Kedi Beşiği: Bir Buz Parçası Nasıl Dünyanın Sonunu Getirebilir?

— min. okuma: 3-4 dakika
Kedi Beşiği: Bir Buz Parçası Nasıl Dünyanın Sonunu Getirebilir?

1963 yılında yayımlanarak o yılların en iyi kitabı olma özelliği taşıyan Kedi Beşiği adlı roman; Kurt Vonnegut tarafında kaleme alınarak ironilerin hakim olduğu bir kitap örneğidir. Ayrıca Kara mizah denilen mizah örneklerinin de bolca yer aldığı Kedi Beşiği  bilim - kurgu olmasını kendi yazarı dahi kabul etmeyerek bu sınıflandırmanın yanlış olduğunu savunmuştur. Yazar eserinde hem dinleri hem de bilimi fazlasıyla eleştirerek bunu okuyucuya akıcı şekilde aktarmış kitabın ismini ise; kedi beşiği diye adlandırılan oyundan alarak kullanmıştır. Oyun aslında herkesin küçükken oynadığı, iplerin iki ucunun birbirine bağlanması ile ipin almış olduğu anlamsız şekillerden oluşan el oyunudur. Kitabın baş kahramanı olan John'un başından geçen olayların anlatıldığı kitapta bol şekilde bilim kurguya rastlayarak Kurt Vonnegut'un hayal dünyasına hayran kalacak ve öykü içinde öykü anlatımı ile farkı hissedeceksiniz. 

Kedi Beşiği Kitap Özeti 

John; "Dünyanın Sona Erdiği Gün" adında bir roman yazmak için çeşitli araştırmalar yapmaya başlayarak, bu araştırmaların onu yaşadığı topraklardan koparacağını bilmeden devam etmektedir. John Hiroşima'ya atılmış olan bombanın Amerika'lı önemli şahıslara ne hissettirdiğini öğrenmek için onların çocuklarına mektuplar yazarak bilgi edinmeye,  öte yandan yine Hiroşima'da zarar görenler ile iletişim kurmaya çalışıyordu. Fakat istediği cevapları alamayan John Hoenikkerların 2. Dünya savaşı sırasında yaşadıkları yere giderek orada bilgi toplamak istemiş, böylece bu bilgiler ışığında kitabına daha fazla şey katacağını düşünmüştür. Her ne kadar kitabı için bu maceralara atılsa da Bokenocular dini diye farklı bir din ile tanışmış ve dinini değiştirmiştir. Kasabada hızla kitabı için araştırmalar yaparken öte yandan bir laboratuvarda buz dokuz diye yani "ice nine" olarak adlandırılan askeri bir buluş olduğunu öğrenmiştir. Aslında buz dokuzu üç kardeş bulmuş ve bu buluş ile imkansızları satın alarak üç kardeşin hayatı olumlu yönde çok değişmiştir. Kardeşlerden biri bu keşif ile tümgeneral olmuş böylece bu sır askeri bölgeye geçmiştir. 

Aradan geçen zaman sonunda baş kahraman John; haber yazması için San Lorenzo’ya gönderilir ve orada bir ķıza aşık olduğundan dolayı; adanın diktatörü olur. Aslında diktatörlük teklifi ilk olarak Felix Hoenikker’ın oğlu Frank’a gitmiştir fakat Frank sorumluluk almaktan kaçan bir yapıya sahip olduğu için bu görev John'a kalmıştır. Adanın diktatörü çok hastadır ve ölüm döşeğindedir ancak ölümünü beklemez boynunda taşıdığı buz dokuz adlı parça ile temas ederek tüm vücudu buz kesilir. Buz dokuz adlı buluşun amacı zaten temas ettiği her yeri saniyeler içinde  buz kesmek olduğundan dolayı normal buzlanmadan çok daha farklı ve etkileyici hıza sahiptir. Bu sırada babanın buz olan cesedi kırılarak parçalara ayrılır ve ardından kovaya doldurularak John'ın San Lorenzo'da başa geçmesi için yapılan kutlama alanına götürülür. Her şey hızla gelişirken gösteriler yapılıyor uçaklar vızır vızır dönüyordu ne yazık ki bir uçak amacının dışında görev yaparak John'un bulunduğu yere düşmüş ve kovanın içindeki buz parçaları etrafa dağılmış, her yer saniyeler içinde buz kesmiştir. Sadece San Lorenzo değil elbette tüm gezegen anında buzlarla kaplanıp Dünyanın sonu gelmiştir. 

Kedi Beşiği Kahramanları

John: Kitap yazmak için başladığı maceraları onu doğup büyüdüğü topraklardan koparmış, San Lorenzo'nın başına geçmiştir. Ayrıca din değişikliği de yaparak farklı bir Dünya içine girmiştir. 

Felix Hoenikker: Atom bombasını bulup Hiroşima' da ki patlamaya neden olmuştur. 

Papa Monzano: San Lorenzo'nun diktatörü olan karakter; adayı John'a bırakmıştır. 

Bokonon Dini: Yazar tarafından oluşturulmuş olan kurgu bir dindir. Bu dinde rahatlık çok ön planda olsa da kuralcı yapısı vardır. 

Paylaş:
Yorumlar