecek servis etme hizmetini denemelerinin etkili olacağına inanır. Ortaklar her ne kadar karşı çıksalar da zamanla konsepti değişen Starbucks, Howard Schults’un tutkusu, azmi ve risk alabilme cesareti sayesinde bu günkü haline ulaşır. 

Yazar, Gönlünü İşe Vermek ismini verdiği kitabında işini her detayıyla en iyi ve en kaliteli şekilde yapmayı başarının olmazsa olmazı olarak görüyor. 

4- Outliers- Çizginin Dışındakiler – Malcolm Gladwell

“Bazı insanlar neden daha başarılı olur?” sorusuyla yola çıkan kitapta herkesçe sanıldığının aksine, başarının, diğer insanlara göre daha azimli ve hırslı olmanın çok ötesinde bazı sebepleri olduğunu anlatıyor.  Yazar genel olarak, bir insanın genetik bağlarının, ailesinin, yetiştiği çevrenin ve hatta doğduğu yer ve tarihin bile hayatını, dolayısıyla başarısını etkilediğini savunuyor. Bu, başarı konusunda alışılmışın dışında bir yaklaşım. 

Yazar, Bill Gates gibi olağanüstü başarı elde eden insanların hayatlarında garip bir denklem ve mantık olduğunu ortaya koyuyor. Kanada’da başarılı Hokey oyuncusu sporcuların doğdukları ay, teknoloji ve bilim dünyasının önemli isimlerinin doğdukları yıl gibi ortak noktalarına dikkat çekerek, bunların başarıda oldukça etkili olduğunu açıklıyor. Yazara göre başarı, zeka ve çalışmanın yanında pek çok sosyolojik parametreye de bağlı. Kitapta üzerinde durulan temel faktörlerden biri şans olmakla birlikte, şansın çevresel ve coğrafi bazı şartlara bağlı olduğu açıklanıyor. 

Genel olarak bakıldığında kitap, birtakım okur kitlesi tarafından “yalnızca doğuştan seçilmiş kişilerin başarılı olabileceği, geri kalan kesimin ne kadar çalışırsa çalışsın onlar kadar başarılı olamayacakları” düşüncesini empoze ettiği gerekçesiyle eleştirilse de, kitabın başarı konusuna farklı bir perspektif sunduğu inkar edilemez. 

5- Tongue Fu / Sözlü Dövüş Sanatı- Sam Horn

İş dünyası yalnızca çok çalışmak, rekabet etmek, öne çıkmak ve üretmekten ibaret değil. İletişim ve konuşma sanatı, iş hayatında başarılı olmak için belki de en önemli nokta olarak kabul edilebilir. Doğru, akıllıca ve etkili bir iletişim olmadan çok çalışarak ortaya kaliteli bir iş çıkarmak yeterli değildir. 

Kitap, insanların yalnızca etkili bir iletişimle dahi birçok problemi çözebileceği üzerinde duruyor. Günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız anlaşılması zor insanlarla iletişim yoluyla nasıl başa çıkılacağını öğrenmek için başvurulabilecek bir kaynak. Kitapta, 

Tartışma yaratabilecek diyaloglar esnasında tepki vermek yerine nasıl uygun bir yaklaşım sergileyebiliriz?

“Haklısınız” kelimesinin gücünü nasıl kullanabiliriz?

Karşılığında ne söyleyeceğinizi bilmediğiniz anlarda hangi cümlelere başvurabiliriz? 

Kişiliğimize yapılan saldırılar, nasıl engellenir?

Her zaman akılda tutulması gereken kurtarıcı cümleler nelerdir?

gibi sorulara cevap bulabiliyoruz. Doğrudan pratik uygulamaya yönelik olan bu kitapta okuyucu, günlük hayatta iletişimin gücünü nasıl kendi gücüne dönüştürebileceğini öğreniyor. 


Paylaş:
Yorumlar