Oscar Ödüllü Parasite Filmi Hakkında Az Bilinen 8 Detay

— min. okuma: 4-5 dakika
Oscar Ödüllü Parasite Filmi Hakkında Az Bilinen 8 Detay

Geçtiğimiz yıl vizyona giren Bong Joon-ho imzalı Parasite (Parazit) filmi büyük ses getirerek ismini tüm dünyaya duyurmayı başardı. Dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan Güney Kore filmi katıldığı tüm festivallerden irili ufaklı ödüller ile ülkesine dönerken bu yol yönetmen Joon-ho için olağanüstü kapıları da aralamış oldu.

Ülkemizde de vizyona giren ve büyük bir kesim tarafından büyük ilgiyle karşılanan Parasite filmini henüz izleme şansına sahip olamadıysanız, sizlere Parasite’i izlemeniz için motivasyon sağlayacak bazı bilgiler vereceğiz. İşte geçtiğimiz senenin en beğenilen filmlerinden biri olan Parasite hakkında en ilginç detaylar…

1. Yönetmen Bong Joon-ho ilk defa bu kadar büyük çaplı bir başarı elde etti.

Esasında Parasite filminin yönetmeni Bong Joon-ho, belki de en az Parasite kadar başarılı pek çok sinema filmine imza atmıştı. Ancak yönetmenin kitleleri etkileyebilmesi nihayet bu film ile birlikte gerçekleşti. Hatırlayanlarınız olacaktır, Bong Joon-ho’nun diğer başlıca filmleri Snowpiercer (2013) ve Okja (2017) olarak bilinmektedir.

2. Parasite, 92. Akademi Ödülleri’nde 4 farklı Oscar ödülüne layık görüldü.

92 yıldır her yıl düzenli olarak senenin seçkin sinema filmlerine ödüller dağıtan Akademi Ödülleri bu yıl bir ilk ile karşılaştı. Akademi tarihinde ilk defa En İyi Film ödülü bir yabancı filme gitti. Parasite şimdiye kadarki tüm algıları yerle bir ederek En İyi Film, En İyi Uluslararası Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Özgün Senaryo dallarında ödüllendirildi. Ayrıca bu ödüller sayesinde ilk defa Güney Kore’ye Oscar gitmiş oldu.

3. Parasite filminde kimsenin fark etmediği yüzlerce görsel efekt kullanıldı.

Bir görsel efektin başarılı olması hiç kuşkusuz ki izleyicinin onu asla fark edememesinden geçmektedir. Bu doğrultuda düşündüğümüzde Bong Joon-ho gerçekten harikulade bir rejisörlük ortaya koymuş ve filmdeki birçok görsel efektli ve yeşil perde kullanımlı sahneyi izleyicinin farkında olmadan hikayeye yerleştirmiş. Hatta yönetmenin bir basın demecinde açıkladığına göre, filmde yaklaşık olarak 480 adet görsel efekt kullanılan sahne bulunmaktaymış.

4. Bong Joon-ho filmde Hitchcock’a küçük selamlamalarda bulundu.

Elbette bu noktada yönetmenin bariz göndermeler yaptığını söylemek yanlış olur. Ancak verdiği röportajlardan Bong Joon-ho’nun Alfred Hitchcock’a büyük bir hayranlık beslediği hepimiz biliyoruz. Filmdeki karakterlerin pencerelerden diğer karakterleri izlemesi ayrıntısı da yüksek olasılıkla Hitchcock’tan gelmektedir. Zira Hitchcock karakterler arasında hikaye geçişini sağlamak için bu tekniği defalarca kez başarıyla uygulamıştır. Bunun dışında filmdeki bir sahnede Alfred Hitchcock ile ilgili bir kitabın raflarda yer alması da gözlerden kaçmıyor.

5. Filmin storyboard çizimleri yine Bong Joon-ho tarafından çizildi.

Beş parmağında beş marifet bir yönetmen olarak nitelendirebileceğimiz Bong Joon-ho her işin peşinden adeta kendisi giderek filmi ilmek ilmek dokudu. Senaryo henüz filme çekilmeden yönetmen tüm sahneleri teker teker çizdi ve en ufak detayına kadar notlar alıp her şeyi en başından planladı.

6. Parasite filminin grafik roman kitabı yayımlandı.

Film vizyona girdikten sonra Parasite filminin storyboard çizimleri Güney Koreli bir yayınevi tarafından kitap haline getirildi. Grafik roman üslubu ile hazırlanan bu kitapta Bong Joon-ho’nun tüm sahne çizimleri bir çizgi roman edasıyla anlatıldı, eksik kalan yerler ise fotoğraflar ile desteklendi. Geçtiğimiz aylarda kitabın ABD’de de basımı gerçekleşti ve ilerleyen dönemlerde diğer ülkelerde de yayıma sunulacağı tahmin ediliyor.

7. Parasite filmi siyah – beyaz olarak alternatif bir şekilde yeniden vizyona girdi.

Yönetmen Bong Joon-ho, Parasite filmini aslında siyah – beyaz olarak çekmeyi düşündüğünü, ancak yapımcıların isteği doğrultusunda bu karardan vazgeçtiğini açıklamıştı. Bunun üzerine film festivallerden ödülleri kelimenin tam anlamıyla silip süpürünce, dağıtımcılar yönetmenin isteğini yerine getirerek filmin renksiz bir kopyasını vizyona sürdüler.

8. HBO yapım şirketi, Parasite filmini televizyona uyarlıyor.

Artık büyük bir şöhrete kavuşan Bong Joon-ho hayallerini peşi sıra gerçekleştirmeye başladı. Yönetmen ilk olarak Parasite’i dizi olarak tasarladığını, ancak ilerleyen dönemlerde film haline getirdiğini ve şu anda hikayenin devamı niteliğinde elinde bir dizi sinopsisi olduğunu ifade etti. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Game of Thrones dizisinin de yapımcısı olan HBO şirketi, Parasite filmini dizi olarak uyarlayacağını duyurdu. Bong Joon-ho’nun genel yönetmenlik yapacağı dizinin İngilizce çekileceği ve başrollerinde Mark Ruffalo ile Tilda Swinton gibi başarılı oyuncuların yer alacağı eklendi.

Not: Ayrıca Bong Joon-ho’nun 2013 yılında çektiği Snowpiercer filmi de ilerleyen günlerde dizi uyarlaması ile ekranlara gelmeye hazırlanıyor. Distopik bir suç hikayesi anlatan Snowpiercer dizisi Netflix platformunda izleyici karşısına çıkacak.

Paylaş:
Yorumlar