İstanbul’daki Kütüphaneler

— min. okuma: 3-4 dakika
İstanbul’daki Kütüphaneler

Sonbaharın da gelmesiyle birlikte soğuyan havalar karşısında hepimizin aklına eve kapanmak, sıcak bir şeyler içmek, film izlemek ve kitap okumak geliyor. Yağmurun yağmasıyla, kahve kokusunun da karıştığı kitap okuma tutkumuzu, bu yazımızda evden başka bir mekana taşıyoruz. Keşfedilmeyi bekleyen İstanbul’daki kütüphanelere… Kimi üniversite kütüphanesi kimi devlet kütüphanesi kimi ise özel kütüphane. İster araştırma yapacağınız isterseniz ise kitabınızı alıp sessizce zaman geçireceğiniz yerler kütüphaneler. Günlük hayatın telaşından biraz uzaklaşmak için, sessizce kendi başınıza kalıp bir şeyler okumanız için, işte gitmeniz gereken kütüphaneler.

1- İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM)

Üsküdar Bağlarbaşı’nda bulunan kütüphane, tarih, sosyal bilimler ve İslami eserler alanında Türkiye’deki en kapsamlı kütüphanelerden birisi. Geniş çalışma alanları, yararlı kaynak kitaplarıyla, kütüphane haftanın yedi günü, yüksek lisans, doktora düzeyinde öğrencileri ve üniversite akademisyenlerini bekliyor.

2- İBB Atatürk Kitaplığı

Beyoğlu’nda bulunan cumhuriyet döneminin en eski kütüphanelerden biri olan Atatürk Kitaplığı, her gün kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Kütüphanede, Atatürk ve Cumhuriyet Fotoğrafları koleksiyonu gibi çeşitli koleksiyonlar bulunuyor.24 saat hizmet veren Atatürk Kitaplığı’nın bir de boğaz manzarası var. Boğaz’a karşı kitap okumak ve ders çalışmak isteyenler için oldukça ideal bir kütüphane.

3- Beyazıt Devlet Kütüphanesi

Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Türkiye’de devletin kurduğu ilk kütüphane olma özelliğini taşıyor. Haftanın altı günü açık olan kütüphaneyi yine 24 saat kullanabilirsiniz. Ayrıca kütüphanenin zemin katında nadir ve değerli eserler sergilenmekte. Araştırmalarınızdan önce bu eserleri ziyaret edebilir, tarihe kısa bir yolculuk yapabilirsiniz.

4- Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi

Temeli 1557’de atılan kütüphane, farklı semt ve kütüphanelerden toplanan kitapların bir araya gelmesiyle oluşturulmuş. Yazma ve eski baskı eserlerin bulunduğu kütüphanede, nadir eserler bulabilir, araştırmalarınıza birçok kaynak sağlayabilirsiniz.

5- Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi

Fatih’te bulunan ve hem edebiyat müzesi hem de arşiv olarak kullanılan Ahmet Hamdi Tanpınar müze kütüphane Gülhane Parkı’nın bahçesinde bulunuyor. Genellikle edebiyat meraklıların uğrak noktası olan kütüphanede birçok Türk yazarın şahsi eşyaları ve eserleri bulunuyor. Bir köşede sessizce kitabınızı okurken, bir köşede araştırma yapan insanları görebilirsiniz.

6- Alman Arkeoloji Enstitüsü Kütüphanesi

Beyoğlu’nda, Türkiye’nin en büyük arkeoloji kütüphanesi olma özelliğine sahip olan kütüphanede 56.000 kitap bulunuyor. Bu kitaplarla, İstanbul tarihi, Bizans tarihi ve Osmanlı’ya dair birçok araştırma konusuna ulaşılabilir.

7- İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi

İstanbul’a dair araştırma yapmak isteyenlerin dikkatini çeken kütüphanede, araştırmacılar ve okuyucular, haftanın altı günü zengin kaynaklara ulaşabilirler. Kente, İstanbul’a, eski İstanbul’a dair birçok kaynak kitap bulunmakta.

8- Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi

İstanbul’da bulunan en kapsamlı ve hacimli üniversite kütüphanesi olan Boğaziçi Üniversitesi kütüphanesinde  1000.000’in üzerinde kaynak kitap bulunuyor. Üniversite öğrencileri için ideal bir çalışma yeri olan bu kütüphaneyi haftanın her günü ziyaret edebilir, kitap ödünç alabilir, okuyabilir ve araştırmalar yapabilirsiniz.

9-  Kadın Eserleri Kütüphanesi Ve Bilgi Merkezi Vakfı

 Haliç’te Türkiye’nin kadınlar tarafından veya kadınlar hakkında yazılan eserlerden oluşan en büyük arşivini barındıran kütüphanede 12.000’in üzerinde kitap, kadın sanatçıların kütüphaneye bağışladığı eserler, Osmanlıca kadın dergileri, Latin alfabesiyle çıkarılan kadın dergileri gibi birçok koleksiyon kitabı barındırıyor.

10- Salt Araştırma

Şişhane’de bulunan bu araştırma kütüphanesinde, Türkiye sanat tarihi, mimarlık, tasarım gibi geniş arşivler bulunuyor. Fiziki ve dijital olarak birçok kaynağa ulaşabilir, araştırmalar ve okumalar yapabilirsiniz.

Paylaş:
Yorumlar