Mehmet Akif Ersoy'un Hayatı ve Eserleri

— min. okuma: 3-4 dakika

Mehmed Ragîf, daha sonra Mehmet Âkif Ersoy, Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ulusal marşı olan İstiklâl Marşı'nın yazarıdır. "Vatan Şairi" ve "Millî Şair" unvanları ile anılır.

Doğum tarihi ve yeri: 20 Aralık 1873, İstanbul.
Ölüm tarihi ve yeri: 27 Aralık 1936, İstanbul.

1-Mehmet Âkif Ersoy'un Hayatı

İlk din ve Arapça bilgilerini babasından alan şair, 20 Aralık 1873, İstanbul doğumludur. Yüksek öğrenimini Halkalı Baytar Mektebi'nde yaparak, okulu birincilikle bitirmiştir. Dört yıl kadar Rumeli, Arnavutluk ve Arabistan'da çalışmış,. Halkalı Ziraat Mektebi'nde kompozisyon, üniversitede edebiyat dersleri veren şair, İkinci Meşrutiyet ilan edildikten sonra halkı uyandırmak ve İslam birliğini sağlamak üzere Sırat-ı Müstakim ve Sebil'ür-Reşat adlı din dergilerinde şiirler, din ve edebiyat üzerine makaleler yazmıştır.

Birinci Dünya Savaşından yenik çıkmamız üzerine İslam birliği ülküsünün gerçekleşemeyeceğini anlayan Ersoy, Anadolu'ya geçerek Bolu'dan Ankara'ya kadar camilerde halka vaazlar vermiştir. Milli Mücadele'yi destekleyen şair, İmparatorluğun parçalanmaktan kurtulamaması üzerine ise, bu tezinden vazgeçmiştir. 1920 de Birinci Millet Meclisi'nde Burdur milletvekili olan şair, TBMM tarafından İstiklal Marşı için açılan yarışmaya para ödülü konduğu gerekçesiyle katılmayı uygun bulmamıştır. Atatürk'ün isteği, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver'in gönderdiği mektup üzerine ikna olarak şiirini gönderir ve şiiri birincilik alır. TBMM'nin 12 Mart 1921 günlü oturumunda bir kez daha okunarak , oylanır ve kabul edilmesinin ardından bir kez daha ayakta okunur, dinlendi. Âkif, şiiri "Kahraman Ordumuza" adadığı için, hiçbir kitabına almamıştır.

Şiir yazmaya Baytar Mektebinde öğrenci olduğu yıllarda başlayan Ersoy'un yayımlanan ilk şiiri Kur'an'a Hitap başlığını taşır. 1908'den itibaren aruz ölçüsü kullanarak manzum hikayeler yazmış, Hikayelerinde halkın dert ve sıkıntılarını anlatmış, Balkan Savaşı yıllarından itibaren destansı şiirler yazmıştır. İlk büyük destanı, "Çanakkale Şehitlerine" başlıklı şiiridir. İkinci büyük destanı ise Bursa'nın işgali üzerine yazdığı “Bülbül“ adlı şiiridir. Üçüncü olarak da "İstiklâl Marşı"nı yazarak İstiklâl Savaşı'nı anlatmıştır.

Siroz hastalığına tutulunca hava değişikliği iyi gelir düşüncesiyle önce Lübnan'a, sonra Antakya'ya gider, fakat Mısır'a hasta olarak döner. 17 Haziran 1936'da tedavi için İstanbul'a döndükten sonra, 27 Aralık 1936 tarihinde İstanbul'da, Beyoğlu'ndaki Mısır Apartmanı'nda ölmüştür.

2-Mehmet Âkif Ersoy'un Edebi Kişiliği

Şiirlerinde Türk-İslam dünyasının içinde bulunduğu durumu, sosyal-siyasal ve kültürel hayatı, bu hayatın çürüyen eksik yanlarını, Ersoy realist bir bakışla dile getirmiştir. milli edebiyatın dil ve edebiyat anlayışını benimsememiş sadece o dönemde ürünler verdiği için milli edebiyat bağlamında değerlendirilmiştir.

Şiirinin en önemli konuları Cehalet, taassup, fakirlik, inançsızlık, köksüzlüktür. Genel anlamda islami bir lirizme sahip olan şair nazmı nesre yaklaştırmada oldukça başarılıdır. İslamcılık akımını benimsemiş, çeşitli yazılarında sık sık Batıcılık ve Türkçülük akımını eleştirmiştir.

3-Mehmet Âkif Ersoy'un Eserleri

Milli Şair'imiz Mehmet Akif Ersoy'un en büyük eseri kuşkusuz Türkiye Cumhuriyeti'nin milli marşı İstiklal Marşımızdır. Şairin basılı eserleri ise şöyledir:

  • Kitap: Safahat (1911) - Kırk dört manzume içerir. Siyasal olaylar, mistik duygular, dünyevi görevlerden bahsedilir.
  • Kitap: Süleymaniye Kürsüsünde (1912) - Süleymaniye Camii'ne giden iki kişinin söyleşileri ile başlar, kürsüde Seyyah Abdürreşit İbrahim'in konuşturulduğu uzun bir bölümle devam eder.
  • Kitap: Hakkın Sesleri (1913) - Topluma İslami mesajı yaymaya çalışan on manzumedir.
  • Kitap: Fatih Kürsüsünde (1914) - Fatih Camii'ne giden iki kişinin söyleşileri ile başlar, vaizin uzun konuşması ile devam eder.
  • Kitap: Hatıralar (1917) - Âkif'in gezdiği yerdeki izlenimleri ve toplumsal felaketler karşısında Allah'a yakarışını içerir.
  • Kitap: Asım (1924) - Hocazade ile Köse İmam arasındaki konuşmalar şeklinde tasarlanmış tek parça eserdir.
  • Kitap: Gölgeler (1933) - 1918-1933 arasında yazılmış 41 adet manzumeyi içerir. Her biri, yazıldıkları dönemin izlerini taşır.
  • Kitap: Safahat (Toplu Basım) (ilki 1943) - Yedi safahatını bir araya getirir.


Paylaş:
Yorumlar